13 September 2016

Comitatele S.U.A., a cincea diplomă la QRZ.com
Conform paginii cunoscutului portal QRZ, administratorii săi au oferit în cursul ultimelor 18 luni 4 tipuri de diplome (awards), acordate unui număr de circa 34000 de radioamatori din 177 de entităţi DXCC şi se speră că a cincea diplomă, lansată recent, va suscita de asemenea interesul comunităţii DX.
The United States Counties Award (Diploma comitatelor Statelor Unite) poate fi obţinută de orice membru al QRZ al cărui log pe QRZ.com conţine legături confirmate cu 100 de comitate ale S.U.A. (Cele 3142 de comitate existente sunt subdiviziuni politice şi geografice ale unui stat american – nota mea, YO4PX). QRZ oferă şi andosări (completări la diploma de bază) pentru membrii ale căror loguri prezintă legături confirmate cu 250 sau 500 de comitate. Se consideră că există deja mulţi utilizatori ai Logbook-ului care sunt eligibili pentru această diplomă şi ei sunt invitaţi să-şi analizeze logul ca să vadă dacă se numără printre potenţialii beneficiari.
Noua distincţie se alătură seriei de patru diplome de operare ale QRZ:

World Continent Award poate fi obţinută de oricare membru QRZ al rui Logbook conţine cel puţin o legătură confirmată cu cele 6 zone continentale ale lumii: Africa, Asia, Europa, America de nord, America de sud şi Oceania.

Grid Squares Award poate fi obţinută de oricare membru QRZ al cărui Logbook conţine cel puţin o legătură confirmată cu fiecare dintre cele 100 de careuri unice Maidenhead. (Maidenhead Locator System este un sistem geografic coordonat folosit de radioamatori. Denumirea îşi are originea în numele localităţii din Anglia în care a fost adoptat în 1980 de un grup de manageri VHF şi care înlocuieşte vechiul sistem QRA locator cu unul care poate fi utilizat şi în afara Europei; pentru locatoarele Maidenhead se foloseşte şi denumirea de QTH locatorgrid locator sau grid square – nota mea, YO4PX)

DX World Award poate fi obţinută de oricare membru QRZ al cărui Logbook conţine cel puţin o legătură confirmată cu cel puţin 100 de entităţi distincte DXCC ale ARRL.

United States Award poate fi obţinută de oricare membru QRZ al cărui Logbook conţine cel puţin o legătură confirmată cu fiecare dintre cele 50 de state ale S.U.A.

În cazul tuturor diplomelor se acordă andosări pentru legături realizate pe o singură bandă (invididual band) sau pe mai multe benzi (Mixed bands), precum şi pentru un singur mod (individual modesau mai multe moduri: fonie, CW, digitale (Mixed modes).

Diplomele QRZ sunt gratuite.
Orice membru al QRZ deţinător al unei autorizaţii de radioamator valabile este eligibil pentru obţinerea diplomelor pe baza conţinutului Logbook-ului său. Diplomele ale căror condiţii au fost îndeplinite apar automat pe pagina radioamatorului într-o rubrică specială denumită Awards. Nu există condiţionări de a deveni un abonat al QRZ pentru a obţine diplomele de operare.

Certificate litografiate ale diplomelor QRZ sunt disponibile la un preţ modic. Acestea, imprimate pe o hârtie de bună calitate de o companie tipografică comercială, au un număr de ordine, poartă filigranul de autenticitate al QRZ şi pot fi comandate direct de pe pagina solicitantului, drept recunoaştere a efortului deosebit investit în obţinerea lor.

Solicitarea unei diplome este simplă din momentul în care QSO-urile sunt confirmate în log. Din Logbook clic pe Awards, se alege logul care urmează a fi folosit pentru diplomă urmându-se instrucţiunile de pe pagină şi se alege diploma dorită, ceea ce conduce la afişarea unei analize a logului pentru diploma respectivă în modul Mixed. În caz că analiza constată eligibilitatea va apare ecranul Congratulations (felicitărişi se oferă opţiunea Apply pentru solicitare.



Pentru analiza într-un mod diferit, cum ar fi CW, Digital sau Phone se selectează modul din meniul vertical Award Type care duce spre o nouă analiză şi eventual o nouă afişare a ecranului Congratulations în caz de acumulare a legăturilor necesare, precum şi oferta Apply.

În situaţia în care se doreşte obţinerea unei andosări la o diplomă deja realizatăde exemplu pentru o nouă bandă, se rulează din nou analizorul, iar dacă se constată că s-au realizat condiţiile pentru andosare aceasta se va acorda în mod automat.

Diplomele deja obţinute şi andosările lor pot fi vizionate pe un tabel separat prin clic pe butonul Award (situat lângă butoanele BiographyDetail şi Logbook) care apare pe pagină atunci când s-a obţinut o diplomă.



Regulamentul diplomelor QRZ.com se găseşte la această adresă.

Din momentul în care s-au realizat condiţiile unei diplome titularului paginii i se expediază un e-mail cu link pentru a avea posibilitatea de a comanda certificatul tipărit dacă doreşte acest lucru. Linkul spre acest document există întotdeauna şi pe pagina Awards a titularului.
Condiţiile de obţinere a certificatelor tipărite se găsesc la această adresă.


Mi se pare important de adăugat faptul că ambii parteneri ai unui QSO pot beneficia de legătura respectivă în vederea validării condiţiilor unor diplome numai dacă îşi înscriu reciproc datele legăturii în logul QRZ al partenerilor şi că aceste legături trebuie să fie confirmate de ei. Înscrierea în logul corespondentului se face cu butonul «Log a NEW contact with ...» Cel care primeşte în log datele înscrise de parteneri le poate folosi, însă dacă nu le confirmă partenerii lui nu le vor putea utiliza. 


(Prezentare de YO4PX. Sursă: QRZ.com, Wikipedia)

Alte articole despre QRZ.com:

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved