05 March 2016

Cursa pentru internetul global
Compania israeliană Skyfi incearcă să devanseze Facebook şi Google în cursa pentru oferirea accesului global la internet prin producerea primei antene autocorectoare capabilă să transforme minisateliţi în emiţătoare puternice care să acopere întreaga suprafaţă a Terrei.
Cei doi giganţi ai tehnologiei urmează căi diferite pentru a reuşi să radieze din înălţimi acces la internet: Google apelează la folosirea unor baloane plasate la mare altitudine (vezi articolul Google lansează proiectul Loon - nota mea, YO4PX), iar Facebook la o combinaţie de drone şi la sateliţi mai mari şi mai complecşi.
Va fi necesară crearea unei reţele de 60 de sateliţi miniaturali – sau nanosateliţi -, fiecare de dimensiunea unei cutii de pantofi pentru a obţine o acoperire globală a planetei, spune Raz Itzhaki Tamir, un veteran al industriei aerospaţiale israeliene, care a fondat compania Skyfi acum patru ani.
«Aproximativ 3 miliarde de oameni de pe Pământ nu au acces la internet. Noi le vom oferi acest serviciu tuturor, constelaţia de sateliţi care va folosi tehnologia noastră va acoperi întreaga planetă, în aer, pe mare şi pe sol», spune Tamir şi demonstrează afirmaţia cu o versiune mare a antenei plasate într-o cameră fără ecou de 50 de metri pătraţi care simulează condiţiile din spaţiul cosmic. «Vom lansa 60 de sateliţi care vor furniza o acoperire globală», a adăugat el.



Foto: O cameră fără ecou în care compania israeliană testează prima antenă autocorectoare în scopul realizării unui acces global la internet în Rosh Ha’ayin de lângă Tel Aviv, Israel  (Credit Reuters)

Tamir speră să realizeze acest lucru utilizând o antenă asemănătoare cu o paraşută care se deschide în spaţiu. Antena se poate autocorecta mecanic în cazul unor imperfecţiuni ale propriei suprafeţe ale emiţătorului, permiţând prin aceasta trecerea unui semnal mai puternic şi, la nevoie, chiar şi modificarea direcţiei în care ea radiază.
Acestea aparent nu constituie un progres deosebit, însă există două impedimente care de ani de zile au limitat acţiunea operatorilor de sateliţi. «Actualmente sateliţii nu-şi pot corecta erorile în timp ce se află în spaţiu, astfel că în cazul în care antena nu este perfectă nu ai ce face, trebuie să te resemnezi, inclusiv cu pierderile aferente. Noi putem aplica corecţii de pe sol şi această capabilitate de corectare oferă atât abilitatea de a menţine eficienţa antenei cât şi ajustarea suprafeţei de radiaţie asupra unor locaţii la care alţi sateliţi nu au acces, ceea ce nu e cazul unui satelit cu o antenă rigidă, care permite doar o acoperire fixă a locaţiilor de pe sol. Acum noi putem schimba această situaţie şi să devenim flexibili», spune Tamir.

Skyfi a obţinut suma de 3 milioane de dolari din partea Jerusalem Ventuire Partner, una dintre cele mai de succes fonduri de capital din Israel şi spune că a semnat deja scrisori de intenţie pentru a-şi vinde antenele unor participanţi globali din domeniu, printre altele cu Lockheed Martin şi cu operatorul de satelit Spacecom.
«Sateliţii sunt extrem de scumpi, cheltuielile pentru lansarea unui satelit obişnuit se ridică la sute de milioane de dolari. Prin folosirea tehnologiei noastre instalate pe sateliţi de mici dimensiuni şi nanosateliţi noi putem face sateliţii mai eficienţi şi extrem de accesibili din punct de vedere al costului şi care să aibă totuşi performanţele unor sateliţi mult mai mari. De pildă cu nanosateliţii vom putea transmite de 500 de ori mai multe date decât cu un nanoselit obişnuit», a precizat Tamir.

Mii de noi sateliţi vor fi lansaţi în spaţiul cosmic în anii următori şi mulţi dintre aceştia vor utiliza tehnologia creată in Israel, care se bazează pe experienţa sa din domeniul militar, pentru a obţine o participare importantă pe piaţa comercială spaţială aflată în plină expansiune, în special în domeniul miniaturizării.
«Se preconizează lansarea a 6000 de sateliţi în următorii cinci ani. Până acum în ultimii 50 de ani au fost lansaţi aproximativ 3000 de sateliţi, ceea ce înseamnă că întreaga piaţă a sateliţilor inclusiv a comunicaţiilor se schimbă, iar noi vrem să luăm parte la această evoluţie», spune Daniel Rockerberger, cofondatorul  şi şeful operativ al companiei Skyfi.
Reprezentanţii companiei afirmă că ei se bazează pe dovezi ferme ale aplicabilităţii conceptului, însă funcţionalitatea tehnologiei sale rămâne să fie confirmată în spaţiul cosmic.
(Traducere şi adaptare de YO4PX. Sursă: articolul «Israeli start-up joins tech race to provide global WiFi» publicat sub semnătura agenţiei Reuters în Jerusalem Post la 3.03.2016.)

Alte articole preluate în traducere din Jerusalem Post:

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved