13 January 2018

CQ Magazine şi Radio-REF în ediţii digitale
«Cititorii ediţiei tipărite a revistei CQ cunosc faptul că suntem în întârziere cu planul de tipărire şi expediere prin poştă ale ediţiilor noastre. Ne cerem scuze pentru aceste întârzieri, cauzate de un număr divers de lucruri mărunte care nu au funcţionat aşa cum trebuie, toate în acelaşi timp. În loc să încercăm să recuperăm întârzierea în cursul următoarelor luni am luat decizia de a limita formatul lunilor noiembrie şi decembrie 2017 la ediţii exclusiv digitale şi de a relua publicarea ediţiilor tipărite odată cu aceea corespunzătoare lunii ianuarie 2018. 
Aceasta ne va permite să revenim la programul nostru normal şi să-l menţinem pe măsură ce ne îndreptăm spre cea de a 75-a aniversare de când suntem în slujba comunităţii radioamatorilor. Ediţia lunii ianuarie se află la tipar şi este procesată chiar în aceste momente. Notaţi vă rugăm că toate abonamentele se vor prelungi cu două luni.
Oricine poate accesa ediţiile digitale ale numerelor lunilor noiembrie şi decembrie folosind următoarele linkuri:
Recomandăm pentru vizionare brauserul Firefox.»




(După afişarea coperţilor în format mai mic şi apoi mai mare se acţionează butonul view thumbnail grid din colţul din dreapta jos. Se deschide pagina cu imaginile în miniatură ale paginilor revistei. Prin clic pe câte o pagină aceasta ocupă întregul ecran, iar prin acţionarea lupei şi reglarea cursorului acesteia pagina poate fi  mărită la o dimensiune convenabilă. O altă metodă este afişarea paginilor pe orizontală prin acţionarea săgeţii deasupra comenzii Search din centrul subsolului paginii şi derularea paginilor spre stânga sau spre dreapta ţinând butonul clic-stânga apăsat, apoi prin două clicuri succesive pe pagina aleasă pentru eliminarea şirului de thumbnail-uri şi mărirea paginii - nota mea, YO4PX)

Din cuprinsul numărului lunii noiembrie:
Coperta îl reprezintă în colţul din dreapta sus pe Zorro Miyazawa JH1AJT, care a a adus în Eritrea mai mulţi radioamatori pentru a contribui la activitatea Foundation for Global Children. În timp ce el era ocupat cu chestiuni umanitare şi cu organizarea de sprijin pentru o echipă olimpică eritreană Champ E21EIC, Dmitri RA9USU şi Franz DK9ZB au operat cu indicativul E31A din hotelul lor din capitala Asmara. Zorro a apărut în eter în limita timpului său liber disponibil. (Credit foto  Champ Muangamphan, E21EIC)
Radioamatorii din Statele Unite au dobândit în sfârşit acces la benzile de 630 şi 2200 metri, dar cu anumite limitări. Revista prezintă cele mai recente evenimente pe aceste benzi noi – prima alocare de amator peste 200 de metri de mai mult de un secol!
În cuprins figurează relatarea vizitei şi a DXpediţiei E31A în Eritrea, o retrospectivă a vremurilor coloniale şi a activităţii de radioamator din subcontinentul indian şi rezultatele complete ale etapei de telegrafie a marelui concurs CQ WPX din primăvară, precum şi informaţii pentru participarea la concursul CQ pe 160 de metri şi la CQ DX Marathon 2018.
Printre alte articole se remarcă rubrica «Listening Post» redactată de Gerry Dexter, care prezintă cele mai noi informaţii despre orele şi frecvenţele de emisie ale postului public din Pyongyang, Coreea de nord în lumina recentelor tensiuni dintre statul dictatorial condus de Kim Jong-Un şi Statele Unite. Editorul pentru comunicaţii de urgenţă Walt Palmer scrie despre neschimbata importanţă a rolului radioamatorilor în situaţii de calamităţi şi dezastre, iar în rubrica «Learning Curve» editorul Ron Ochu KO0Z analizează valoarea evenimentelor în care serviciul public furnizat de radioamatori poate constitui un ideal antrenament şi stabilirea unor relaţii de cooperare cu agenţiile deservite.
O pagină este dedicată Campionatului de radiogoniometrie de amator din Statele Unite, iar o alta sistemului DMR (Digital Mobile Radio). Ediţia lunii noiembrie conţine şi previziunile de propagare ale editorului NW7US pentru CQ World Wide DX Contest de la sfârşitul lunii noiembrie.


Din cuprinsul numărului lunii decembrie:
Propagarea WSPR pe benzile inferioare în timpul eclipsei solare din 2017 (colectiv de autori)
Folosirea GPS-ului pentru reglarea ceasului calculatorului în teren (Gene Hinkle K5PA)
Restrângerea lăţimii emisiunilor de amator (Alfred T. Yerger K2ATY)
Buddypole POWERMini, un sistem portabil de administrare a energiei (R. Scott Rought KA8SMA)
Schematix, un program pentru desenarea de scheme şi diagrame şi transmiterea lor în eter prin orice mod de lucru (Konstantinos Giannopoulos SV3ORA)
În rubrica «Sherlock investighează» se analizează defecţiunile bateriilor de 9 volţi, cauzele acestora şi soluţii (Paul Signorelli W0RW)
O pagină este dedicată anunţurilor despre marele concurs CQ WW WPX RTTY din 10-11 februarie 2018, categoriile de participare, diplomele, logurile etc.
În rubrica «The Listening Post» subiectul este dispariţia din unde scurte a unor posturi de radiodifuziune, ştiri despre programele unor staţii noi (Paul Signorelli W0RW)
În rubrica «Kit Building» este prezentat un oscilator simplu pentru deprinderea transmiterii codului Morse creat de KD1JV (Joe Eisenberg K0NEB)
O antenă DX eficientă pentru benzile de la 10 la 20 de metri în locaţii cu suprafeţe limitate  (Bob Houf K7ZB)
În rubrica «QRP, comunicaţii cu puteri mici» articolul «QRP în benzile inferioare, o plăcere a lunilor de iarnă» (R. Scott Raugh KA8SMA)
DXpediţiile lui KB7Q în careuri rare şi activităţi EME, calendar de concursuri în VHF (Tony Emanuele K8ZR)
Devastările cauzate de uraganul Maria în Puerto Rico şi ajutorul radioamatorilor (Tom Smerk AA6TS)
În rubrica «Propagare» analiza ciclului 24 (Tomas Hood NW7US)
Manifest pentru susţinerea şi dezvoltarea radiocluburilor (Edward J. Efchak WX2R)

Asociaţia naţională a radioamatorilor francezi REF (Réseau des Émetteurs Français) a pus gratuit la dispoziţia celor interesaţi ediţia lunii decembrie 2017 a revistei sale Radio-REF în format PDF.
Asociaţia precizează:
«Pentru a-i face pe toţi radioamatorii francezi să realizeze importanţa de a se strânge laolaltă cât mai mult cu putinţă cu scopul de a-şi oferi mijloacele de a ne apăra interesele ediţia lunii decembrie 2017 a revistei Radio-REF va fi tipărită în 13000 de exemplare şi va fi distribuită, în afara membrilor noştri abonaţi obişnuiţi, altor radioamatori ale căror adrese apar publicate pe lista Agenţiei naţionale de frecvenţe (l'Agence nationale des fréquences, ANFR), desigur cu excepţia celor înscrişi pe lista portocalie: radioamatorii receptori, constructorii, pasionaţii fenomenului radio şi, în general,  toţi cei care nu au cunoştinţă deocamdată de REF. Pentru aceştia din urmă am decis să oferim revista spre descărcare gratuită, care se poate realiza uzând de următorul link: 
http://www.r-e-f.org/images/201712_INTERACTIF.pdf»


(Cele 68 de pagini pot fi consultate continuativ folosind cursorul barei verticale din dreapta ecranului, sau rând pe rând prin acţionarea săgeţilor  «în sus» şi «în jos» din subsolul paginii)

Spicuiri din bogatul cuprins:
Editorialul preşedintelui REF Lucien Serrano F1TE
Standul REF la Târgul radioamatorilor din La Louviere, Belgia
Sărbătoarea ştiinţei 2017 din Capelle-la-Grande
A 60-a activitate a cercetaşilor «Jamboree în eter»
HAMEXPO 2017 – un pariu câştigat
Realizarea unei maşini de gravat circuite imprimate
Generator HF 34,5 – 4400 MHz
Ştiri departamentale
Necrolog F9BS
Recomandările Conferinţei Regiunii a I-a IARU, Landshut septembrie 2017
Despre impedanţă
Activităţi spaţiale în radioamatorism
Rubrica «CW-Infos» a Uniunii franceze a telegrafiştilor (UFT)
Calendarul traficului DX în undele decametrice
Rubrica Clipperton DX Club
Calendarul concursurilor în unde scurte
Compatibilitatea electromagnetică şi IARU
Rubrici dedicate benzii de 50MHz, EME, activitatea ATV/DATV
etc.
(Traducere şi prezentare de YO4PX. Sursă: CQ Magazine, Radio-REF)

*   *   * 

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved