23 November 2016

Un radiator simplu pentru FT-817
de Dan Maloney K8UYM
Ascultaţi benzile de radioamator mai mult timp şi veţi ajunge la concluzia că hamii vorbesc fără încetare. Fireşte că aceasta e doar o aparenţă, pentru că ciclul de funcţionare al unui emiţător într-unul dintre modurile «voice» este de regulă adecvat de scurt. Însă modurile digitale pot lungi ciclul şi pot pune realmente staţia la grea încercare, astfel că acest radiator este o soluţie la îndemână care merită a fi luată în seamă.

Propunerea îi aparţine lui Kevin Loughin, KB9RLW, care încearcă să-şi folosească al său FT-817 pentru moduri digitale, cum ar fi PSK31. Aceste moduri transformă de fapt transiverul într-un modem de viteză redusă, de aceea transmiterea mesajelor poate dura destul de mult. De aici problemele care pot apare în cazul unui FT-817 cu cei 5 waţi ai săi, care a fost proiectat pentru operaţiuni în portabil şi nu dispune de ventilatoarele de răcire şi de radiatoarele cu care este echipată o staţie mare fixă. Kevin a constatat că un radiator provenind dintr-un vechi calculator 486 ataşat de o canelură de pe panoul posterior al transiverului a adăugat o masă termală suficientă pentru a menţine tranzistorii finali la o temperatură mult mai scăzută, aceasta chiar şi în timpul unui ton continuu cu o durată de patru minute canalizat într-o sarcină artificială, la puterea de ieşire maximă a radioului de cinci waţi.


Poate că vă vine să luaţi în derâdere simplitatea acestei soluţii şi nu pot decât să fiu de acord că ea nu reprezintă nici pe departe o invenţie revoluţionară. Însă câteodată astfel de soluţii simple pot fi la fel de eficiente ca cele laborioase. Cu toate acestea, dacă proiectul dumneavoastră necesită mai mult decât soluţii ad-hoc şi ceva mai multă implicare inginerească nu uitaţi să consultaţi materialul educaţional al lui Bil Herd despre administrarea termală.


(Traducere, adaptare şi prezentare de YO4PX. Surse: Hackaday, Google Images, YouTube)

Alte articole de Dan Maloney K8UYM publicate pe această pagină:

*   *   *

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved