19 July 2015

Bombe în spaţiul cosmic

Filmul documentar de 53:21 minute postat pe YouTube şi pe Vimeo în noiembrie 2013 intitulat Nukes in Space - The Rainbow Bombs oferă o spectaculoasă trecere în revistă a programului militar al rachetelor şi al armelor nucleare testate în spaţiul cosmic, prezentate pentru prima dată publicului larg. Se pot vedea o mulţime de imagini video ale exploziilor şi ale efectelor lor asupra ionosferei şi a comunicaţiilor radio. Documentarul a apărut recent şi pe DVD.
Începând cu rachetele germane V-1 şi V-2 filmul urmăreşte dezvoltarea rachetelor balistice inter-continentale (intercontinental ballistic missile, ICBM) prevăzute cu focoase nucleare, criza rachetelor din Cuba, sistemele rachetelor antibalistice şi implicaţiile pe care le comportă acestea pentru viitorul securităţii naţionale a Statelor Unite.
În toiul Războiului rece S.U.A. şi fosta Uniune Sovietică au lansat şi au detonat împreună un număr de peste 20 de arme termonucleare în straturile superioare ale atmosferei, în intenţia de a testa efectele lansării unei ofensive, precum şi pe cele ale unei riposte la o posibilă ofensivă – şi aceasta chiar în timpul crizei rachetelor cubaneze!
Majoritatea informaţiilor despre aceste teste, aproape necunoscute publicului, au fost păstrate secrete timp de peste 35 de ani, până recent, când înregistrări şi documente guvernamentale proaspăt desecretizate obţinute din partea ambelor ţări au relevat totul, începând de la rachetele balistice intercontinentale şi până la testarea în spaţiul cosmic a rachetelor antibalistice (antiballistic missile, ABM).
Naratorul textului este William Shatner, iar coloana sonoră muzicală a fost furnizată de Orchestra simfonică din Moscova. 
Documentarul a fost realizat de Peter Kuran, autorul unui alt film documentar: Trinity and Beyond: The Atomic Bomb Movie, produs în 1995, care urmăreşte dezvoltarea armelor nucleare cu începere de la testarea primei bombe atomice Trinity din 1945 şi până la racheta defensivă Nike Hercules, ultima bombă americană detonată în atmosferă în 1963.
Un fragment de 9:31 minute extras din filmul «Trinity and Beyond» poate fi urmărit sub filmul documentar «Bombe în spaţiul cosmic».
(Traducere, prezentare, adaptare şi completări de YO4PX. Surse: Vimeo, YouTube, Atomcentral.com, Amazon.com, Wikipedia)






*   *   * 

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved