29 September 2017

Liderii şi viziunile lor
În februarie 2007 am publicat în traducere pe Radioamator.ro «Liderul», un articol scris de Norm Fusaro W3IZ, la vremea aceea manager asistent al Departamentului de programe pentru membri si voluntari din cadrul asociaţiei radioamatorilor americani ARRL. Actualmente el lucrează în comisia de «Programe şi servicii» ca oficial de legătură (Staff Liaison) între cele şase mari departamente regionale ale ARRL şi de asemenea poate fi solicitat să ţină prelegeri educaţionale în domeniile Logbook of The World, Cluburi (mentorizare şi recrutare), Operare în undele scurte, Parcuri naţionale, precum şi pe orice alte teme radioamatoriceşti pentru care ar fi solicitat. 
Lui W3IZ îi datorăm şi un excelent material tradus în limba română intitulat Idei pentru succesul cursurilor de pregătire organizate la sfârşit de săptămână din cadrul seriei de articole «În ajutorul radioamatorilor». Însă cel mai important dintre scrierile sale mi s-a părut a fi totuşi articolul «Liderul». L-am republicat pe această pagină în ianuarie 2010. El conţine numeroase sfaturi pragmatice şi de bun simţ adresate de autor unui imaginar lider, iar o nouă lectură relevă faptul că textul nu şi-a pierdut cu nimic din actualitate, atunci când este vorba de evaluarea atitudinii şi mai cu seamă a moralităţii unor persoane aflate în funcţii de conducere şi a relaţiei lor cu cei care i-au propulsat în funcţiile respective. Iată doar un scurt extras din capitolul «Liderul trebuie să fie integru». Las celor interesaţi plăcerea de a lectura articolul integral.

«Motto: Managerii sunt cei care ajung corect la o ţintă, în vreme ce liderii sunt cei care fixează ţinta corectă. ("A deveni lider" de Warren Bennis)
Pentru a fi un bun lider cel investit în funcţie trebuie să câştige încrederea membrilor. Încrederea este inspirată de acţiuni. Deschiderea faţă de oameni şi corectitudinea în relaţiile cu ei sunt cele mai bune căi de a le câştiga încrederea. Nimeni nu se va încrede într-un lider care minte sau nu reacţionează onest. Oamenii vor deveni sceptici la auzul organizării unor şedinţe de taină, restrânse sau cu uşile închise. Evită cu orice preţ acest tip de comportament. El va duce inevitabil la eşecul chiar şi celei mai bine-intenţionate persoane.
Tu şi echipa ta v-aţi angajat faţă de club să duceţi la îndeplinire o sarcină. Nu are nici o importanţă dacă funcţia este voluntară sau retribuită; promisiunea trebuie respectată. Ca lider va trebui să delegi sarcini şi responsabilităţi. Fii concret şi explicit. Va trebui să şi evaluezi rezultatele. Fă-o cinstit şi nu-i învinovăţi pe alţii pentru lucrurile nereuşite.
Un bun lider va vedea întotdeauna partea plină a paharului. Evită cinismul şi negativismul, pentru că aceasta îţi va submina realizarea obiectivelor.»

Am putut vedea în articolul Îngrijorarea preşedintelui: cum predăm ştafeta? viziunea noului preşedinte al ARRL Rick Roderick N5UR prezentată sub titlul «Mesajul preşedintelui» în cadrul Raportului anual pe anul 2016 al organizaţiei. 
Dintr-un nou material publicat recent putem afla cum vede viitorul radioamatorismului Nick Henwood G3RWF, preşedintele Radio Society of Great Britain (RSGB), asociaţia naţională a radioamatorilor britanici:

Diversitatea în radioamatorism
(Text publicat pe pagina de internet a RSGB la 17 august 2017)
«Care a fost prima dumneavoastră întâlnire cu radioamatorismul? Probabil că există aproape tot pe atâtea istorii câţi membri are RSGB-ul. Poate că a fost primul contact cu clubul local. Îmi amintesc că l-am căutat şi l-am găsit pe al meu în buletinul asociaţiei, tocmai se anunţase o întrunire. Din fericire eram deja nebun după radioamatorism, altminteri acel prim contact risca să devină şi ultimul. Nu mi s-a adresat nimeni. Nu mi-a oferit nimeni nimic, nici măcar o cafea. Se părea că acolo nu se întâmplă nimic demn de interes. Întâlnirea se desfăşura într-un spaţiu comunitar întunecos în care mirosea a dezinfectant. Nu am mai revenit în acel loc, însă întâmplarea mi s-a întipărit în memorie. Sper că această descriere nu vă va evoca amintiri asemănătoare – deşi s-ar putea totuşi s-o facă!
Ştim cu toţii că lucrurile nu trebuie să se desfăşoare astfel şi, din fericire, am întâlnit radioamatori dispuşi să mă întâmpine cu multă generozitate şi umor. Ei par să facă parte dintr-un alt «club» - clubul virtual al radioamatorilor pe care îi leagă pasiunea lor pentru radio. Ei şi-au împărtăşit cunoştinţele de bunăvoie şi erau gata să-ţi împrumute aproape orice ce le-ai fi cerut. Ei erau dornici să realizeze lucruri! Cum am putea reînvia acel spirit?


În strategia RSGB-ului până în anul 2022, beneficiind de un puternic sprijin din partea membrilor, năzuim să încurajăm o mult mai mare diversitate în radioamatorism. Diversitate în privinţa apartenenţei la comunitate – şi nu mă refer numai la bătrânei cu părul alb ca mine! Dorim un acces mai neîngrădit de care să se bucure cu toţii – mai cu seamă tinerii, grupurile minoritare şi persoanele cu dizabilităţi. De asemenea avem trebuinţă de diversitate în activităţile noastre. Radioamatorismul este o preocupare ştiinţifică – e suficient să rememoraţi istoria radioamatorismului. Tinerii cei entuziaşti de astăzi ar putea deveni foarte bine inventatorii şi antreprenorii zilei de mâine – dar numai cu condiţia ca radioamatorismul să fie văzut ca un mediu de experimentare a ideilor şi a inovaţiei. Indiferent de vârstă radioamatorismul poate fi un important stimulent al împlinirii individuale, aceasta datorită valenţei sale de educaţie continuativă, care se poate întinde pe durata întregii vieţi.

În ce fel pot contribui cluburile la aceste deziderate? Avem circa 500 de cluburi afiliate la RSGB. Ele continuă să fie o importantă funcţionalitate a serviciului – chiar şi în aceste zile ale schimbărilor în uzanţele sociale. În cluburile de pe întinderea Marii Britanii au loc evenimente remarcabile. Există entuziaste grupuri specializate în anumite domenii, cum ar fi operaţiunile în microunde, lucrul cu puteri mici, concursurile, construcţiile – şi lista ar putea continua. S-au acordat recent finanţări ale grupurilor care lucrează la proiecte de construcţii în care sunt implicaţi tineri. Unele dintre cluburi se asociază în activităţi comune. Suffolk RED şi Essex Skills Night sunt doar două exemple ale unor astfel de activităţi, care adună laolaltă cluburi învecinate pentru a împărtăşi şi a se bucura de inovaţie şi activitate. 

Grupuri se întâlnesc în restaurante sau pentru a lua micul dejun împreună – şi desigur că mai există şi internetul. Sunt de asemenea şi cluburi destul de tradiţionale, dar care au la activ reuşite în cele mai diverse faţete ale radioamatorismului!
Aceste idei sunt deja vehiculate pe plan local, însă eu cred că trebuie să facem mai mult decât atât. De aceea am vizitat cluburi pentru a vedea idei în acţiune. Vă rugăm încercaţi să ne ajutaţi. Se va organiza un forum în cadrul Convenţiei anuale a RSGB din octombrie, unde voi relata constatările mele de până în prezent şi vom discuta deschis despre modalităţile prin care putem impulsiona lucrurile să progreseze. Vă rog să participaţi – şi să mă contactaţi la adresa president@rsgb.org.uk dacă aveţi nişte idei realmente inovative pe care doriţi să ni le împărtăşiţi.  Este vorba de viitorul nostru.
Nick Henwood, G3RWF
Preşedinte al RSGB»

....................................................................................................................

Pentru a reveni pe meleagurile noastre să vedem cum gândeau şi gândesc despre viitor două dintre persoanele care s-au aflat (respectiv se mai află) la cârma Federaţiei Române de Radioamatorism:

Virgiliu Niculescu, preşedinte al FRR timp de două mandate de câte patru ani, între 2004 şi 2012:
Constantin Neacşu, preşedinte al FRR între 2012 şi 2016, actualmente vicepreşedinte:
Discursul preşedintelui

(Introducere, traduceri şi prezentare de YO4PX. Surse: ARRL, RSGB, arhiva acestei pagini, înregistrarea Adunării generale a FRR din 6.04.2013 publicată pe Radioamator.ro)

*   *   * 

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved