09 January 2018

Noul satelit AO-91
Peter Parker VK3YE a publicat două videouri de iniţiere în lucrul cu sateliţii de amator, care descriu experienţa sa cu recent lansatul AO-91. El îşi prezintă filmuleţele astfel:

«Tocmai a fost lansat un nou satelit de amator şi este extrem de uşor de lucrat prin intermediul său. Nu aveţi nevoie decât de o pereche de portabile pe 2 metri şi 70 de cm FM. Urmăriţi acest video pentru a afla cum puteţi realiza legături prin AO-91 cu un echipament pe care probabil îl şi deţineţi.»




Cel mai nou satelit al AMSAT – Fox-1B, cunoscut şi sub numele de RadFxSat – este concretizarea unui proiect comun al AMSAT cu Institutul pentru spaţiu şi apărare electronică al Universităţii Vanderbilt din California. După lansarea din 18 noiembrie 2017 Fox-18 s-a înscris cu succes pe  orbită şi a început să transmită. Primele date telemetrice au fost recepţionate şi încărcate pe serverele AMSAT de radioamatorul italian Maurizio Balducci IV3RYQ. După confirmarea recepţionării semnalelor administratorul OSCAR Bill Tynan W3XO a expediat un e-mail Consiliului director al AMSAT, a alocat satelitului numele AMSAT-OSCAR 91 (AO-91) şi a declarat utilizarea sa liberă de către radioamatori.
Conform serviciului de ştiri al AMSAT acest cubesat are la bord un pachet cu destinaţii ştiinţifice realizat de Universitatea Vanderbilt, menit să măsoare printre altele efectele radiaţiei cosmice asupra componentelor electronice. AO-91 include de asemenea un transponder de radioamator în FM cu un uplink pe 70 cm şi un downlink pe 2 metri.
Alte informaţii despre AO-91 se pot găsi pe pagina AMSAT-UK la această adresă, pe AMSAT.org la această adresăpe SATVIEW.org la această adresă şi nu în ultimul rând pe cunoscuta pagină de urmărire a sateliţilor a lui N2YO la această adresă.

Alte articole pe tema sateliţilor

(Traducere, completări şi prezentare de YO4PX. Surse: Southgate AR News, YouTube, AMSAT-UK, AMSAT.org, N2YO.org, arhiva acestei pagini)

*   *   * 

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved