04 April 2017

Adio, insulele Midway şi Kure!
În ziua de 31 martie 2017 insulele Midway şi Kure au fost plasate printre entităţile DXCC eliminate (deleted) de pe lista celor active cu valabilitate din 26 august 2016. Această schimbare s-a produs ca o consecinţă neintenţionată a acţiunii din vara trecută, când fostul preşedinte Barack Obama a extins aria Monumentului naţional al Marinei Papahānaumokuākea pentru a include insulele nord-vestice hawaiene aflate la vest de insula Ni’ihau, transformându-l în cea mai mare zonă protejată aflată sub jurisdicţia Statelor Unite.

Insula Midway (KH4) a dobândit statut de entitate activă DXCC în virtutea faptului că era guvernată de o administraţie separată. Dat fiind că acum a ajuns în administrarea Monumentului naţional al Marinei Papahānaumokuākea ea a devenit o entitate «dilită» (deleted). Pe insulă trăiesc aproximativ 50 de oameni, inclusiv personalul Serviciului de Pescuit şi Faună-Floră naturală al S.U.A. (US Fish and Wildlife Service) şi contractori. Bătălia de pe Midway, un punct de cotitură al campaniei aliaţilor în cel de al II-lea Război mondial a avut loc în iunie 1942.

Insula Kure (KH7K), acum nelocuită, o parte a insulelor Hawaii, este separată de restul statului de insula Midway; de aceea se calificase cu statut de entitate activă în conformitate cu Secţiunea II, 2 (b) (iii) a Regulamentului DXCC – separare de «părintele» său Hawaii. Schimbarea statutului DXCC al insulei Midway a făcut ca insula Kure să nu mai îndeplinească criteriile de entitate separată, pentru că acum ea nu mai este despărţită de restul insulelor Hawaii printr-o ţară sau insulă care aparţine unei alte entităţi DXCC.
Insula Kure a găzduit staţia LORAN a Pazei de coastă a Statelor Unite, ale cărei resturi mai sunt şi acum vizibile. Din 1981 a fost declarată «sanctuar» al faunei şi florei, zonă aflată sub protecţia statului. […]
Niciuna dintre cele două insule nu a putut fi activată fără o permisiune anterioară, iar activările au fost acordate exclusiv pentru DXpediţii planificate cu mult timp înainte. Pentru cele două entităţi vor fi valabile numai legăturile efectuate înainte de 25 august 2016.

(Credit Office of Hawaiian Affairs)

Mulţi DX-mani au primit vestea publicată pe pagina ARRL cu o anumită bănuială, dat fiind că data publicării (31 martie) era suspect de apropiată de 1 aprilie, Ziua păcălelilor. În plus peste o zi a apărut pe pagina de ştiri DX a QRZ.com şi anunţul despre o fantomatică insulă din Pacific care urma să devină o nouă entitate DXCC ... Însă bănuielile nu s-au adeverit, până acum nu s-a dat nicio dezminţire oficială, noul candidat la statutul de entitate DXCC a dispărut în apele Pacificului, în vreme ce ştirea despre cele două eliminări a fost preluată de întreaga media de radioamator din lume.

(Personal sunt bucuros că prin această eliminare a insulei Kure, pe care nu am reuşit s-o lucrez cu ocazia ultimei expediţii majore cu indicativul K7C din septembrie-octombrie 2005, mi s-au realizat condiţiile pentru trofeul Honor Roll în telegrafie. Îmi mai lipsea o singură entitate, după ce m-am înscris în 2012 în Honor Roll la categoria Mixed.)

În urma acestor modificări numărul entităţilor active de pe lista DXCC s-a redus la 337, iar pentru înscrierea în Honor Roll sunt necesare acum legături confirmate cu cel puţin 328 de entităţi active. Entităţilor eliminate de pe lista activă li s-au adăugat acum două noi prefixe, ajungându-se astfel la un total de 62 de entităţi «dilite». Legăturile cu KH4 şi KH7K ulterior datei de 25 august 2016 inclusiv vor conta pentru insulele Hawaii. 

Este important de menţionat pentru cei care au lucrat diverse entităţi eliminate de pe lista activă că acestea nu sunt pierdute, membrii DXCC continuă să fie creditaţi cu totalul entităţilor confirmate + «dilite» şi pe baza acestui total ei figurează în clasamentele pe moduri de lucru şi pe benzi. Doar clasamentul Honor Roll este alcătuit pe baza numărului de entităţi active confirmate, iar numărul total al entităţilor (active plus cele eliminate) este menţionat după o bară de fracţie.

Cea mai recentă eliminare de pe lista entităţilor active a avut loc în 29 martie 2016, când reciful Kingman Reef (KH5) a fost trecut pe lista deleted, iar cea mai recentă intrare pe lista activă a fost Republica Sudanului de sud (Z8), legăturile cu această ţară fiind valabile din 14 iulie 2011, ziua în care Adunarea generală a Naţiunilor Unite a decis admiterea ei ca al 193-lea membru al organizaţiei. 

Clasamentul celor mai dorite entităţi pe pagina ClubLog a fost actualizat în urma eliminării celor două entităţi. Insula Kure KH7K figura pe logul 10, iar ins. Midway KH4 pe locul 18. În acest moment pe primele 10 locuri se plasează următoarele prefixe:

1. P5 DPRK   NORTH KOREA                               6.   CE0X      SAN FELIX ISLANDS 

2. 3Y/B        BOUVET ISLAND                           7.    BV9P      PRATAS ISLAND 

3. FT5/W     CROZET ISLAND                            8.    KH3        JOHNSTON ISLAND 

4. KH1          BAKER HOWLAND ISLANDS        9.    VK0M      MACQUARIE ISLAND 

5. BS7H        SCARBOROUGH REEF                10.    FT5/X    KERGUELEN ISLAND


                                           Ultimele activităţi majore din Midway şi Kure:

                                                                  Octombrie 2009 

      Septembrie-octombrie 2005
(Prezentare, documentare, completări şi comentarii de YO4PX. Surse: ARRL, QRZ.com, OPDX, K8CX QSL Gallery, DXCC, Office of Hawaiian Affairs, ClubLog, YouTube. Comentarii pot fi trimise la această adresă şi vor fi publicate sub articol.)






Ultima oră
În data de 11 mai a.c. biroul DXCC a anunţat că insulele Midway şi Kure au reintroduse pe lista entităţilor active DXCC.
*   *   * 

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved