06 ianuarie 2018

Lungul drum spre insula Bouvet - ştiri şi propagare
Comunicat de presă
29 decembrie 2017
Am ajuns recent la o nouă piatră de hotar în proiectul nostru de a activa insula Bouvet cu indicativul 3Y0Z. Compania chiliană DAP, proprietara şi operatoarea vasului M/V Betanzos şi elicopterele au îndeplinit înainte de plecare ultimele cerinţe contractuale. Le-am prezentat o listă de necesităţi cu 120 de puncte, ca parte a contractului nostru. Compania a satisfăcut toate pretenţiile şi le vom transfera aproape o jumătate de milion de dolari în următoarele zile.
Astfel că suntem încântaţi să anunţăm că ne încadrăm în program pentru data de 13 ianuarie 2018, ziua plecării noastre spre insula Bouvet, cea mai izolată insulă din lume, care se situează pe locul 2 în clasamentul celor mai dorite entităţi DX (după P5 Coreea de nord – nota mea, YO4PX). Toţi membrii echipei se vor întâlni în Punta Arenas, Chile cel târziu până în data de 10 ianuarie 2018. Vom urma un curs de siguranţă marină de o zi şi jumătate, vom face ultimele cumpărături şi apoi vom zbura peste trecătoarea Drake spre insula King George din insulele Shetland. Acolo ne vom îmbarca pe vasul chilian recent recondiţionat M/V Betanzos, pentru a porni în călătoria noastră spre Bouvet, care va dura între 9 şi 11 zile.


Avem încredere în transportatorii noştri, ştiind că comandantul vasului şi mulţi dintre membrii echipajului lucrează pe Betanzos de opt ani şi au dobândit o bogată experienţă de navigaţie în Oceanul Sudului, iar comandantul spune că a fost deja pe insula Bouvet.
S-au raportat formaţiuni de gheaţă pe drumul direct spre Bouvet, ceea ce l-ar putea obliga pe comandat să se înscrie pe un curs mai nordic înainte de a se îndrepta spre est spre Bouvet. Aceasta ar putea prelungi cu o zi sau două durata voiajului nostru.
Cele două elicoptere au fost supuse inspecţiilor de câte 100 de ore şi sunt gata de zbor. S-a procedat la o analiză amănunţită a procedurilor de debarcare şi a plasării adăposturilor şi a antenelor. Ne stau la dispoziţie trei alternative pentru ancorarea adăposturilor şi a antenelor pe gheaţa de pe suprafaţa insulei.Aşadar planul rămâne neschimbat. Vom avea câte două staţii în funcţiune pe fiecare bandă deschisă în limita posibilităţilor umane, vom folosi antene cu câştig şi antene direcţionale ori de câte ori acest lucru va fi posibil, vom opera staţii de mare putere şi ne vom programa activitatea în funcţie de starea propagării. Modurile de lucru principale vor fi CW, SSB şi RTTY. FT8 va fi utilizat în situaţiile în care va fi singurul mod producător de QSO-uri. Oricine se pregăteşte să folosească FT8 trebuie să citească protocolul 3Y0Z pentru acest mod pe informaţiile Band Plan de pe pagina DXpediţiei.  
Informaţii complete privind planurile de benzi şi de frecvenţe, previziunile de propagare şi procedurile de confirmare cu QSL-uri sunt disponibile pe pagina DXpediţiei, care se găseşte la http://www.bouvetdx.org
Veţi găsi acolo şi butoane «donate» plasate strategic - în cazul în care doriţi să ne ajutaţi să ne acoperim cheltuielile noastre substanţiale.
Sperăm să împărtăşim cu dumneavoastră emoţiile acestui proiect minunat. Suntem nerăbdători să pornim la drum!
73,
Bob, K4UEE
Ralph, K0IR
Erling, LA6VM

Pe pagina de internet a ARRL se mai menţionează că liderii echipei Bob Allphin K4UEE, Ralph Fedor K0IR şi Erling Wiig LA6VM au participat la 11 activităţi cărora li s-a decernat titlul de «DXpediţia anului» şi au scos în eter o duzină de entităţi DXCC situate pe primele zece poziţii ale clasamentului Most Wanted.
Potrivit planului DXpediţiei cea mai apropiată dată posibilă de sosire pe Bouvet va fi 23 ianuarie şi se speră să se petreacă între 14 şi 16 zile pe insulă, în funcţie de starea vremii şi de alţi factori. Insula Bouvet nu a mai fost activată de circa un deceniu. În august Northern California DX Foundation a anunţat că a acordat DXpediţiei 3Y0Z pe insula Bouvet suma de 100000 USD - cea mai mare contribuţie din istoria sa. ARRL a contribuit de asemenea cu o sumă prin intermediul Colvin Award, un fond înfiinţat de Lloyd D. Colvin W6KG (SK). (Vezi articolul despre W6KG şi W6QL DXpediţiile lui Danny Weil şi ale soţilor Colvin - nota mea YO4PX)

Propagarea între 3Y0Z şi dumneavoastră
Cele 8 videouri Vimeo de pe pagina previziunilor de propagare pentru benzile de 10, 12, 15, 20, 30, 40, 60 şi 80 de metri au fost create folosindu-se munca lui Stu K6TU. Ele se bazează pe estimările Administraţiei naţionale oceanografice şi atmosferice privind numărul mediu de pete solare în luna februarie 2018. Programele de studiu al propagării au dificultăţi de a prevedea propagarea în banda de 160 de metri, dat fiind că niciunul dintre acestea nu se bazează pe propagarea greyline. Aşa cum se poate aştepta, cea mai bună oportunitate ca să lucraţi Bouvet pe 160 de metri va fi la răsăritul şi la apusul soarelui, datorită propagării greyline(Grey line  - scris şi greyline - este o linie în jurul Terrei care separă lumina zilei de beznă. Propagarea de-a lungul acestei linii este deosebit de eficientă. Una dintre cauze este că stratul D, care absoarbe semnalele în benzile de unde scurte, dispare rapid pe partea corespunzătoare asfinţitului a liniei gri, deşi încă nu a apucat să se formeze pe partea corespunzătoare răsăritului. Radioamatorii şi receptorii de unde scurte îşi pot optimiza comunicaţiile cu diverse zone ale lumii monitorizând această linie pe măsură ce ea se deplasează în jurul globului. - completarea mea, YO4PX)


Iată mai jos unul dintre cele 8 videouri dedicate propagării:Observaţii în subsolul videourilor pentru fiecare dintre benzi
10 metri: Nu vom avea parte de extraordinara propagare din timpul DXpediţiei FT5ZM pe insula Amsterdam. Cu toate acestea se vor putea produce scurte deschideri spre sudul Africii şi America de nord.
12 metri: Semnalele vor fi slabe, dar se vor distribui pe o suprafaţă mai mare a globului. Se pare că America de nord va avea cele mai bune şanse pentru o legătură pe 12 metri.
15 metri: Nici aici semnalele nu vor fi puternice, dar acoperirea potenţială va fi mai mare. Europa, Asia, cele două Americi şi Oceania vor putea avea toate parte de deschideri pe 15 metri.
17 metri: Tăria semnalelor va fi mai mare comparativ cu 15 metri şi vor fi posibile deschideri globale. Se pare că pentru Noua Zeelandă aceasta va fi banda cea mai bună. Vom fi foarte activi pe 17 metri.
20 de metri: Aceasta va fi banda noastră de bază. Dacă nu aţi reuşit să ne lucraţi pe alte benzi aici veţi avea cea mai bună şansă. Dacă aveţi nevoie de Bouvet ca o entitate cu totul nouă (all time new one, ATNO) vom fi pe 20 de metri pentru dumneavoastră.
30 de metri: Se pare că banda se va comporta ca de obicei. Deschideri globale, dar cu semnale mai slabe decât în 20 sau 40 de metri. Vom monitoriza banda zi de zi 24 de ore din 24.
40 de metri: Conform previziunilor semnalele ar putea radia puternic spre Europa, Asia, cele două Americi şi Oceania. Banda va fi foarte importantă pentru noi – şi pentru dumneavoastră de asemenea.
60 de metri: Extraordinar! Aceste previziuni (din video) se bazează pe 100 de waţi de ambele părţi, fără antene cu câştig. Propagarea va ilumina lumea! Banda ar putea oferi mari surprize.
80 de metri: Previziunile indică semnale bune pe întreaga suprafaţă a globului. Combinându-le cu zgomotul redus pe care îl anticipăm pe Bouvet ne aşteptăm să înscriem o mulţime de staţii în logul nostru de 80 de metri. 

Ca bonus, pentru a afla estimări ale propagării favorabile zonei în care locuiţi puteţi acţiona butonul «Your Personal Propagation Prediction» (aflat deasupra videourilor), în formular introduceţi indicativul dumneavoastră, propriul locator Maidenhead şi configurarea antenei din lista care se deschide pe verticală. Asiguraţi-vă că 3Y0Z e selectat şi apoi clic pe «Save». Aşteptăm să vă vedem indicativul în log.Tabelul oferă patru opţiuni de categorii ale configurării antenelor:
All Band Vertical: o antenă verticală cu care se poate opera pe mai multe benzi, probabil cu ajutorul unui ATU (antenna tuning unit, acordor de antenă, transmatch).
Tri-bander & Wires: dipoli pentru benzile de 80, 40 şi 30 de metri instalaţi la înălţimi modeste, antenă Yagi cu 2 elemente la circa 10 metri deasupra solului pentru benzile de la 20 la 10 metri inclusiv benzile WARC.
Serious DX’er: dipol pentru 80 de metri, Yagi cu două elemente pentru 40 de metri la 20 de metri înălţime, Yagi cu trei elemente la 17 metri înălţime pentru benzile de la 30 la 10 metri inclusiv benzile WARC.
Expert DX’er: antenă cu câştig pentru 80 de metri, cum ar fi un 4-square, Yagi cu trei elemente pentru 40 de metri la 28 de metri înălţime, Yagi cu patru elemente la 22 de metri înălţime pentru benzile de la 40 la 10 metri inclusiv benzile WARC.(Sursă Google Earth)
.................................................................................................................................................
Alte articole (şi) despre insula Bouvet publicate pe această pagină:
Spre Bouvet, cea mai izolată insulă a lumii (cu numeroase informaţii despre planuri de activare, date istorice, geografice, activităţi anterioare, QSL-uri) (noiembrie 2014)
Trei DXpediţii: planuri, costuri, sponsorizări (KH1,3Y, VK9M) (septembrie 2017)


(Credit NRK)

Iată la această adresă şi un scurt video pe saitul NRK cu superbe imagini ale insulei Bouvet filmate din elicopter. 

(Traduceri, completări şi prezentare de YO4PX. Surse: OPDX, pagina 3Y0Z, ARRL, DX QSL.net, NRK, arhiva acestei pagini)

ULTIMA ORĂ

9 ianuarie 2018
În cursul voiajului spre insula Bouvet echipa va lucra de pe vasul Betanzos cu indicativul 3G9A/MM.
Călătoria lor va putea fi urmărită pe hartă la această adresă.

Poziţia la 12 ianuarie, orele 12.30
Despre mine

Fotografia mea
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved