20 May 2010

Am şanse să lucrez DX-ul?
La această întrebare ne oferă un răspuns Jari Perkiömäki OH6BG prin programul care poate fi utilizat pe saitul său.  Jari scrie:
«Sunt încântat să vă informez că previziunile de propagare în unde scurte între două locaţii geografice au devenit acum mai simple ca niciodată, ca urmare a faptului că accesul la VOACAP a fost deschis publicului. Serviciul utilizează Programul de analiză a acoperirii postului Vocea Americii (Voice of America Coverage Analysis Program, VOACAP), care este unul dintre cele mai bune motoare de previziuni în unde scurte disponibil pe piaţă în acest moment.

VOACAP poate fi accesat de oricine. Introduceţi coordonatele emiţătorului şi ale receptorului, asta e tot. Pentru a afla coordonatele staţiei DX şi propriile dumneavoastră coordonate puteţi folosi programul lui OH6BG QTH-Locator bazat pe Google Maps.   


Previziunile rezultate sub formă de grafice prezintă probabilitatea de a realiza o transmisiune de calitate în telegrafie între emiţător şi receptor.»
VOACAP Online vă este oferit de Jari Perkiömäki OH6BG, James Watson HZ1JW şi Juho Juopperi OH8GLV.
Indicaţii suplimentare:
În situaţii tipice locaţia emiţătorului este aceea a staţiei dumneavoastră, în vreme ce locaţia receptorului este aceea a staţiei DX.


Pentru introducerea coordonatelor:
- Folosiţi formatul cu 2 zecimale, de exemplu latitudinea 23.08 şi longitudinea 21.62
- Valorile latitudinii se înscriu între –90 şi 90 (grade). Latitudinea unei locaţii situate la sud de ecuator (S) se înscrie sub formă de valoare negativă (de exemplu - 23.60), iar una situată la nord de ecuator (N) sub formă de valoare pozitivă (de exemplu 23.08).
- Valorile longitudinii se înscriu între –180 şi 180 (grade). Longitudinea unei locaţii situate la vest (W) de meridianul Greenwich (zero) se înscrie sub formă de valoare negativă (de exemplu –46.67), iar una situată la est (E) de meridianul zero sub formă de valoare pozitivă (de exemplu 21.62).


Pentru informaţii suplimentare despre previziunile de propagare în unde scurte cu programul VOACAP consultaţi «Ghidul rapid VOACAP» 

Pentru întrebări sau sugestii vă puteţi adresa autorilor la adresa jpe@voacap.com
(Traducere şi prezentare de YO4PX. Sursă: OH6BG, VOACAP)

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved