15 July 2015

Noi transmisiuni SSTV de pe Staţia spaţială internaţională
18-19 iulie 2015
Imagini ARISS (Amateur Radio on the International Space Station) vor fi transmise în acest weekend prin modulul de serviciu rusesc al SSI pentru a comemora a 40-a aniversare a misiunii Apollo-Soiuz.
Acum patru decenii s-a desfăşurat istorica misiune comună Apollo-Soyuz (sau, în Rusia, Soiuz-Apollo), care a reprezentat prima misiune comună americano-sovietică, care a pus bazele continuării colaborării dintre Rusia şi Statele Unite în domeniul navetelor spaţiale, al staţiei spaţiale Mir şi al Staţiei spaţiale internaţionale.
Vehiculele Soiuz şi Apollo au stat andocate pe parcursul zilelor de 17, 18 şi 19 iulie 1975, timp în care au fost efectuate la bord experimente şi activităţi comune de către cei trei astronauţi americani şi cei doi astronauţi sovietici. Apollo-Soiuz a fost misiunea finală a programului Apollo şi ultima misiune de zbor spaţial cu echipaj uman până la prima misiune care a utilizat o navetă spaţială în 1981.
Pentru a comemora cea de a 40-a aniversare a acestui eveniment internaţional istoric echipa ARISS a creat o serie de 12 imagini SSTV (Slow Scan Television, televiziune cu baleiaj lent) care vor fi transmise spre Terra pentru a fi recepţionate de şcolile, organizaţiile educaţionale şi radioamatorii din întreaga lume. Se plănuieşte ca imaginile să fie transmise cu începere din dimineaţa zilei de sâmbătă 18 iulie până duminică 19 iulie. Aceste date sunt provizorii şi pot fi modificate. Imaginile SSTV pot fi recepţionate pe frecvenţa de 145,800 MHz şi afişate folosind diverse programe de calculator pentru SSTV disponibile pe internet. (vezi mai jos o listă de programe SSTV - nota mea, YO4PX)

Cei care au recepţionat imaginile sunt invitaţi să le prezinte pe cele mai reuşite dintre ele la http://spaceflightsoftware.com/ARISS_SSTV/submit.php

ARISS va posta o galerie a celor mai bune imagini SSTV prezentate la

De asemenea, ca un bonus special, în ziua de sâmbătă 18 iulie cosmonauţii de pe SSI vor dedica din timpul lor pentru realizarea unei legături ARISS cu studenţii participanţi la programul Moon Day care se va desfăşura la Frontiers of Flight Museum din Dallas, Texas. Legătura dintre cosmonautul rus şi studenţii din S.U.A. este programată să înceapă în jurul orelor 16:55 prin intermediul staţiei terestre W6SRJ din Santa Rosa, California. Pentru legătura Moon Day ARISS va folosi downlink-ul pe frecvenţa vocală de FM de pe 145,800 MHz (acelaşi cu downlink-ul pentru SSTV).

Pentru informaţii suplimentare despre ARISS vizitaţi http://www.ariss.org/ 

Echipa internaţională ARISS doreşte să mulţumească colegului Sergey Samburov RV3DR de la ARISS-Rusia pentru contribuţia sa la această comemorare istorică.
(Mulţumiri lui Frank H. Bauer KA3HDO, preşedintele ARISS International pentru informaţiile de mai sus.)
Informaţii şi linkuri referitoare la ISS Slow Scan TV se găsesc la 
.....................................................................................................................
Două dintre imaginile recepţionate în cadrul activităţii anterioare SSTV de pe Staţia spaţială internaţională din februarie 2015 (detalii la această adresă) cu ocazia aniversării a 80 de ani de la naşterea lui Iuri Gagarin, primul cosmonaut din lume:



Pagina AMSAT oferă radioamatorilor interesaţi de lucrul cu sateliţii de amator previziuni ale trecerilor sateliţilor deasupra diverselor regiuni geografice ale Pământului, inclusiv ale Staţiei spaţiale internaţionale. Acestea se găsesc pe o pagină dedicată la această adresă. Din lista sateliţilor se selectează ISS, iar prin înscrierea longitudinii şi latitudinii locaţiei sau, în cazul în care acestea nu sunt cunoscute, a locatorului Maidenhead (cel folosit şi în traficul de unde ultrascurte) programul furnizează un tabel cu orele şi durata următoarelor 10 treceri (passes) deasupra zonei geografice respective, iar prin acţionarea comenzii «View the current location of the ISS» situată deasupra tabelului se afişează o hartă pe care se poate urmări evoluţia Staţiei în jurul planetei. 
Trecerile ISS (şi ale altor sateliţi) pot fi urmărite şi cu programul creat de N2YO care se găseşte la această adresă. (nota mea, YO4PX)

Cele mai populare programe pentru SSTV:
EZSSTV 

Imagini recepţionate de Vlad Micu YO3IHG în 19 iulie 2015 
(Sursă: forum Radioamator.ro)




(Traducere şi completări de YO4PX. Surse: Southgate AR News 16.07.2015, AMSAT-UK.org)


*   *   * 

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved