17 September 2017

Uraganul Irma trăit de un radioamator
În două articole publicate pe această pagină este prezent videograful Eric Hofer KJ4YZI, un radioamator din Florida, care întreţine interesantul canal Ham Radio Concepts. Dintre numeroasele sale videouri am preluat «Antene ‘ascunse’ de unde scurte» şi două filmuleţe incluse în articolul «FT8, noua senzaţie a lumii digitale».
Videoul de mai jos intitulat «Hurricane Irma Florida CATASTROPHE! Before, during and after the storm», cu o durată de 53 de minute, redă experienţa sa personală în timpul devastatorului uragan Irma, care a lovit şi statul său Florida şi oferă sugestii tehnice pentru o mai bună pregătire înaintea producerii calamităţilor naturale. Nu este neglijat nici rolul comunicaţiilor prin radio şi mai ales potenţialul radioamatorismului. «Radioamatorismul poate salva vieţi», repetă apăsat Eric şi îi sfătuieşte pe concitadinii săi şi pe spectatorii videoului său să obţină autorizaţii de radioamator din partea FCC, pentru a putea comunica cu lumea exterioară atunci când nimic nu mai funcţionează.
În deschiderea filmului Eric avertizează:
«Acest video nu este produs de un meteorolog profesionist, ci de un floridian profesionist. Consultaţi Centrul operaţiunilor de urgenţă (Emergency Operation Center, EOC) la care sunteţi arondat pentru a afla toate informaţiile necesare pregătirii în cazul uraganelor.»

În textul care însoţeşte postarea filmului său pe QRZ.com şi YouTube Eric scrie:
«Gândurile şi rugăciunile mele sunt alături de fiecare dintre cei ale căror vieţi au fost distruse de aceste furtuni în 2017.
Acesta este probabil cel mai cuprinzător şi cel mai educaţional video pe care l-am postat vreodată pe canalul meu. Dacă trăiţi într-o zonă expusă uraganelor, dacă trăiţi în Florida, dacă nu ştiţi ce se întâmplă atunci când un uragan se abate asupra zonei înseamnă că acest video vă este destinat.
Am asistat la acţiuni detestabile ale unor persoane în timp ce se «pregăteau» … O jumătate dintre oameni nu ştiu nici măcar cum să se panicheze. Ei pun în primejdie viaţa altora atunci când trăiesc în statul Florida şi acţionează astfel. Am fost înjurat de mai multe ori, era cât pe ce să fiu implicat în mai multe accidente – totul din cauza celor atât de nepregătiţi şi de nervoşi încât se luau de cei care îşi păstraseră calmul.
Îi invit pe cei dintre cei dumneavoastră care aţi acţionaţi butonul de pornire să vizionaţi filmul şi să lăsaţi un comentariu sub videoul meu de pe YouTube sau un «bravo» (Thumbs up) pentru efortul realizării sale şi a valorii sale informaţionale – şi nu la adresa subiectului.

Programul de traducere automată a lui YouTube oferă şi o teribilă subtitrare în limba română prin clic pe steluţa din bara de jos a ecranului, apoi pe 'Subtitles', 'Autotranslate' şi din lista verticală se alege 'Romanian' - nota mea, YO4PX)



(Prezentare de YO4PX. Surse: QRZ.com, YouTube, Google Images) 
Comentarii pot fi trimise la această adresă şi vor fi publicate sub articol.

Material educaţional
Ghidul IARU pentru telecomunicaţiile de urgenţă (traducere în limba română)
*   *   * 

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved