29 January 2017

Domeniul .radio pregătit de lansare
2017 este un an important pentru radio. Uniunea Europeană pentru Radio şi Televiziune (UERT) lansează .radio, denumirea unui nou domeniu de tip superior (top level domain, TLD) pentru comunitatea radio, care va schimba treptat maniera în care oamenii pot accesa resursele legate de radio.
.radio poate fi folosit pentru adrese de pagini de internet şi de e-mail şi va fi administrat de UERT cu sprijinul altor uniuni de radiodifuziune din lume.
Sunt patru ani de când UERT şi partenerii săi pregătesc lansarea domeniului .radio. Proiectul a fost însuşit pe plan global de toate organizaţiile de radio importante (inclusiv ABU, AER, AIBAMARCASBUAUBCBUIABNABA).
Ca o excepţie pentru lumea internetului acest proiect este un domeniu de nivel superior (TLD) , care va funcţiona în beneficiul întregii industrii radio şi a amatorilor pasionaţi şi este rezervat persoanelor şi companiilor care demonstrează un interes activ în fenomenul radio.
«Propunem comunităţilor radio să ia în considerare posibilitatea asigurării integrităţii prezenţei lor pe internet solicitând domenii .radio iniţial din raţiuni protective», spune Alain Artero, managerul TLD al UERT şi adaugă:
«Prin acest TLD se va pune accentul pe conţinuturi şi chestiuni specifice radioului şi dorim să prevenim speculaţille şi cybersquatting-ul (înregistrarea, traficarea sau folosirea cu rea-credinţă a denumirii unui domeniu de internet, pentru a profita de bunăvoinţa unei mărci înregistrate aparţinând altcuiva); astfel această extensie va deveni rapid un spaţiu de internet de mare valoare pentru saituri, sisteme de mail şi alte aplicaţii de internet.»

Următoarele categorii vor fi acceptate să folosească domeniul .radio:
- staţiile de radiodifuziune
- uniunile de radiodifuzori
- radiourile pe internet
- radioamatorii
- profesioniştii radioului 
  (jurnalişti, personalităţi care găzduiesc emisiuni radio, DJ)
- companiile care vând mărfuri şi servicii legate de radio

Cronologia estimativă a lansării (susceptibilă unor modificări) este următoarea:

Detalii ale fazei preliminare (pre-launchşi ale lansării
Managerii staţiilor radio vor trebui să solicite un domeniu (domenii) .radio în cursul fazei preliminare a lansării. UERT crede că staţiile radio ar trebui să se afle în prim-planul acestui nou spaţiu de internet şi le acordăm cel mai înalt grad de prioritate. De aceea cooperăm cu Corporaţia de internet pentru denumirile şi numerele alocate (Internet Corporation for Assigned Names and NumbersICANN, corporaţie privată non-profit având ca responsabilitate alocarea de spaţii pentru adrese IP şi administrarea domeniului denumirilor), pentru a oferi operatorilor staţiilor radio o fază preliminară cu începere din 3 mai 2017 şi care se încheie la 5 iulie 2017, pentru că aceasta le va asigura prioritatea faţă de toate celelalte categorii (chiar şi faţă de mărcile înregistrate), aşadar cu o durată de 60 de zile.

Dacă de pildă o staţie radio şi un radio pe internet vor solicita acelaşi domeniu staţiei radio i se va permite să-l cumpere (presupunând că denumirile celor două entităţi sunt asemănătoare).
În decursul acestei faze de lansare preliminare nu se aplică principiul «primul venit – primul servit». Echipa .radio va căuta să optimizeze alocarea denumirilor domeniilor pentru a soluţiona situaţiile litigioase şi să asigure prioritate serviciilor radio existente. Faza preliminară este rezervată exclusiv staţiilor radio.
Toate celelalte categorii de cereri ale sectorului vor fi administrate în perioada de lansare propriu-zisă în decursul unei perioade similare de 60 de zile.

Cum se solicită o denumire de domeniu
Pentru solicitarea unui domeniu .radio părţile interesate vor trebui să contacteze un registrator (o companie care vinde domenii de internet), cu condiţia ca acesta să fi încheiat cu UERT o convenţie scrisă pentru vânzarea de domenii .radio sau să se adreseze direct UERT-ului, care va funcţiona în calitate de re-vânzător. Proprietarul unui domeniu va putea să-l transfere pe acesta de la un registrator la altul.

Preţul
Preţul pentru înregistrarea unui domeniu .radio va fi diferit pentru companii şi persoane individuale, în funcţie de opţiunea registratorului care oferă produsul, dat fiind că registratorii sunt cei care îşi stabilesc singuri preţurile şi politica de piaţă.  Preţul depinde de asemenea de eventuale servicii suplimentare incluse în taxa anuală (cum ar fi hostingmailing).
Pentru companii prevedem preţuri tipice între 200 şi 250 de Euro per domeniu în fiecare an. Pentru persoanele individuale preţul va fi cu mult mai scăzut.
....................................................................................................................
Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (UERT) [francezăUnion européenne de radio-télévision (UER); englezăEuropean Broadcasting Union (EBU)] este cea mai importantă alianță din lume a entităților mass-media de servicii publice, care cuprinde 72 de membri activi în 56 de țări și 36 de membri asociati din alte 21 de țări. Alianța este cunoscută pentru organizarea Concursului muzical Eurovision. Nu are legătură cu Uniunea Europeană. 
Membrii acestei organizații sunt companii de radio și televiziune, de obicei publice, dar și private, cu misiune publică.






(Traducere, adaptare, documentare, completări şi prezentare de YO4PX. Surse: EBU, Wikipedia, YouTube. Comentarii pot fi trimise la această adresă şi vor fi publicate sub articol.)

*   *   * 

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved