30 November 2017

Activitatea specială NASA în eter
Cluburile de radioamator ale centrelor National Aeronautics and Space Administration (NASA) de pe teritoriul Statelor Unite invită comunitatea radioamatorilor să se alăture activităţii speciale NASA On The Air (NOTA). Aceasta începe în decembrie 2017 şi va continua până în decembrie 2018. În afară de faptul că împlineşte 60 de ani de existenţă în 2018 agenţia va marca şi 50 de ani de când a realizat primul zbor în jurul Lunii şi 20 de ani de când primele elemente ale Staţiei spaţiale internaţionale (International Space Station, ISS) au fost lansate pe o orbită circumterestră de joasă înălţime. 

Cu începere de luni 11 decembrie 2017 (UTC) staţiile radiocluburilor situate în diverse centre şi facilităţi vor fi prezente în eter cu operaţiuni în cadrul activităţii speciale pentru a sărbători aceste realizări extraordinare. Unele cluburi vor oferi cărţi de confirmare QSL comemorative şi o diplomă specială care va indica numărul de staţii de club ale NASA lucrate pe diferite benzi şi moduri de lucru.

«Plănuim să vă punem la dispoziţie un sistem web pentru ca să vă puteţi verifica numărul total de puncte obţinute şi să descărcaţi o diplomă la sfârşitul lunii decembrie 2018 pe care o puteţi tipări. Punctele vor fi acordate pentru fiecare centru contactat pe fiecare bandă şi mod de lucru (fonie, CW, digitale şi moduri ‘spaţiale’ – sateliţi, meteor scatter, EME, ISS, APRS)», se spune în anunţul NASA. Aceasta va include fireşte legăturile cu oricare dintre staţiile de radioamator de la bordul Staţiei spaţiale internaţionale.

Printre momentele aniversare principale în cursul activităţi NOTA se numără a 45-a aniversare a misiunii Apollo 17 în 11 decembrie 2017, cu care va începe activitatea specială; fondarea NASA în 29 iulie 1958; a 20-a aniversare a primului element al SSI lansat în 20 noiembrie 1998; a 20-a aniversare a lansării Nodului 1 al SSI şi a 50-aniversare a misiunii Apollo 8 în 21 decembrie 1968, reluată în 27 decembrie – marcând prin aceasta încheierea activităţii. 

Cluburile de radioamator ale diverselor facilităţi NASA îşi vor sponsoriza propriile lor activităţi speciale pentru a comemora şi sărbători anumite evenimente.
«Sperăm să fim în eter şi pentru legături ocazionale şi în concursuri. Toate QSO-urile cu staţiile cluburilor NASA vor fi valabile pentru a fi adăugate numărului total realizat de participanţi. QSL-urile pot fi solicitate din partea fiecărui club contactat şi detaliile vor fi menţionate pe paginile individuale de pe QRZ.com pentru fiecare indicativ de club», precizează anunţul NASA.

Centrul/facilitatea

Prescurtare

Indicativ

Statul

Ames Research Center

ARC

NA6MF

California

Armstrong Flight Research Center

AFRC

NA6SA

California

Glenn Research Center

GRC

NA8SA

Ohio

Goddard Space Flight Center

GSFC

WA3NAN

Maryland

International Space Station

ISS

NA1SS, etc.

Earth orbit

Jet Propulsion Laboratory

JPL

W6VIO

California

Johnson Space Center

JSC

W5RRR

Texas

Kennedy Space Center

KSC

N1KSC

Florida

Langley Research Center

LARC

KG4NJA

Virginia

Marshall Space Flight Center

MSFC

NN4SA

Alabama

Stennis Space Center

SSC

se va anunţa

Mississippi

Wallops Flight Facility

WFF

W4WFF

Virginia

White Sands Complex

WSC

N5BL

New Mexico


«Adresăm mulţumirile noastre oamenilor din cadrul parteneriatului Staţiei speciale internaţionale care ne-au arătat zi de zi la ce înălţimi putem ascende împreună.» Coloana sonoră a videoului «Sunetul liniştii» produs de NASA a fost compusă de Paul Simon şi a fost interpretată de formaţia Disturbed (reprodusă prin amabilitatea Warner Bros. Records). 
Prin imaginile înregistrate de astronauţii Sergey Ryazanskiy, Paolo Nespoli şi comandantul  Randy Bresnik videoul ne prezintă uimitoare filmări ale Terrei şi ale spaţiului cosmic văzute de pe Staţia spaţială internaţională în perioada august-octombrie 2017 «pentru a împărtăşi incomparabila splendoare tăcută a planetei noastre cu toţi semenii călători pe naveta noastră spaţială Terra». (@SergeyISS, @Astro_Paolo,  @AstroKomrade, 27 octombrie 2017)
Informaţii suplimentare pe pagina NASA On The Air la această adresă.
(Traducere şi prezentare de YO4PX. Sursă: ARRL, NASA, YouTube)




 
  

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved