08 July 2012

Campionatul IARU HF, punctul fierbinte al verii
Pasionaţii sportului radio se pregătesc pentru cea mai importantă competiţie în unde scurte a verii: Campionatul mondial IARU HF. Acest concurs cu o durată de 24 de ore este momentul principal al sezonului de concursuri în unde scurte, care oferă o mulţime de oportunităţi pentru a lucra DX-uri din toate colţurile globului în telegrafie şi SSB. Participanţii au de asemenea ocazia de a realiza QSO-uri cu numeroase staţii de club ale asociaţiilor membre ale IARU şi cu oficialii acestuia.

«Campionatul IARU HF este unul dintre evenimentele unice ale sportului radio. Este singurul concurs important care foloseşte zonele Uniunii Internaţionale de Telecomunicaţii (ITU) ca parte a controalelor schimbate, de asemenea singurul concurs care acordă un statut special de multiplicator staţiilor asociaţiilor membre şi oficialilor IARU»,  spune managerul secţiunii de concursuri a ARRL Sean Kutzko KX9X.
Radioamatorii pot participa la distracţie într-o multitudine de modalităţi. Puteţi alege să luaţi parte ca operator singur (single operator), fie numai în SSB, numai în telegrafie sau într-o combinaţie a celor două moduri de lucru.  Staţiile single operator pot alege dintre trei nivele de putere: High Power (mai mare de 150 de waţi), Low Power (între 5 şi 150 de waţi) sau QRP (5 waţi sau mai puţin). Puteţi aduna şi câţiva amici în faţa unei singure staţii şi să participaţi ca staţie Multioperator cu un singur transiver.
Unul dintre lucrurile pasionante poate consta în încercarea de a contacta cât mai multe staţii speciale IARU în timpul concursului. Kutzko explică: «În vreme ce majoritatea staţiilor îşi transmit zona ITU ca parte a controlului, staţiile asociaţiilor membre IARU transmit prescurtarea denumirii asociaţiei lor, cum ar fi de pildă ARRL pentru W1AW. În plus, oficialii IARU pot transmite unul dintre cele patru controale unice: AC dacă sunt membri ai Consiliului de administraţie al IARU, sau R1, R2 ori R3 în funcţie de Regiunea ITU pe care oficialii o deservesc. Este întotdeauna un lucru deosebit să vezi cât de numeroase sunt naţiunile reprezentate în eter de organizaţiile lor. Aceasta dovedeşte caracterul global al radioamatorismului şi puternica legătură care există între noi toţi, radioamatorii.»
Campionatul mondial IARU HF începe sâmbătă 14 iulie la orele 12.00 UTC şi continuă până duminică 15 iulie orele 12.00 UTC. Regulamentul complet poate fi consultat online la această adresă. Logurile pot fi expediate prin e-mail; logurile pe hârtie se trimit pe adresa IARU International Secretariat, Box 310905, Newington, CT 06111-0905, U.S.A. Toate logurile trebuie expediate prin e-mail sau prin poştă cel târziu până la data de 14 august 2012 orele 12.00 UTC.
(Traducere şi prezentare de YO4PX. Sursă: saitul ARRL 3 iulie 2012)


Harta zonelor ITU realizată de SP6NVK

Zonele şi regiunile ITU, hartă interactivă realizată de JF9EXF. Prin clic pe numărul zonei de sub hartă se vizualizează imaginea mărită a acesteia, cu entităţile DXCCdelimitarea geografică a zonelor)
Lista entităţilor active DXCC care conţine şi zonele ITU 
Lista asociaţiilor naţionale pe internet (cu linkuri şi abrevierea denumirii lor)

-----------------------------------------------------------------------------------
La adresa http://www.b4h.net/cabforms/iaruhf_cab.php se găseşte un formular-program online în care cei care au folosit logare pe hârtie sau un program de concurs care nu produce fişiere Cabrillo îşi pot înscrie legăturile manual. Procesul se realizează în patru etape: introducerea datelor iniţiale, introducerea datelor legăturilor, revizuirea/prezentarea logului, confirmarea). Programul formularului va efectua conversia informaţiilor înscrise într-un fişier Cabrillo regulamentar, iar prin apăsarea butonului Submit Info logul va fi expediat automat organizatorilor concursului în vederea verificării sale. Completarea rubricilor în roşu este obligatorie.
Autorul acestui program a realizat formulare de conversie în Cabrillo şi pentru alte numeroase concursuri: ARRL, CQ, NCJ, VHF Sprints, All Asia, BARTG, HA DX, Oceania DX, RSGB, UBA etc. Aceste formulare pot fi accesate la adresa www.b4h.net/cabforms/. Creatorul formularelor este Bruce Horn, WA7BNM. Organizatorii unor concursuri care nu figurează pe listă şi care doresc crearea unor formulare similare pentru competiţiile lor îl pot contacta pe Bruce la adresa bhorn(at)hornucopia(dot)com.


(Traducere şi prezentare de YO4PX. Sursă: saitul B4H al lui Bruce Horn, WA7BNM)


About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved