05 October 2017

Becurile cu LED-uri generatoare de perturbaţii?
Acesta este titlul unui articol apărut în 21 septembrie 2017 în publicaţia Elektor* sub semnătura lui Thomas Scherer despre perturbaţiile produse în spectrul radio, în care este redat un comunicat de presă emis de DARC:
«Deutscher Amateur Radio Club (DARC), asociaţia naţională a radioamatorilor germani a emis un comunicat de presă în care a identificat becurile cu LED-uri ca surse ale perturbaţiilor electrice. 
Creşterea popularităţii acestor surse de lumină a condus la o creştere semnificativă a numărului de rapoarte privind deranjarea traficului radio, întreruperea serviciilor radio şi chiar o înrăutăţire a calităţii emisiunilor DAB (Digital Audio Broadcasting). 

În opinia amatorilor germani răspândirea lămpilor pe LED-uri, «zgomotoase» din punct de electric, este rezultatul unei politici greşite, care pur şi simplu ignoră reglementările aplicabile în domeniul compatibilităţii electromagnetice (electromagnetic compatibility, EMC) şi al generării de interferenţe electromagnetice (electromagnetic interference, EMI) de către echipamentele electrice.

Conform DARC recomandările incluse în reglementările care se referă la compatibilitatea electromagnetică au fost pur şi simplu ignorate. Rezultatul este că lămpile pe LED-uri aflate actualmente în vânzare şi utilizate pe scară largă generează o considerabilă interferenţă de radiofrecvenţă de bandă largă. Staţia Radio Bavaria a menţionat şi ea această problemă pe pagina sa de internet. Majoritatea lămpilor pe LED-uri folosesc un controler integrat prin comutaţie pentru a alimenta LED-urile din reţeaua de alimentare cu energie electrică de înaltă tensiune. Controleri de slabă calitate sau proiectate cu zgârcenie pot emite zgomot RF electromagnetic de spectru larg, datorită vârfurilor de semnal nesuprimate, comutate cu rapiditate. Mai există şi «transformatori electronici» independenţi pentru sistemele de iluminare de joasă tensiune cu halogen sau cu LED-uri, care utilizează aceleaşi tehnici de transformare a tensiunii şi care sunt deseori conectate la lămpi prin folosirea unor cabluri lungi sau antene. Astfel de produse de calitate inferioară nu ar trebui să fie puse în vânzare. Colac peste pupăză, în mediul urban am asistat la utilizarea din ce în ce mai intensă a unor panouri de afişaj publicitare de mari dimensiuni şi a unor semafoare luminoase bazate de LED-uri.

Recepţia deficitară rezultată i-a făcut pe unii ascultători radio să-şi îndrepte bănuielile spre producătorli aparatelor lor de recepţie. Ministerul german de resort al guvernului german a subestimat problema, declarând că majoritatea recepţiei emisiunilor radio se va efectua în viitor prin cablu sau prin conexiuni de satelit care folosesc semnale digitale mai robuste. Critica documentului emis de DARC se adresează guvernului german actual, care prin procedura sa legislativă a respins recomandările unei investigaţii a unui expert independent. În opinia DARC guvernul federal aflat în funcţie încalcă legislaţia internaţională şi Statutul Uniunii Europene.»

Pe aceeaşi temă expertul radio Mathias Coinchon scrie pe pagina Uniunii europene pentru radio şi televiziune (în franceză Union Européene de Radio et Television, UERT, în engleză European Broadcasting Union, EBU) sub titlul «Perturbaţii radio provenind de la becurile cu LED-uri?»:

«Iluminarea cu LED-uri este o sursă eficientă, care câştigă în popularitate pe zi ce trece. Cu toate acestea s-au înregistrat numeroase plângeri referitoare la interferări ale recepţiei radio  cauzate de aceste becuri. Ele pot afecta recepţia radio în AM, FM şi DAB.

Perturbaţiile se produc ca urmare a folosirii becurilor de joasă tensiune (12 volţi), cum ar fi cunoscutele becuri MR16, care înlocuiesc becurile convenţionale halogene,  dat fiind că cele cu LED-uri reduc substanţial sarcina asupra transformatorului (în mod normal de tip electronic, care foloseşte un alimentator prin comutaţie), ceea ce pe de altă parte poate deveni o sursă a interferării spectrului radio. În mod normal interferenţa se rezolvă prin înlocuirea transformatorului cu unul cu parametri corect calculaţi.  
Consumatorii îşi pot verifica becurile acordându-şi aparatul de radio pe un post slab şi urmărind dacă apare vreo interferenţă în momentul în care aprind lumina. Dacă se întâmplă acest lucru ar trebui să se apeleze la un electrician pentru a remedia situaţia.
Ce puteţi face?
1 Contactaţi autoritatea dumneavoastră naţională de reglementare a comunicaţiilor şi a spectrului radio şi cereţi-i să investigheze problema. (a se vedea în subsol un link spre un articol pe această temă - nota mea, YO4PX)
2 Solicitaţi consiliere privind interferenţa cauzată de LED-uri din partea profesioniştilor în instalaţii publice.
Pentru mai multe informaţii consultaţi «Buletinul de informaţii tehnice al EBU, secţiunea “Interferenţe cauzate de LED-uri”» la această adresă.

Dar Mathias Coinchon nu s-a limitat la publicarea acestui articol şi la indicarea becurilor cu LED-uri ca fiind culpabile de producerea unor interferenţe, ci înarmat cu o antenă calibrată şi un analizor de spectru portabil a pornit la vânătoare de perturbaţii. Iniţiativa sa interesantă poate fi urmărită în videoul de mai jos intitulat «Becurile cu LED-uri pot ucide radioul?». (Programul de traducere automată al lui YouTube oferă şi o teribilă subtitrare în limba română prin clic pe steluţa din bara de jos a ecranului, apoi pe 'Subtitles', 'Autotranslate' şi din lista verticală se alege 'Romanian' - nota mea, YO4PX)



* Elektor este o revistă lunară orientată spre toate aspectele electronicii, apărută iniţial în 1960 în Olanda sub titlul Elektuur, actualmente publicată în lumea întreagă în numeroase limbi, printre care în engleză, germană, olandeză, franceză, greacă, spaniolă, suedeză, portugheză (europeană şi braziliană) şi italiană, distribuită în peste 50 de ţări. Ediţia în limba engleză a Elektor a fost lansată în 1975 şi se bucură de o răspândire globală. Revista se adresează nu numai hobbiştilor ci şi profesioniştilor. 



Ea publică proiecte electronice pe teme de larg interes, materiale de referinţă şi scheme destinate inginerilor, pasionaţilor, studenţilor şi profesioniştilor. Pentru a veni în ajutorul cititorilor dornici să reproducă proiecte prezentate în paginile revistei Elektor oferă şi plăci cu circuite imprimate (printed circuit boards, PCB) pentru numeroase dintre schemele proprii, precum şi kituri şi module. (articolul integral din Wikipedia la această adresăPagina de internet a revistei se găseşte la https://www.elektor.com/
(Traduceri, documentare şi prezentare de YO4PX. Surse: Elektor, EBU, Wikipedia, YouTube)

Alte articole cu tematică înrudită

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved