06 September 2015

Activatori SOTA, WFF, UUS, ce luaţi în bagaje?


Listele de  articole «esenţiale» de mai jos, întocmite în decursul timpului de asociaţia americană a alpiniştilor şi excursioniştilor împătimiţi The Mountaineers cu sediul în Seattle şi publicate recent pe saitul cunoscutei companii distribuitoare de produse de profil REI, trebuie considerate de radioamatori doar nişte sugestii utile. E adevărat că numeroase DXpediţii se desfăşoară în zone ostile prezenţei omului, cum au fost de pildă cele trei activări ale insulei Petru I sau unele dintre cele 11 expediţii memorabile imortalizate pe peliculă de James Brook 9V1YC, ca să numesc doar câteva dintre ele; operatorii lor pot ajunge lesne în situaţii-limită determinate de capriciile Mamei Natura. Temerarele lor deplasări pe insule pustii, aflate uneori la mii de kilometri de orice teritoriu locuit au ca scop scoaterea în eter a câte-unei «ţări rare».
Ei sunt adevăraţi profesionişti ai expediţiilor, pregătiţi să-şi asume riscuri şi de cele mai multe ori plătind chiar din propriul buzunar sume considerabile pentru onoarea de a oferi comunităţii DXmanilor noi şi noi bucurii şi provocări.



Însă radioamatorii obişnuiţi se limitează de obicei la deplasări mai puţin periculoase şi de scurtă durată. Cu toate acestea ascensiunile lor pe înălţimi sau în regiuni mai puţin populate, în rezervaţiile naturale ale ţării, nu sunt întotdeauna ferite de situaţii imprevizibile şi de surprize neplăcute. De aceea cred că e util – mai mult decât atât, e chiar important! - ca cei atraşi de farmecul activării unor piscuri şi noi zone înscrise pe hărţile programelor Summits on the Air (SOTA), World Wide Fauna and Flora (WWFF) şi de activităţi de concurs UUS la înălţimi, dar chiar şi de activităţile /P sau de Field Day, limitate în timp şi distanţe, să ţină seama de recomandările unor excursionişti cu mare experienţă în domeniu, redactate pe baza dificultăţilor pe care aceştia au fost nevoiţi să le înfrunte în cursul deplasărilor lor.




E adevărat că în timpul unei călătorii de rutină şi de mică anvergură este posibil să fie realmente necesare doar unele dintre obiectele de pe liste şi îndesate în rucsacuri, însă probabil că nu veţi aprecia la adevărata lor valoare cele «10 obiecte esenţiale» până când nu veţi avea cu adevărat nevoie de vreunul dintre acestea.
Lista originală a celor 10 obiecte esenţiale a fost întocmită pentru prima dată în 1930 de montaniarzi cu scopul de a-i ajuta pe cei pătrunşi de spiritul aventurii să fie pregătiţi pentru situaţii de urgenţă în sălbăticie. În 2003 grupul a actualizat lista «esenţialelor», transformând-o într-o abordare de tip «sistem», în loc să enumere obiecte individuale (de exemplu harta şi busola sunt incluse acum în sistemul «Orientare».)

Lista originală («clasică) a celor 10 obiecte esenţiale
1.    Hartă
2.    Busolă
3.    Ochelari de soare şi loţiune de protecţie solară
4.    Îmbrăcăminte suplimentară
5.    Lampă cu colier de fixare pe frunte/lanternă
6.    Trusă de prim-ajutor
7.    Aprinzător
8.    Chibrite
9.    Cuţit
10.  Mâncare suplimentară

Iată şi cele 10 sisteme de obiecte esenţiale, listă actualizată
1.   Orientare (hartă şi busolă)  
2.   Protecţie solară (ochelari de soare şi loţiune de protecţie solară)
3.   Izolaţie (îmbrăcăminte suplimentară)
4.   Iluminare (lampă cu colier de fixare pe frunte/lanternă)
5.   Trusă de prim-ajutor
6.   Foc (chibrite hidrofuge/aprinzător/lumânări)
7.   Trusă şi unelte pentru reparaţii
8.   Nutriţie (mâncare suplimentară)
8.   Hidratare (apă suplimentară)
10. Adăpost de urgenţă

1.   Orientare
Harta şi busola sunt considerate acum ca două componente ale sistemului de orientare. Adăugându-le un altimetru şi un GPS se poate observa că abordarea sistemului celor 10 obiecte esenţiale poate totaliza cu uşurinţă mai mult decât 10 articole individuale.
O hartă topografică ar trebui să vă însoţească în orice călătorie care se abate de la cărările scurte şi inconfundabile sau de la traseele marcate, frecvent vizitate de turişti.
O busolă combinată cu cunoştinţe de citire a hărţilor este un instrument vital în situaţia în care vă dezorientaţi. S-au demodat oare busolele prin apariţia receptoarelor GPS de ultimă oră? Cu siguranţă nu. Greutatea unei busole este neglijabilă  şi nu depinde de baterii. Chiar şi în cazul în care vă bazaţi pe un GPS pentru a vă orienta o busolă tradiţională este o rezervă indispensabilă. Notă: o busolă prevăzută cu o oglindă poate fi folosită şi pentru a direcţiona lumina solară spre un elicopter sau spre un salvator în timpul unei situaţii de urgenţă.
Un altimetru este un valoros instrument de orientare suplimentar. Acesta foloseşte un senzor barometric pentru a măsura presiunea atmosferică şi oferă o indicaţie exactă a altitudinii – informaţie care vă ajută să vă urmăriţi propria înaintare în timpul ascensiunii şi să vă determinaţi locaţia pe o hartă.

2.   Protecţia solară
Ochelarii de soare sunt indispensabili şi aveţi nevoie de lentile şi mai întunecate dacă plănuiţi să vă deplasaţi pentru un timp mai îndelungat pe zăpadă sau gheaţă. Ochelarii de calitate blochează 100% razele ultraviolete (UVA şi UVB). Acestea ard tegumentul şi au fost bănuite că ar favoriza apariţia cataractelor.
Atunci când se aleg loţiunile de protecţie solară experţii recomandă 1) o formulă care oferă un factor de protecţie (sun protection factor, SPF) de cel puţin 15, deşi pentru o activitate pe timp mai îndelungat în aer liber este preferabilă loţiunea cu factorul SPF 30 - şi 2) o loţiune care blochează atât razele UVA cât şi cele UVB.
În funcţie de o multitudine de factori (orele zilei, gradul de transpiraţie etc.) este indicată aplicarea loţiunii la fiecare două ore. Şi nu uitaţi de «strugurelul» de buze cu o bună calitate SPF.
Îmbrăcămintea uşoară, sintetică, solar-protectivă ar trebui să fie etichetată cu valoarea unui factor de protecţie împotriva radiaţiilor ultraviolete (ultraviolet protection factor, UPF). Nivelul activităţii dumneavoastră (şi transpiraţia rezultată) precum şi temperatura sunt factorii care vor determina opţiunea de a purta pantaloni lungi sau scurţi (sau cămăşi cu mâneci lungi sau scurte) în timp ce vă aflaţi în aer liber. Oricum, veţi avea nevoie de loţiuni pentru a vă proteja obrazul, gâtul şi mâinile.

3.   Izolaţia corpului
Starea vremii se poate schimba brusc, vântul se poate înteţi, poate interveni o scădere accentuată a temperaturii, astfel că este înţelept să luaţi cu dumneavoastră un rând suplimentar de haine pentru situaţia în care un factor neaşteptat va prelungi expunerea la vicisitudinile împrejurărilor meteo.
Montaniarzii sugerează următoarea strategie: «Hainele adiţionale ar trebui alese în funcţie de anotimp. Puneţi-vă întrebarea: de ce aş avea nevoie în cele mai rele condiţii care ar putea surveni, în mod realist, în cursul acestei călătorii?» Opţiunile uzuale includ un rând suplimentar de lenjerie de corp (pentru partea superioară şi cea inferioară a corpului), o pălărie izolantă sau o cagulă, ciorapi de rezervă, o jachetă sintetică sau o vestă.

4.   Iluminaţia
Lămpile fixate pe frunte ca surse de lumină sunt la îndemână, fiind o opţiune lesnicioasă în natură, pentru că lasă mâinile libere. Ele sunt mici şi uşoare şi durata bateriilor lor este mai lungă. Multe dintre ele sunt stroboscopice (se aprind şi se sting alternativ). Aceasta este o facilitate grozavă în situaţii de urgenţă, iar consumul energiei bateriilor în modul stroboscopic este mai mic. Nici lanternele nu sunt lipsite de valoare. Unele dintre ele produc fascicule de lumină extrem de puternice şi pot fi utile pentru semnalarea unor accidente.
Luaţi întotdeauna cu dumneavoastră baterii de rezervă. Fiecare membru al unei echipe de excursionişti trebuie să dispună de propria sa sursă de lumină.

5.  Trusa de prim-ajutor
Trusele gata asamblate ne scutesc de grija întocmirii propriilor noastre kituri, deşi mulţi expediţionari personalizează aceste truse pentru a-şi satisface necesităţile individuale. Orice trusă conţine plasturi pentru băşici, bandaje adezive de diverse dimensiuni, mai multe pachete de tifoane, bandă adezivă, alifii dezinfectante, medicaţie analgezică eliberată de farmacii fără reţetă, hârtie şi creion. Mănuşilor de latex merită să li se acorde de asemenea consideraţie.
Durata călătoriei dumneavoastră şi numărul de persoane care participă la ea va avea o influenţă asupra conţinutului trusei de prim-ajutor. Ideea de a vă utila şi cu unul dintre disponibilele ghiduri medicale de mici dimensiuni poate fi salutară.

6.   Focul
Chibriturile luate în deplasări trebuie să fie hidrofuge sau ar trebui depozitate într-o cutie hidrofugă. Chibriturile obişnuite sunt deseori prea subţiri şi de slabă calitate pentru a te putea baza pe ele în mijlocul naturii. Brichetele sunt la îndemână, dar luaţi întotdeauna cu dumneavoastră şi chibrituri ca măsură de precauţie.
Aprinzătoarele, după cum le arată şi numele, sunt articole care te ajută să aprinzi instantaneu un foc. Aprinzătoarele ideale se aprind rapid şi rezistă la căldură mai mult de câteva secunde. Expediţionarii experimentaţi obişnuiesc să folosească şi iască uscată păstrată în pungi de plastic. Nu uitaţi lumânările.

7.   Trusa de reparaţii şi uneltele
Bricegele multifuncţionale sunt adecvate pentru repararea unui echipament, prepararea mâncării, acţiuni de prim-ajutor, fabricarea surcelelor sau alte necesităţi de urgenţă. Un briceag clasic trebuie să posede cel puţin o lamă rabatabilă, una sau două şurubelniţe cu cap plat, un deschizător de conserve şi o pereche de foarfece (deşi unii ar putea considera asta un moft). Cu cât mai complexe sunt nevoile dumneavoastră (de exemplu atunci când conduceţi un grup lipsit de experienţă) cu atât mai multe opţiuni trebuie să pretindeţi din partea briceagului sau a uneltei dumneavoastră.
Dacă aţi luat în excursie o saltea penumatică gândiţi-vă să vă dotaţi şi cu o trusă de reparaţii. Când un spin v-a găurit salteaua în timp ce vă aflaţi în pădure sau pe creste veţi recunoaşte că a meritat să vă utilaţi şi cu aşa ceva.
Iată o recomandare clasică pentru trusa de reparaţii a săracului: înfăşuraţi bandă adezivă  izolantă în jurul sticlei cu apă sau a toiagului dumneavoastră pentru a putea repara una-alta în timpul drumeţiei.

8.   Nutriţia (alimente suplimentare)
Puneţi întotdeauna în rucsac alimente suficiente pentru cel puţin o zi în plus petrecută în aer liber. Ele pot fi alimente simple, de pildă cele uscate prin congelare, dar şi mai bine e să includeţi alimente nepreparate care au un termen lung de înmagazinare: batoane energizante, nuci, fructe uscate sau pastramă.
Procesul digerării alimentelor vă ajută să vă păstraţi căldura corpului, aşa că în nopţile reci e indicat să consumaţi ceva mâncare înainte de a merge la culcare. Dar aveţi grijă să nu lăsaţi în interiorul adăpostului resturi care ar putea atrage animalele!

9.   Hidratarea (apă suplimentară)
Alpiniştii sugerează să aveţi întotdeauna asupra dumneavoastră o sticlă de apă şi un recipient de apă pliabil. De asemenea ar trebui să vă utilaţi şi cu ceva mijloace de tratare a apei, fie prin filtrare sau purificare, fie prin chimizare..
Înaintea pornirii la un drum de durată mai lungă consultaţi-vă harta şi încercaţi să identificaţi surse posibile de apă. Refaceţi-vă rezervele mai întâi de la ultimele surse de apă cunoscute înainte de a explora existenţa unor disponibilităţi de apă imprevizibile.

10.   Adăpostul de urgenţă
Adăpostul este un nou component pe lista actualizată a celor 10 lucruri esenţiale, unul care pare să-i aibă în vedere pe cei care pornesc la drumeţii pe timp de zi. (Majoritatea călătorilor în sălbăticie pe timp de noapte au deja cu ei un cort sau o prelată.) Ideea este că dacă v-aţi rătăcit sau v-aţi rănit şi sunteţi blocaţi în sânul naturii orice e mai bun decât nimic pentru a vă apăra de vânt sau de ploaie. Opţiunile includ o prelată ultrauşoară, un sac de dormit sau de bivuac, o pătură din trusa de urgenţă (care împăturită ocupă spaţiu puţin şi cântăreşte mai nimic), chiar şi un sac de plastic mare pentru gunoi.

Iată câteva adăugiri de luat în considerare în afara celor 10 lucruri esenţiale:
Soluţii de apărare împotriva insectelor: cele mai eficiente opţiuni sunt loţiunile sau sprayurile care conţin DEET (dietil-metatoluamid) sau Picardin, precum şi/sau haine tratate în prealabil cu Permetrin. (evident, trebuie identificate echivalentele acestor substanţe disponibile în magazinele din ţară – nota mea, YO4PX)
Fluier - pentru a cere ajutor, va rezista mai mult decât corzile dumneavoastră vocale.
Toporişcă de spart gheaţa, pentru traversarea unor spaţii înzăpezite.
Baliză de locaţie personală (personal locator beacon, PLB), care îi va ajuta pe căutători şi salvatori să vă găsească în situaţii de urgenţă.
Echipament de comunicaţii: radiourile de emisie-recepţie, un telefon celular sau prin satelit pot constitui în numeroase situaţii un supliment la siguranţa dumneavoastră.
Dispozitiv de semnalizare: după cum s-a menţionat mai sus, anumite busole sunt prevăzute cu eglinzi. Dacă busola dumneavoastră nu are oglindă gândiţi-vă să luaţi o oglinjoară pentru a vă semnaliza salvatorilor prezenţa.
Cunoştinţe: lucrurile din bagajul dumneavoastră sunt lipsite de valoare dacă nu vă pricepeţi să le folosiţi. După cum a spus un lider al echipelor de căutare şi salvare: «oamenii vorbesc despre cele 10 lucruri esenţiale, dar cel mai important element esenţial se află între urechile lor.»

(Introducere, adaptare şi completări de YO4PX. Sursă: saitul REI, coperta volumului «The Mountaineering, The Freedom of the Hills» ediţia a opta, fotografii credit Hamradioschool.com, W7ZOL.net, colecţia de QSL-uri YO4PX)


*   *   * 

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved