23 July 2017

Şi totuşi codul Morse ...
Pe pagina Engineering.com a fost publicat un articol sub  semnătura lui Kyle Maxey intitulat «Why the Navy Sees Morse Code as the Future of Communication»:

De secole marinarii din întreaga lume au întrebuinţat echipamente de semnalizare luminoasă pentru a transmite mesaje între vase. Însă în zilele noastre codul Morse nu este deprins de toţi navigatorii, chiar dacă comunicaţiile prin semnale luminoase continuă să fie folosite.
Cum am putea reconcilia aceste două fapte? Ei bine, pentru cei activi în marina Statelor Unite există acum o soluţie: actualizarea sistemului de comunicaţii luminoase prin încriptarea în acesta a formei moderne a codului Morse – transmiterea de mesaje scrise (texting).

În cadrul unui experiment desfăşurat recent la bordul vasului USS Stout marina americană a folosit un nou mecanism denumit Convertor de semnale luminoase în text  (Flashing Light to Text Convertor, FLTC). În decursul experimentului marinarii de pe Stout au emis mesaje scrise iar FLTC le-a convertit în semnale luminoase în limbajul codului Morse, care au fost descifrate pe vasul USS Monterey ancorat într-un doc din Norfolk, Virginia.
«Cea mai mare calitate a acestui convertor al semnalelor luminoase este uşurinţa cu care marinarii îl pot folosi. Este extrem de intuitiv, pentru că reproduce sistemul de transmitere a textelor utilizat în aparatele iPhone. Pur şi simplu îţi înscrii mesajul şi îl transmiţi prin apăsarea unui buton», spune Scott Lowery, un inginer al Centrului marin pentru războiul de suprafaţă (Naval Surface Warfare Center).

Într-adevăr, sistemul pare într-atât de intuitiv de folosit încât marinarii au decis să recurgă la una dintre cele mai cunoscute glume din manuale, atunci când Lowery le-a cerut să-i trimită un mesaj. «Le-am solicitat să-mi transmită într-un mesaj scris ceva la întâmplare şi atunci ei mi-au transmis random (la întâmplare, aleatoriu)», relatează Lowery. Trecând peste tentativa de umor destul de stângace el adaugă: «E simplu, dar s-a demonstrat că sistemul funcţionează».

În ciuda faptului că FLTC se află deocamdată în faza de prototip Oficiul pentru cercetări marine pare să pună la punct un sistem sigur de transmitere a mesajelor chiar şi atunci când comunicaţiile radio sunt întrerupte. În esenţă FLTC nu are nevoie decît de un generator de semnale luminoase bazat fie pe LED-uri (care se pot aprinde şi stinge prin comenzi digitale) fie pe întrerupătoare controlate prin motoare cu acţionare sacadată care deschid şi închid mecanic un orificiu, precum şi o cameră GoPro pentru recepţionarea mesajelor care sosesc.



Crâmpeiul de tehnologie care face legătura dintre aceste elemente este un algoritm care poate interpreta mesaje de text emise dintr-un calculator sau dintr-un dispozitiv portabil, le poate converti în cod Morse şi le poate transmite prin intermediul semnalelor luminoase – şi viceversa.

În urma acestui experiment soldat cu succes marina Statelor Unite afirmă că s-a realizat un sistem care poate fi implementat cu rapiditate în flota sa. Având la activ încă o serie de experimente flota acvatică americană ar putea avea în dotarea vaselor sale sisteme FLTC undeva în cursul anului 2018.


(Traducere şi prezentare de YO4PX. Sursă: Engineering.com, YouTube. Comentarii pot fi trimise la această adresă şi vor fi publicate sub articol.)

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved