04 August 2015

Militarii predau HAARP oamenilor de ştiinţă
În aprilie 2014 Robert McCoy, directorul Institutului de geofizică al Universităţii din Alaska lansa un apel pentru salvarea giganticei instalaţii destinate cercetărilor ionosferice High Frequency Active Auroral Research Program situată lângă Gakona, Alaska, aflată în primejdia de a fi dezafectată şi dezmembrată în cazul în care Forţele Aeriene ale Statelor Unite nu vor găsi un antreprenor care s-o preia. 
Un articol cuprinzător publicat pe această pagină în 19 aprilie 2014 şi intitulat Legendarul HAARP între dispariţie şi supravieţuire trecea în revistă istoricul construirii HAARP, experimentele ştiinţifice întreprinse, dar şi numeroasele teorii conspiraţioniste pe care le-a suscitat cu începere din momentul în care a intrat în funcţiune deplină.


Robert McCoy scria acum un an: «Ne ţinem răsuflarea pentru a afla ce vrea să facă guvernul federal cu HAARP. Ne adresăm comunităţii ştiinţifice din S.U.A. pentru a închega un parteneriat şi pentru a identifica împreună resursele de finanţare necesare. Odată ce vom şti că există o cale şi o procedură de urmat vom începe să contactăm experimentatori şi organizaţii ştiinţifice pentru a vedea în ce măsură există posibilitatea de a asigura o finanţare internaţională pentru HAARP. Noi nu suntem proprietarii instalaţiei şi nu avem vreun control asupra ei, aşa că tot ce putem face este să plănuim şi să lucrăm pentru conştientizarea celor interesaţi.»

Iată că acum soseşte ştirea, preluată de numeroase publicaţii, inclusiv de saitul ARRL, că s-a ajuns la o decizie pentru continuarea folosirii HAARP:
«Programul de cercetări ionosferice active aurorale de înaltă frecvenţă va fi transferat de la Forţele armate în subordinea oamenilor de ştiinţă. În urma unei perioade de incertitudine privind viitorul HAARP, care a generat un val de manifestări de sprijin din partea comunităţii ştiinţifice şi intervenţia Lisei Murkowski, senator în Congresul Statelor Unite din partea statului Alaska, Forţele Aeriene ale S.U.A. şi-au amânat planurile de a închide instalaţia de mare putere şi de a o demola. Universitatea Alaska-Fairbanks (UAF) a câştigat o licitaţie prin care îşi asumă proprietatea asupra HAARP. Acest lucru se va întâmpla în 11 august 2015.»
«Luna viitoare facilităţile şi echipamentul vor fi transferate oficial de la Forţele armate universităţii», a declarat agenţiei de presă Alaska Public Media KSKA din Anchorage Marmian Grimes, purtător de cuvânt al UAF. Convenţia încheiată nu este pe durată nedeterminată, dar ea permite accesul la instalaţie pentru o perioadă de doi ani, timp în care universitatea şi Forţele armate vor ajunge la o înţelegere privind transferul terenului pe care a fost construit HAARP.»

În ianuarie 2015 David Sumner, K1ZZ, director executiv al ARRL (American Radio Relay League, asociaţia radioamatorilor americani) a trimis o scrisoare Secretarului de stat pentru Apărare al Statelor Unite pentru a-i solicita menţinerea HAARP în starea sa actuală până în momentul în care propunerea Institutului de geofizică din cadrul Universităţii Alaska-Fairbanks va fi completată de agenţia guvernamentală National Science Foundation. Cu toate acestea Liga nu s-a exprimat cu privire la viitoare operaţiuni întreprinse la HAARP care ar fi cele mai bune modalităţi de continuare a cercetărilor iniţiale ale fenomenului ionosferic.
«Majoritatea celor 164000 de membri ai asociaţiei noastre folosesc propagarea ionosferică a semnalelor lor radio în unde scurte pentru comunicaţiile dintre ei şi în experimentele lor tehnice. De aceea cercetarea ionosferei are o mare semnificaţie şi importanţă pentru noi», a argumentat David Sumner adresându-se lui Chuck Hagel, secretarului Apărării din acea vreme.
După cum Marmian  Grimes a explicat agenţiei KSKA «Oamenii de ştiinţă vor plăti pentru folosirea instalaţiei în vederea proiectelor lor de cercetări, ceea ce va acoperi costurile funcţionării instalaţiei, acesta fiind o modalitate uzuală la care recurge universitatea şi comunitatea cercetătorilor.»
Printre cei care au militat pentru ca HAARP să rămână deschisă ca facilitate de cercetări ştiinţifice s-au numărat mai mulţi radioamatori. Chris Fallen KL3WX, cercetător la UAF a declarat ARRL-ului că nu deţine deocamdată informaţiii despre următoarea campanie de experimente sau despre viitoare operaţiuni în afară celor relatate de publicaţiile media luna aceasta. Fallen a întreprins cercetări la HAARP şi s-a aflat printre cei care în vara anului trecut au exprimat îngrijorări cu privire la echipamente care ar fi fost scoase din locaţia instalaţiei pentru a fi vândute sau casate. Fallen nu a relatat prea multe despre ceea ce s-a întâmplat acolo din iunie 2014, dar este puţin probabil ca vreo cercetare să poate fi reluată până în primăvara anului viitor. «Nu am vizitat instalaţia de peste un an, dar după cum am înţeles majoritatea echipamentelor importante, dacă nu chiar toate, au fost readuse, iar ciurucurile şi alte piese învechite au fost îndepărtate definitiv», a adăugat Fallen, care este convins că HAARP are o «relevanţă unică pentru radioamatori» şi ar putea deveni o facilitate independentă financiar potrivit intenţiilor universităţii, aceasta în funcţie de abilitatea ei de a obţine sponsorizări în vederea activităţilor de cercetare ştiinţifică.

Instalaţia HAARP a fost construită în 1990 şi a costat circa 300 de milioane de dolari. Ea a inspirat în decursul anilor o serie întreagă de teorii conspiraţioniste. Potrivit unora dintre acestea cele 360 de emiţătoare a căror putere însumează 3 GW şi câmpul celor 180 de antene întinse pe o suprafaţă de 141.645 metri pătraţi au fost folosite pentru a controla vremea, în vreme ce alţii au căutat să demonstreze că HAARP se află la originea unor cutremure.
HAARP este una dintre puţinele instalaţii de cercetări ionosferice existente în lume.
(Traduceri, adaptare şi completări de YO4PX. Surse: ARRL, Google Images, Wikipedia, Researchgate.net, www.Cracked.com, QRZ.com, YouTube)



*   *   *

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved