24 May 2015

Muntele Athos, o misiune imposibilă
La jumătatea lunii mai o ştire de tip breaking news a fost lansată pe DX-World.net, fiind preluată apoi de toate publicaţiile specializate în fenomenul DX. Informaţia, extrem de laconică, anunţa că un grup de radioamatorii letoni format din YL2GD, YL2GM, YL2KA şi YL3CW va fi activ de pe Sfântul Munte între 19 şi 28 mai 2015 cu indicativul SV2/YL7A în CW, SSB şi moduri digitale pe toate benzile de la 160 la 6 metri. 
Vestea a fost primită cu un amestec de scepticism (inclusiv de autorul acestor rânduri) şi speranţă – un scepticism pe deplin întemeiat pentru cei care cunoşteau deja istoricul descurajant al sporadicelor activităţi de pe muntele Athos şi al dificultăţii de a obţine o autorizaţie din partea administraţiei Sfântului Consiliu (Iera Epistasia), dar şi de speranţă pentru zecile de mii de DX-mani care în decursul anilor au încercat în zadar să înscrie în log măcar o singură legătură cu părintele Apollo SV2ASP/A. Entitatea s-a situat pe poziţia 23 în sondajul realizat la sfârşitul anului 2014 de The DX Magazine, iar în statistica ClubLog apare pe locul 19. S-a pus în vedere şi construirea unui sait dedicat activităţii.
Acesta a şi apărut, însă momentul lansării sale în spaţiul virtual a coincis cu contramandarea expediţiei, ceea ce a agravat şi mai mult dezamăgirea nerealizării unei activităţi sugerate de către organizatori ca fiind certă şi legal autorizată. Nu au lipsit fireşte nici dezminţirile pe această temă din partea părintelui Apollo şi ale unor radioamatori eleni direct interesaţi de orice activitate de pe muntele Athos, nici acuzaţiile de inducere în eroare a opiniei publice prin diseminarea de informaţii fără suficientă bază legală – acuzaţii proferate de unii reprezentanţi mai vocali ai comunităţii DX.
Aflând despre proiectata expediţie radioamatorii eleni, apropiaţi ai părintelui Apollo, solicitaţi fiind de redactorii publicaţiilor de ştiri despre expediţii DX,  au intrat în acţiune, au luat legătura cu acesta şi au emis apoi comunicate reproduse de buletinele DX:

15 mai, orele 08:10 - Kostas, SV1DPI: «Îmi pare rău să spun, dar potrivit informaţiilor mele nu există o autorizaţie emisă de Sfântul Consiliu, astfel că orice activitate posibilă nu va fi bună pentru DXCC. Mi-aş dori ca ei să fi avut o autorizaţie şi ca eu să mă fi înşelat ...»
15 mai 2015, orele 09:52 – SV2IR: «Corect! Nu există autorizaţie din partea S.C.! Am dat acum un telefon şi răspunsul este NU! Aşa că nu e OK pentru DXCC!»
15 mai 2015 – Kostas (GusSV2CXI pe Facebook-ul DX-World.net«SV2ASP/A spune că nu există autorizaţie pentru această DXpediţie, acest indicativ nu este valabil pentru muntele Athos.»
19 mai 2015 (ziua în care urma să înceapă expediţia), orele 05:10 – Kostas SV1DPI: «Părintele Apollo se află în afara muntelui Athos la măslini, dar cu toate acestea s-a oferit să adreseze o întrebare Sfântului Consiliu în legătură cu operaţiunea. Ştirea oficială este că Sfântul Consiliu a interzis intrarea băieţilor (guys) din YL pe muntele Athos din cauză că ei au anunţat o operaţiune de radioamator fără a deţine o autorizaţie emisă de Sfântul Consiliu. Băieţii din YL au o viză pentru a intra azi dimineaţă pe muntele Athos în calitate de pelerini, însă NU şi o autorizaţie de a opera. De acum ei nu mai pot intra pe muntele Athos nici ca pelerini.»

Optimiştii incurabili au sperat totuşi să se producă o minune, au urmărit înfriguraţi clusterele de DX, înscriind şi comentarii disperate. Peste două zile de incertitudine şi destulă amărăciune a sosit în sfârşit mesajul final, care a pus definitiv punct unei noi tentative de activare a entităţii de către un grup de radioamatori care, culmea, nici măcar nu sunt conaţionali ai părintelui Apollo şi ai călugărilor de pe Munte: 
21 mai 2015, DX-World.net«Cea mai recentă informaţie (la orele (07:27) din partea echipeiExpediţia este contramandată. Echipa se întoarce acasă.»
Încercând să contracareze comentariile cu tentă negativă publicate pe internet (unele dintre ele de-a dreptul furioase şi sarcastice) organizatorii expediţiei eşuate au ţinut totuşi să-şi prezinte şi propria lor versiune, mult mai elaborată decât scurtele comunicate apărute până atunci. Audiatur et altera pars (ascultă şi cealaltă parte), spune un precept al dreptului roman. Să-i ascultăm:

Introducere
Ceea ce s-a publicat nu reproduce întreaga întâmplare, lipseşte menţionarea numeroaselor acţiuni pregătitoare, detaliile nu sunt 100corecteEle au fost scrise ad-hoc şi nu de către membri ai echipei sau de liderul acesteia, pentru a răspunde vidului de informaţii, zvonuri, speculaţii etc. (ca de exemplu acesta), bazându-se pe cunoaşterea insuficientă a faptelor şi publicate în timp ce echipa şi liderul acesteia Yuris YL2GM se mai aflau în Grecia pentru a încerca să obţină realizarea activităţii de pe SV/AEchipa plănuise să prezinte o relatare a întâmplărilor după desfăşurarea activităţii, însă circumstanţele s-au schimbat.

Planul iniţial pe scurt
Echipa de radioamatori YL condusă de Yuris YL2GM plănuieşte să iasă în eter de pe muntele Athos, care în mai 2015 se situa pe poziţia 19 între cele mai dorite entităţi DXCC conform statisticii ClubLog. Activitatea urmează să aibă loc între 19 şi 28 mai pe toate benzile de la 160 la 6 metri în CW, SSB şi RTTY din corturi montate în interiorul teritoriului muntelui Athos. În cursul anului 2015 Yuris YL2GM a efectuat trei vizite în Grecia şi pe muntele Athos, dintre care ultima dintre acestea la sfârşitul lunii aprilie şi începutul lunii mai 2015. În timpul acestor vizite cel mai pozitiv rezultat pe care l-a putut obţine a fost permisiunea verbală din partea unor clerici de rang superior din SV/A că echipa va fi lăsată să opereze de pe Munte în portabil (corturi, generatoare etc.) În privinţa acceptării de către biroul DXCC, în cazul în care nu se va reuşi un rezultat mai bun în timpul activităţii, planul de rezervă era folosirea unui document semnat de mai multe persoane care să certifice ca martori permisiunea verbală dată de oficialităţi pentru a se opera şi pentru activitatea în sine.
Martie-mai 2015 - Yuris adună echipa şi caută susţinători. Echipa pregăteşte aparatura. Se plănuieşte un sait al activităţii, însă se ia decizia să nu fie lansat până în momentul în care activitatea se va fi aflat deja în curs de desfăşurare.
11 mai 2015 - Se definitivează lista membrilor echipei şi se fac demersurile pentru intrarea lor pe muntele Athos.
14 mai 2015 - Yuris răspunde cererilor de informaţii din partea reprezentanţilor mediei de radioamator, iar informaţiile sunt publicate pe internet (DX-World.net, pe multe alte pagini, bloguri etc etc.) 
16 mai 2015 - Echipa se îmbarcă într-un microbuz şi porneşte la plănuita călătorie din Letonia spre muntele Athos.
16-18 mai 2015 - Echipa traversează în drumul ei spre sud Letonia, Polonia, Ungaria, România şi Grecia, o călătorie de circa 2700 de km.
19 mai 2015 - Este emis comunicatul lui Kostas SV1DPI (vezi mai sus)
20 mai 2015 – Echipa mulţumeşte tuturor pentru sprijin şi anunţă noi dificultăţi pentru a intra pe SV/ANegocierile şi consultările continuă. Nu s-a pierdut încă orice speranţă.
21 mai 2015, orele 06.00 UTC – Yuris are o nouă întâlnire pentru a negocia posibilitatea ca echipa să intre pe SV/A şi să opereze.
21 mai 2015, orele 07:27 UTC – SMS primit de la Yuris YL2GM: «Activitatea este contramandată. Echipa se întoarce acasă.»
Καλό ταξίδι! (Frumoasă excursie!)

În articolul Părintele Apollo SV2ASP/A publicat în seria radioamatorilor şi inventatorilor celebri am descris activitatea fortuit limitată a celui care de unul singur personifică o entitate DXCC, dar nu are nici timpul necesar şi nici interesul să se dedice unui trafic mai consistent. Pe de altă parte trebuie constatat că nici dorinţa şi tentativele unor radioamatori dornici să scoată rara entitate în eter pe propria lor cheltuială şi cu propriile lor eforturi nu sunt primite cu suficientă solicitudine de teocraţia care guvernează pe muntele Athos. Cu excepţia notabilă a singurei acţiuni organizate care în 1987 a obţinut toate aprobările necesare pentru deplasarea şi activitatea în eter a 6 amatori eleni, toate celelalte activităţi (DL7FT/SV/A, SV1GA/A, SV1JG/A, SY/DJ6SI, SV/A/DJ5CQ) au fost vehement contestate atât de Sfântul Consiliu cât şi de radioamatorii din Grecia şi, cu excepţia activităţii lui Frank Turek DL7FT, nu au fost validate de biroul DXCC în absenţa unei documentaţii convingătoare.
Nici măcar Zorro JH1AJT nu a avut permisiunea de a opera, deşi pe cheltuiala sa s-a deplasat pe muntele Athos şi împreună cu amatori eleni i-a instalat părintelui Apollo un nou pilon şi o antenă SteppIRIY8IZX scrie despre acest moment pe saitul DXCoffee: «Cât despre şansa ca Zorro să opereze de pe muntele Athos în timp ce părintele Apollo este ocupat, aceasta nu este o decizie care poate fi luată de SV2ASP/A sau de ZorroExistă un Consiliu de 20 de călugări care trebuie să aprobe orice operaţiune de comunicaţii. Voturile a 14 din cei 20 de membri ai Consiliului sunt necesare pentru a permite o asemenea acţiune. Părintele Apollo face tot ceea ce poate pentru a încuraja hobby-ul de pe muntele Athos, dar nu el este cel care poate lua decizii.»

Pe saitul de informaţii DX-World.net subiectul a suscitat un mare interes şi a impulsionat înscrierea a nu mai puţin de 116 comentarii până la această dată. Fireşte că opiniile sunt diverse, multe dintre acestea criticând validitatea criteriilor pe baza cărora în 1973 teritoriul a fost declarat entitate separată şi susţinând argumentat oportunitatea eliminării sale de pe lista DXCC, în vreme ce altele (provenind probabil de la amatori care fie nu sunt interesaţi de programul DXCC, fie deţin deja un QSL de la SV2ASP/A) justifică refuzul eliberării unei permisiuni de operare pentru amatorii letoni. 
 
Iată contribuţia la comentarii a lui Paul Richards VK4MA, din care citez: «În fine, nu sunt de acord cu opinia lui Cezar potrivit căreia dacă nu ne plac regulile nu avem decât să iniţiem propriul nostru program DXCC. ARRL este organul reprezentativ al comunităţii de radioamatori din S.U.A., comitetul ei este ales şi de aceea membrii săi sunt receptivi la dorinţele rezonabile ale celor care i-au ales. Nu e nimic rău în existenţa unor opinii diferite despre cum ar trebui să arate lista DXCC, mai ales atunci când criteriile de eligibilitate aplicate pentru a justifica acceptarea muntelui Athos ca entitate separată sunt cel puţin dubioase. Cred că singura şansă pentru o activitate mai susţinută ar fi perspectiva eliminării de pe listă. Recunoaşterea ca entitate separată mi se pare a fi unica raţiune pentru care de pe muntele Athos există totuşi radioamatorism, iar ameninţarea eliminării de pe listă ar putea încuraja o schimbare de abordare din partea Consiliului care îl administrează.»







(Surse: DX-World.net, saitul SV2/YL7A, DXCoffee, galeria de QSL-uri K8CX, colecţia de articole şi QSL-uri YO4PX)

Alte articole despre muntele Athos:

*   *   *

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved