27 April 2015

Cutremurul din Nepal şi radioamatorii
Munca de salvare şi de recuperare continuă după devastatorul cutremur de 7,8 grade pe scala Richter care a cauzat moartea a cel puţin 3200 de oameni şi distrugeri imense în Nepal. Numeroase persoane nu au fost încă găsite.
Societatea radioamatorilor din Nepal furnizează comunicaţii de urgenţă. Satish Krishna Kharel 9N1AA anunţă că cu ajutorul unor amatori VU2 din India şi al altora activitatea se desfăşoară fără întrerupere. Aceasta include şi folosirea de vehicule 4x4.
Satish 9N1AA spune că au fost deja transmise informaţii despre situaţia a circa 80 de persoane rudelor unor radioamatori din străinătate şi a altora.
El foloseşte aparatură cu alimentare solară şi lucrează în coordonare cu poliţia nepaleză din Kathmandu, avându-l alături în munca de urgenţă pe Suresh Upreti 9N1HA.
Cutremurul din 25 aprilie a provocat alunecări de teren pe muntele Everest în perioada sezonului de alpinism, iar unii alpinişti şi-au pierdut viaţa.

Capitala Kathmandu s-a situat în zonele lovite de calamitate. S-a instituit o reţea de urgenţă în banda de 20 de metri pe frecvenţele de 14205 şi 14215 kHz, avându-l ca net-control pe Jayu Bhide VU2JAU/AT150ITU, coordonator naţional pentru situaţii de dezastre al Societăţii radioamatorilor din India (Amateur Radio Society of India, ARSI). Alţi amatori VU sunt şi ei implicaţi în acţiune. S-a raportat trafic şi pe frecvenţele de 7100, 18160 şi 21360 kHz.

Primul repetor de radioamator dat în funcţiune în 2012 de Societatea naţională pentru tehnologia cutremurelor este folosit de o duzină de radioamatori care anterior au participat la exerciţii de urgenţă simulată.

Repetorul 9N1KS cu frecvenţa de intrare de 434,500 MHz şi cu ieşirea pe 145,000 MHz este situat la periferia capitalei şi are acoperire pe întinderea văii Kathmandu.
Deocamdată nu se semnalează transporturi de echipament radio şi de radioamatori peste graniţă.

Jim Linton VK3PC
preşedintele Comisiei pentru comunicaţii în situaţii de calamităţi a Regiunii a III-a IARU.

Pe saitul BBC News au fost postate la această adresă informaţii actualizate, imagini şi clipuri video care înfăţişează tragedia provocată de cutremur – nota mea, YO4PX)


Ultima oră
29 aprilie 2015
Pe măsură ce trece vremea situaţia din Nepal, ţară lovită de un cutremur cu magnitudinea de 7,8 pe scala Richter, pare să se fi înrăutăţit în cursul wekendului.
Numeroase persoane sunt încă îngropate sub zidurile clădirilor prăbuşite sau prinse de alunecările de teren şi există temerea că numărul deceselor ar putea creşte peste cifra estimată iniţial de 5000.
Echipele de salvare se îndepărtează de capitala Kathmandu pentru a ajunge la satele devastate aflate în apropierea epicentrului cutremurului.
Coordonatorul naţional pentru situaţii de dezastre din India Jayu S. Bhide VU2JAU relatează că autorităţile au eliberat indicative cu prefixul 9N7 pentru unii radioamatori care vizitează Nepalul.
El a spus că alimentarea cu energie electrică este extrem de limitată sau uneori total absentă, pilonii telefoniei celulare sunt căzuţi, iar reîncărcarea telefoanelor a fost imposibilă.
«În pofida condiţiilor groaznice activitatea radioamatorilor continuă să se desfăşoare, iar guvernul nepalez a început să elibereze autorizaţii de radioamator cu prefixul 9N7 hamilor vizitatori. Autorităţile au cerut staţiilor radio să se instaleze în locaţii diferite pentru a acoperi cât mai mult din regiunile devastate. Le solicităm de asemenea să opereze pe frecvenţe diferite pentru a evita QRM-ul», a spus Jayu VU2JAU.
Aparent întreaga suflare a Indiei a intrat în acţiune pentru a veni în ajutorul victimelor cutremurului din Nepalul învecinat, în special acei radioamatori care anterior şi-au manifestat mai rar prezenţa în benzi.
Jayu VU2JAU, Suhas VU2SMN, Peddy VU2PEP, Rakesh VU3PUA, Sarath VU2SCV alături de alţi radioamatori au controlat comunicaţiile de urgenţă, transmiţând în permanenţă mesaje pe frecvenţele convenite anunţate. Ei încearcă de asemenea să obţină date despre persoane dispărute pentru a informa rudele acestora. O listă de 17 persoane din Maharashtra a fost transmisă lui 9N1AA împreună cu alte 67 de nume ale unor cetăţeni din diferite ţări cu implicarea autorităţilor nepaleze.
Alunecările de teren şi ploaia necontenită încetinesc eforturile salvatorilor. «A plouat în cursul nopţii împiedicând activitatea salvatorilor», a spus Jayu VU2JAU.
Jim Linton VK3PC
preşedintele Comisiei pentru comunicaţii în situaţii de calamităţi a Regiunii a III-a IARU.


1 mai 2015
Noua frecvenţă de urgenţă este 14300 kHz.
Dat fiind că pentru acest weekend este programat un concurs italian frecvenţa de calamitate s-a mutat, până la noi notificări, pe frecvenţa de 14300 kHz.
Întreg traficul de urgenţă va fi desfăşurat pe această frecvenţă, pe care va funcţiona un net controlat, la fel cum au fost neturile de pe 14205 şi 14215 kHz. Unele probleme anterioare legate de utilizarea frecvenţei de 14300 kHz în Nepal au fost rezolvate.
Staţiilor retransmiţătoare li se solicită în continuare să menţină QRM-ul la un nivel minim.
Frecvenţa noastră secundară va rămâne deschisă între orele 08.00 şi 23.00 UTC pentru trafic fără caracter de urgenţă dar referitor la calamitatea din Nepal şi va fi administrat pe cât posibil de un controlor de reţea.
Vă mulţumim pentru întreaga dv. asistenţă şi cooperare neîntreruptă.
Amir Bazak 4X6TT
Ascultaţi pe 14300 USB folosind un WebSDR la  http://websdr.ewi.utwente.nl:8901/
Grupul de urgenţă 9N1 pe Facebook se găseşte la https://www.facebook.com/groups/823876351031939


1 mai 2015
Comunicat IARU R1
În toate situaţiile de dezastre se ajunge la o tristă trecere de la activităţile de căutare şi salvare la activităţile de recuperare. În Nepal această tranziţie începe cu încetarea căutării şi salvării, iar echipele medicale şi de salvare nu mai sunt solicitate de a intra în ţară, în vreme ce cele aflate deja în ţară îşi încheie perioada normală de şedere în regiune planificată pentru 10 zile.
Situaţia din Nepal rămâne dificilă, însă s-a procedat la trimiterea de resurse internaţionale, cum ar fi echipament suplimentar din partea ITU, pentru că odată cu ameliorarea situaţiei din ţară telecomunicaţiile necesită schimbări.
Un exemplu în acest sens îl constituie închiderea neturilor pe 20 de metri care l-au avut ca net-control astăzi pe radioamatorul din Kathmandu Satish Kharel 9N1AA. Situaţia sa s-a îmbunătăţit suficient de mult pentru a i se putea lua din S.U.A. un interviu televizat via un link Skype. (Pentru cine are cont pe Facebook acest interviu, prezentat de postul meteo The Weather Channel AMHQ şi postat online de ARRL, poate fi văzut la această adresă. - nota mea, YO4PX)



Alţi radioamatori din India, China şi Turcia, printre alte ţări, rămân în Nepal până la încheierea misiunii lor, iar sistemele de comunicaţii publice se îmbunătăţesc prin efortul poliţiei nepaleze şi al altor agenţii, care au instalat încărcătoare solare, pentru ca publicul să-şi poată folosi din nou telefoanele celulare.
S-a anunţat că autorităţile din Nepal oferă autorizaţii radioamatorilor vizitatori, iar formalităţile nu durează mult; operatorilor li se alocă indicative nepaleze şi nu li se permite să-şi folosească propriile lor indicative.
Dr. Sanjeeb Panday 9N1SP a operat în decursul situaţiei de urgenţă conform protocolului prevăzut în exerciţiile anterioare cu organizaţiile MARS din Statele Unite, iar aceste operaţiuni au inclus folosirea SSTV-ului pentru a transmite imagini în S.U.A. în vederea ajustării reacţiei la calamităţi. Potrivit cunoştinţei noastre operaţiunile lui Dr. Panday continuă.
Orice întrebări privind persoane dispărute trebuie transmise prin intermediul Crucii Roşii la 
http://familylinks.icrc.org/nepal-earthquake/en/pages/home.aspx
Calamitatea a generat o importantă publicitate pozitivă pentru radioamatorism şi sperăm că aceasta a sporit interesul radioamatorilor de a se pregăti şi de a participa la programele de comunicaţii de urgenţă. Frecvenţele centrale pentru situaţii de urgenţă stabilite de IARU au fost folosite intens, ceea ce constituie de asemenea un element pozitiv.
Informaţii suplimentare pot fi găsite în Ghidul telecomunicaţiilor de urgenţă IARU la
http://www.iaru.org/emergency-telecommunications-guide.html sau prin coordonatorul regional IARU pentru comunicaţiile de urgenţă.
Pagina regiunii a I-a IARU se găseşte la http://iaru-r1.org
(Sursă: materialul publicat pe saitul regiunii a I-a IARU de Greg Mossop G0DUB, coordonatorul comunicaţiilor de urgenţă IARU R1)


3 mai 2015
Comunicat IARU R1
Se aştepta pentru duminică emiterea unui anunţ privind încheierea oficală a fazei de Căutări şi salvări urbane (Urban Search and Rescue, USAR), cu planul ca echipele USAR să înceapă să părăsească în scurT timp zona.
Cu toate acestea în cazul zonelor rurale durează 5-6 zile pentru a se putea ajunge la acele zone cu scopul de a încerca furnizarea unei asistenţe.
Două staţii de radioamator au început să opereze din anumite dintre acele locaţii rurale. Joe 9N3AA operează din Damauli, districtul Gorakha, iar Akarsahn 9N1SD s-a instalat în  Sindhupalchowk. Ambele zone sunt puternic devastate şi afectate.
VU2JAU raportează că toţi radioamatorii din India se coordonează bine şi el evidenţiează în mod special aportul lui Waleed A41LD care i-a sprijinit deja din primele zile.
Anterior Nepal depindea preponderent de comunicaţiile prin telefonia celulară (în procent de 64% conform Wikipedia) şi cu toate că montarea punctele de încărcare a aparatelor a fost considerată o prioritate furnizarea energiei electrice pentru populaţie rămâne o sarcină dificilă. S-a identificat cerinţa pentru 500 de încărcătoare de telefoane celulare, care a fost transmisă tuturor radioamatorilor indieni. Ei speră să aibă posibilitatea de a expedia curând un număr de încărcătoare.
Radioamatori din numeroase ţări continuă să fie activi în regiune, dat fiind că necesitatea comunicaţiilor de urgenţă se menţine. Cu certitudine rămân în continuare în Nepal echipe din India şi China, iar vineri s-a recepţionat trafic de urgenţă se pare în limba rusă pe frecvenţa de 14300 kHz.
Activitatea se desfăşoară pe un număr de frecvenţe în benzile de 40, 20 şi 15 metri, iar 9N1SP menţine un link internaţional pe bază de skeduri cu organizaţia americană MARS.
Li se aminteşte tuturor radioamatorilor că trafic de urgenţă va mai putea fi auzit pe orice frecvenţă din benzile de amatori, pentru că staţiile nepaleze nu pot opera întotdeauna pe frecvenţele de urgenţă centrale recomandate de IARU. Dacă auziţi pronunţându-se cuvântul emergency sunteţi rugaţi să daţi posibilitatea staţiilor implicate în QSO-uri să lucreze.V
Surse: VU2JAU, GDACS, APAN, 9N1Emergency
 Regiunea I-a IARU http://iaru-r1.org/

5 mai 2015
Comunicat IARU R1
Radioamatorii continuă să furnizeze servicii de comunicaţii după cutremurul din Nepal. În vreme ce ritmul comunicaţiilor s-a încetinit linkurile internaţionale care au funcţionat deja din primele ore ale dezastrului sunt încă funcţionale, deşi cu un program mai redus.
VU2JAU, coordonatorul comunicaţiilor de urgenţă al asociaţiei naţionale a amatorilor din India ARSI a exprimat aprecieri la adresa lui Paddy VU2PEP, Sarath VU2SCV, Sanil VU3SIO, Dorrai VU2DVG, Tapas operând VU2IWA şi Walidbhai A41LD pentru timpul dedicat acestei operaţiuni şi pentru sprijinul pe care l-a primit de la ei în timpul orelor de noapte.  El menţine acum un program de comunicaţii la fiecare două ore pentru eventualitatea în care cerinţele de asistenţă se modifică.
Linkul nepalo-american furnizat de organizaţia MARS din S.U.A. avându-l ca partener în Nepal pe Ajay 9N1AJ funcţionează şi se prevede ca acesta să se limiteze din 5 mai la un program periodic redus pentru a păstra liniile de comunicaţii deschise.
Conform informaţiilor primite de la 9N1SP un repetor donat de organizaţia CAN-USA, care fusese reţinut în vamă a ajus în cele din urmă la Universitatea din Kathmandu şi este pregătit să fie pus în funcţiune. Este regretabil că acest repetor a fost reţinut în zilele în care ar fi putut fi util în cursul actualei calamităţi, însă în Nepal începe în luna iunie sezonul musonului şi se speră că repetorul va putea fi de ajutor în cazul unor viitoare calamităţi.
Surse:  VU2JAU, MARS, ARRL, CAN-USA

(Informaţie semnată de Greg Mossop G0DUB, coordonatorul IARU R1 pentru situaţii de urgenţă, foto de pe pagina CAN-USA - nota mea, YO4PX)


(Surse: Materiale publicate cu titlul «Nepal earthquacke report» pe pagina Southgate AR News în 27-29 aprilie şi 1 mai 2015, pagina Regiunii a I-a IARU)

Amir Bazak 4X6TT net-control de urgenţă pe frecvenţa de 14210 kHz:

  

Video realizat de Survival Tech Nord pentru a prezenta rolul radioamatorilor în situaţii de urgenţă, cu referire la cutremurul din Nepal:



Satish 9N1AA, operatorul staţiei de urgenţă din Kathmandu - legătura radio a Nepalului cu lumea, în QSO cu net-controlorul Amir 4X6TT:



 

*   *   * 
Înapoi la pagina principală  

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved