07 October 2015

Construieşte-ţi propria staţie terestră de monitorizare a sateliţilor
Articolul prezentat mai jos în traducere a fost publicat în cunoscuta revistă Make la 30 septembrie 2015 sub semnătura lui Alasdair Allan:

Preţul din ce în ce mai scăzut al accesului la spaţiul extraterestru are ca rezultat creşterea rapidă a numărului sateliţilor de amator mici lansaţi la joase altitudini (Low Earth Orbit, LEO). Cu toate acestea accesul la datele pe care acestea le transmit nu devine neapărat mai lesnicios. 
Reţeaua Deep Space Network pe care NASA o foloseşte pentru a comunica cu vehiculele sale spaţiale nu este disponibilă amatorului de nivel mediu, iar construirea unei staţii terestre proprii pentru recepţionarea sateliţilor poate fi o treabă costisitoare. Dealtfel folosirea unei astfel de staţii nu oferă decât o «fereastră» îngustă pentru recepţionarea datelor transmise de satelitul pe care l-ai lansat în timpul scurt al trecerii sale deasupra ta.
Acesta este locul în care intervine proiectul SatNOGS (Satellite Networked Open Ground Station)pentru că dacă ai acces la o imprimantă 3D îţi poţi asambla propria ta staţie terestră  cu o cheltuială cuprinsă între 300 şi 400 de dolari.
În plus, proiectul îţi asigură accesul la reţeaua de staţii terestre a comunităţii, ceea ce înseamnă că în momentele în care nu-ţi poţi «vedea» satelitul e posibil ca vreun alt membru al comunităţii s-o poată face.




În timp ce mă aflam la Târgul Makerilor am stat de vorbă cu Pierros Papadeas (SV1QVE) şi Corey Shields (KB9JHU) despre proiectul SatNOGS şi despre felul în care cineva poate să-şi asambleze propria sa staţie terestră.
Deşi proiectul nu este oferit sub formă de kit – cel puţin deocamdată nu –, există disponibile instrucţiuni detailate despre construirea unei staţii proprii şi interconectarea cu reţeaua SatNOGS. Configuraţia iniţială permite recepţia în benzile VHF şi UHF. Cu toate acestea capabilitatea staţiei terestre poate fi extinsă atât la emisie – cu condiţia de a se deţine o autorizaţie de radioamator corespunzătoare – cât şi la lucrul în celelalte benzi dedicate sateliţilor.

Evident că în SatNOGS este investită o însemnată cantitate de muncă, nu degeaba este acesta câştigătorul merituos al premiului Hackaday pe anul 2014. Ca şi alte proiecte asemănătoare SatNOGS demonstrează uriaşele posibilităţi pe care le oferă makerilor noile instrumente de lucru cum sunt SDR-ul (software defined radioşi imprimantele 3D. Construirea unei staţii terestre proprii pentru comunicarea cu sateliţii nu ar fi fost posibilă cu câţiva ani în urmă. Acum tot ce am de făcut este să-mi găsesc timp suficient pentru a-mi construi staţia. Căci cine n-ar vrea să aibă aşa ceva în curtea din spate a casei sale?

Echipamentul lui Corey L. Shields, II, KB9JHU:



Echipamentul lui Todd Roeder, KB1ENW:



Echipamentul lui Ciprian Sufiţchi, N2YO:



Materialul promoţional al premiului Hackaday 2015:
(Traducere, adaptare şi completări de YO4PX. Surse: revista Make, foto credit Community.SatNOGS.org, pagina Hackaday)

Poate vreţi să citiţi şi despre 

*   *   * 

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved