11 February 2016

Ştiri de la ARRL şi IARU
Rick Roderick K5UR, noul preşedinte al ARRL
În prima sa apariţie la Convenţia naţională a Amateur Radio Relay League (ARRL) în noua sa calitate de preşedinte al asociaţiei naţionale a radioamatorilor americani Roderick K5UR a spus că aşteaptă să întâlnească personal în cursul săptămânii mulţi membrii ai Ligii. Convenţia naţională 2016 a ARRL, programată între 12 şi 14 februarie, este găzduită de complexul expoziţional Orlando HamCation, care aniversează 70 de ani de la înfiinţare.
«Intrăm cu ARRL-ul într-o nouă eră şi începem al doilea nostru secol de existenţă. Sunt emoţionat să trăiesc aceste timpuri pasionante pentru radioamatorism», a spus preşedintele Roderick.
El a subliniat că în cursul mandatului său va pune accentul pe implementarea Planului strategic pe 5 ani (2016-2020) adoptat de Comitetul directorilor ARRL la întâlnirea anuală de la jumătatea lunii ianuarie 2016. Roderick spune că planul «va ajuta la dezvoltarea şi progresul radioamatorismului şi va face Liga mai puternică şi mai răspunzătoare faţă de membrii noştri».
De asemenea el a menţionat că va depune un efort major pentru a asigura adoptarea de către Congres a Legii parităţii radioamatorismului şi că va impulsiona punerea sa în practică de către Comisia federală pentru comunicaţii (Federal Communications Commission, FCC). (Vezi videoul despre Legea parităţii cu subtitrare în limba română la această adresă - nota mea, YO4PX)

Rick Roderick, în vârstă de 63 ani, este cel de al 16-lea preşedintele al ARRL şi îi succede în funcţie doamnei Kay Craigie, N3KN care a deţinut-o timp de trei mandate. El e radioamator de 48 de ani şi trăieşte în Little Rock, Arkansas. A fost membru al Comitetului Directorilor timp de 24 de ani şi membru şi preşedinte al Comitetului consultativ DX. Este un pasionat DX-man care a obţinut numeroase diplome  ca operator.
Preşedintele Roderick este licenţiat cu grade de masterat si doctorat în drept obţinute la Universitatea din Arkansas şi lucrează ca partener administrativ într-un cabinet de avocatură.
Un ghid complet al Convenţiei naţionale a ARRL este disponibil la această adresă.
(Poate vreţi să citiţi şi articolul [cu video] ARRL-ul la 100 de ani - un secol de radioamatorism - nota mea, YO4PX)


Relevanţa radioamatorismului în situaţii de urgenţă la GET-2016
Tim Ellam VE6SH/G4HUA, preşedintele Uniunii internaţionale a radioamatorilor (International Amateur Radio Union, IARU) spune că radioamatorismul este «probabil mai relevant ca acum 25 de ani». Ellam a făcut acest comentariu în cursul unui interviu cu Maximilian Jacobson-Gonzales la cel de al 2-lea Forum global pentru telecomunicaţii de urgenţă (2nd Global Forum on Emergency TelecommunicationsGET-2016) care s-a desfăşurat la sfârşitul lunii ianuarie în Kuwait şi a fost sponsorizat de Uniunea internaţională pentru telecomunicaţii (International Telecommunication Union, ITU). Sloganul evenimentului a fost «Salvând vieţi». (Vezi mai jos videoul interviului - nota mea, YO4PX)

«Suntem în prezent extrem de dependenţi de tot felul de sisteme de comunicaţii – toată lumea are un telefon celular, toată lumea foloseşte internetul -, însă oamenii nu sunt familiarizaţi cu ceea ce se poate întâmpla când ele încetează să mai funcţioneze. Însă radioamatorismul există. El foloseşte o tehnologie oarecum învechită, dar beneficiază şi de anumite progrese pe care noi ne bazăm», spune Ellam.
El a arătat că radioamatorii folosesc tehnica digitală computerizată pentru a transmite mesaje la nivele de putere extrem de scăzute şi în condiţii de propagare nesatisfăcătoare şi a adăugat: «Radioamatorismul  a ţinut pasul cu noile modalităţi de comunicare.»
Dintre provocările majore pe care radioamatorismul le are de înfruntat Ellam a menţionat dificultatea  de a obţine o autorizaţie de radioamator în unele ţări şi, în plus, taxele vamale mari pe care radioamatorii le au de achitat pentru aparatura importată, precum şi dificultatea de a înălţa antene şi structuri de susţinere corespunzătoare.

Ellam a subliniat din nou valoarea serviciului de amator în cadrul alocuţiunilor în două sesiuni ale întâlnirii GET-2016. «Radioamatorii sunt pe teren. Dacă nu sunt în apropierea unei locaţii în care s-a produs o calamitate este posibil să fie chiar în interiorul acesteia. Ei sunt disponibili. Ei sunt gata să intre în acţiune. În primele 24 sau 48 de ore aveţi oameni la faţa locului, pregătiţi să dea o mână de ajutor. Ei au propriul lor echipament. Ei nu se bazează pe reţelele comerciale. Dacă serviciul telefoniei celulare cade noi putem oferi asistenţă folosind comunicaţiile peer-to-peer în unde scurte, VHF sau UHF.»
Preşedintele IARU a arătat că în pofida faptului că el nu este un inginer şi nu lucrează într-un domeniu tehnic, deţine suficiente cunoştinţe pentru a ieşi în eter folosind surse de energie alternative şi antene simple de sârmă. «Nu uitaţi de serviciul de amator, acesta este pentru dumneavoastră o minunată resursă în momente de criză», i-a implorat el pe participanţii la forum.
ITU a descris GET-2016 ca o platformă internaţională unde se discută subiecte legate de politicile în domeniul telecomunicaţiilor de urgenţă globale şi al reducerii riscurilor în situaţii de dezastre.
(Traduceri şi adaptare de YO4PX. Sursă: ARRL, Southgate AR News)



*   *   *

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved