13 December 2017

Aniversări radio în decembrie
Decembrie este luna în care au avut loc trei evenimente notabile: prima transmisiune recepţionată pe celălalt mal al Oceanului Atlantic din 1901, prima difuzare a vocii umane şi de muzică din 1906 şi prima transmisiune transatlantică de radioamator în unde scurte din 1921.

Transmisiunea transatlantică a lui Marconi din 1901
În 12 decembrie 1901 pionierul transmisiunilor fără fir Guglielmo Marconi a reuşit să recepţioneze primul semnal transatlantic transmis între Poldhu, în Cornwall, Anglia şi St. John’s, Newfoundland, Canada. Echipa lui Marconi din Cornwall a transmis litera «S» în codul Morse şi a fost auzită de Marconi şi de asistentul său George Kemp în turnul Cabot din Signal Hill, St. John’s. În Cornwall Marconi  a instalat un emiţător puternic, conectat la o antenă masivă. 
Echipa de recepţie a folosit o antenă înălţată de un zmeu. Experimentul a dovedit că semnalele radio pot fi transmise dincolo de linia orizontului, deschizând prin aceasta era comunicaţiilor globale fără fir.
Un articol publicat în revista QST în decembrie 2007 a sugerat că absorbţia s-ar putea să fi fost mai redusă în 1901 decât în secolul XXI, contribuind probabil la succesul experimentului, care s-a desfăşurat în timpul  orelor de zi în partea canadiană.

Pe lângă textul discursului lui Marconi cu ocazia inaugurării memorialului dedicat aniversării primul mesaj transmis fără fir din Regatul Unit în Australia în 1918 în articolul «Vocea lui Marconi şi moştenirea sa» poate fi ascultată şi înregistrarea audio a unui fragment al discursului. Articolul conţine numeroase informaţii şi imagini şi se găseşte la această adresă - nota mea, YO4PX.

Transmisiunea lui Fessenden din Brant Rock în 1906
În seara de Crăciun a anului 1906 experimentatorul Reginald Fessenden a realizat ceea ce a fost după toate probabilităţile prima transmisiune care a inclus vorbire şi muzică. Ea a fost emisă din Brant Rock, Massachusetts, la circa 48 de kilometri de Boston.
La fel cum a făcut anul trecut, Brian Justin WA1ZMS din Forest, Virginia va comemora luna aceasta prima transmisiune audio operând WI2XLQ pe 486 kHz, marcând cea de a 111-a aniversare a realizării lui Fessenden. Conform relatărilor istorice Fessenden a cântat la vioară sau a folosit o înregistrare şi a citit un scurt verset din Biblie, uimindu-i pe experimentatori şi pe operatorii radio aflaţi pe vase în largul mării care au auzit transmisiunea.
«Dat fiind că acum avem acces la banda de 630 metri voi face anul acesta o transmisiune mai scurtă, care se va întinde numai pe perioada sărbătorilor de Crăciun», a declarat Justin ARRL-ului, dorind să poată fi activ el însuşi în banda cea nouă.
Fessenden a folosit în 1906 un alternator modulat prin plasarea unui microfon pe carbon în serie cu linia de alimentare a antenei. Staţia home made a lui Justin este ceva mai modernă, se bazează pe un tub UV-202 şi modulaţie AM Helsing realizată de Raymond Helsing în timpul primului Război mondial. Eventuale rapoarte de recepţie pot fi trimise direct lui Brian Justin WA1ZMS.

Articolul «Un geniu uitat: Reginald Fessenden, inventatorul canadian al radiotelefoniei» publicat în 2011 prezintă prin numeroase date istorice şi imagini din viaţa şi realizările marelui experimentator şi se găseşte la această adresă – nota mea, YO4PX.

Testul transatlantic al ARRL
În 1921 ARRL a sponsorizat două serii de teste transatlantice pentru a se vedea dacă semnalele unei staţii de radioamator pot fi auzite de o staţie de recepţie în Ardrossan, Scoţia. Cel de al doilea test s-a soldat cu succes. Mai multe staţii de radioamator au recepţionat semnalele folosind un echipament mult mai bun decât cel pe care îl avusese la dispoziţie Marconi  cu 20 de ani în urmă. După cum a relatat Mike Marinaro WN1M în articolul «Testul transatlantic» publicat în ediţia QST din mai 2014 primul semnal «neoficial» auzit în Scoţia a fost emis de fapt de un pirat care uzurpa indicativul 1AW, fără să fi folosit însă formatul de text stabilit anterior.
Staţia de recepţie din Scoţia operată de creatorul de receptoare Paul Godley şi D.E. Pearson din partea companiei Marconi era echipată cu un receptor superheterodină regenerativă conectat la o antenă Beverage de 396 de metri înălţată la 3,65 metri deasupra solului.
În 10 decembrie semnalele telegrafice emise cu indicativul 1BCG deţinut de Minton Cronkhite «au fost auzite pregnant pe 230 şi 235 metri. Semnalele erau transmise de la staţia special construită de Radio Club of America din Greenwich, Connecticut, fiind singurele semnale recepţionate în dimineaţa aceea», a scris Marinaro în 2014.


Radioamatorul Clark Burgard N1BCG din Connecticut, un pasionat al istoriei radioului, va fi printre cei care vor celebra cea de a 96-a aniversare a primei transmisiuni transatlantice în unde scurte. Vor participa şi multe alte staţii prin legături radio între Statele Unite şi Europa, inclusiv staţia GM7VSB din Ardrossan, Scoţia. 
Nu s-au specificat anumite benzi şi frecvenţe «pentru a permite o flexibilitate datorată propagării». Burgard a publicat informaţii suplimentare pe pagina sa de pe QRZ.com, iar Chris Codella W2PA prezintă date istorice suplimentare pe pagina sa «Ham Radio History».

Articolul intitulat «Testul transatlantic din 1921» prezintă în amănunţime experimentul organizat de Radio Club of America şi este însoţit de două videouri de câte 10 minute realizate de Antique Wireless Association. Articolul publicat în 2010 se găseşte la această adresă – nota mea, YO4PX.

(Traduceri, completări şi prezentare de YO4PX. Surse: ARRL, adrese de articole şi imagini din arhiva acestei pagini)
*   *   * 

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved