03 June 2017

Apă din aer - o tehnologie israeliană
Sub titlul «Israeli start-up extracting water from air, around the world» Jerusalem Post a publicat  la 8 aprilie 2017 un articol semnat de Sharon Udasin:
“Din meleagurile îndepărtate ale Indiei şi până pe aleile mărginite de palmieri ale comitatului Miami-Dade o companie israeliană năzuieşte să realizeze un lucru de neimaginat - să extragă apă curată şi ieftină din aerul pe care îl respirăm.
«Am creat un produs care poate deveni realmente următoarea sursă de apă potabilă», a declarat publicaţiei Jerusalem Post Maxim Pasik, preşedinte executiv al Water Gen, o companie cu sediul în Rishon-Lezion.
Water Gen a provocat senzaţie la Conferinţa AIPAC (American Israeli Public Affairs Committee)  din Washington care a avut loc la sfârşitul lunii martie, când cunoscutul jurist, avocat şi autor prof. Alan Dershowitz a prezentat echipamentul companiei producând pe scenă în faţa numerosului public apă din aer.
Doar cu câteva zile înainte compania semnase un memorandum de intenţie pentru instalarea tehnologiei sale în capitala Vietnamului, iar peste câteva zile un alt memorandum a fost parafat cu compania Vikram Solar Pvt.Ltd. din India pentru instalarea unor unităţi Water Gen alimentate cu energie solară în locaţii izolate ale subcontinentului asiatic.
«Toate aceste ţări care duc lipsă de apă au parte de o climă umedă şi fierbinte. Noi luăm întreaga umiditate din aer şi extragem din ea apa», afirmă Pasik.
Conform agenţiei de ştiri vietnameze memorandumul de înţelegere semnat cu Departamentul Construcţilor din Hanoi prevede construirea unei fabrici Water Gen pentru producţia de generatoare de apă la scară industrială în beneficiul municipalităţii, cu o capacitate totală zilnică de până la 10000 de litri de apă.
»Tehnologia noastră este de 20 de ori mai ieftină decât soluţiile de obţinere a apei potabile pe care ei le deţin, iar apa pe care o beau nu este sănătoasă», precizează Pasik.
În India memorandului încheiat între Water Gen şi compania Vikram Solar va facilita acesteia din urmă să fabrice şi să distribuie produsele companiei israeliene, incorporînd energia solară pentru alimentarea procesului de generare a apei în regiuni izolate ale ţării.

Însă Water Gen nu se limitează în niciun caz la ţările în curs de dezvoltare. Produsele sale au trezit interes şi în mai multe state ale Golfului, în Egipt, în Mexic. În Statele Unite Water Gen operează un studiu-pilot în comitatul Miami-Dade şi poartă convorbiri cu diverse entităţi din California, Chicago şi Michigan. Deşi majoritatea acestor ţări şi regiuni au acces la apă curată multe dintre ele au început să resimtă efectele de îmbătrânire ale conductelor lor, fiind nevoite să recurgă la alimentarea unor cartiere rezidenţiale cu apă îmbuteliată.
«Noi avem o soluţie la această problemă. Ei îşi vor putea instala echipamentul nostru destinat utilizării în case şi vor avea apă. Tehnologia Water Gen propune să furnizeze consumatorilor apă curată şi potabilă indiferent de infrastructura la care sunt conectate locuinţele lor. Este cu adevărat sursa de apă a viitorului. Uzinele de desalinizare sunt bune - cu condiţia să dispună de conducte de bună calitate. Dacă acestea sunt uzate nu are prea mare importanţă cât de bună e apa pe care o pompezi prin ele. Tehnologia noastră capturează aerul umed în echipament, îl curăţă şi îl usucă pentru a extrage în final apă curată.
Dat fiind că schimbătorul de căldură este făcut din plastic în loc de aluminiu, cum e cazul tipic al altor mecanisme asemănătoare care extrag apă din aer, sistemul nostru este mult mai convenabil. Producerea unui galon de apă (3,785 litri) necesită un consum de energie de doar un kilowat.

Sistemul este disponibil sub formă de generatoare de apă de scară industrială, de modele de dimensiune medie şi echipamentul “GENNY” pentru utilizarea în gospodăriile individuale. Pasik consideră că tehnologia companiei sale va constitui o resursă de generare a apei potabile pretutindeni în lume, pentru că apa este carburantul de viitor al omenirii. Circa 1,7 milioane de copii de vârste sub cinci ani mor zilnic din cauza penuriei de apă. Nimic nu este mai important pentru oameni decât apa, ei nu pot trăi fără ea. Tehnologiile de gen Water Gen vor contribui la prevenirea războaielor şi la promovarea păcii în zone în care oamenii se luptă pentru a avea acces la apă curată.
.

«Este extrem de important faptul că această soluţie provine din Israel, este un kiddush Hashem (în ebraică: premărirea numelui lui Dumnezeu) şi un tikkun olam (repararea lumii)». Fiind un investitor în soluţii tehnologice durabile Pasik este şi preşedinte executiv al altor companii israeliene şi internaţionale, inclusiv al Vertical Field, partener al Green Wall Israel, care pune accentul pe construirea unor grădini naturale pe suprafeţe verticale. «Cea mai mare problemă a omenirii este apa potabilă, iar a doua poluarea. Nu avem loc în oraşe pentru a planta arbori.
O suprafaţă verticală de 1000 de metri echivalează cu 50 de pomi cu o înălţime de 15 metri fiecare, care ar avea nevoie de mulţi ani pentru a se dezvolta. În prezent Green Wall conduce mai multe experimente-pilot în municipalităţi din Israel, India, China, Statele Unite, Mexic şi Europa.




Cu toate că Vertical Field şi Green Wall pot oferi soluţii valoroase pentru comunităţile urbane dens populate care suferă din cauza poluării, soluţionarea penuriei de apă a omenirii rămâne prioritatea noastră principală. Două treimi din lume au probleme cu apa potabilă. Demersul nostru este unul umanitar. Dorim să menţinem pacea între oameni şi să salvăm vieţi omeneşti. Proiectul în sine este de nepreţuit şi grandios», a concluzionat Maxim Pasik."



(Traducere, adaptare, completări şi prezentare de YO4PX. Sursă: Jerusalem Post, Water Gen, AIPAC, Vertical Field, imagini Google, YouTube)



 *   *   * 

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved