12 February 2015

Noi activităţi SSTV de pe Staţia spaţială internaţională
Agenţia federală spaţială rusă (Roscosmos) a anunţat o nouă serie de activităţi de radioamator prin televiziunea cu baleiaj lent (Slow Scan Television, SSTV)  de pe Staţia spaţială internaţională (International Space Station, ISS) care se vor desfăşura în cursul acestei luni.

Douăsprezece imagini diferite înfăţişându-l pe pionierul spaţiului Yuri Gagarin – primul om care a orbitat în jurul Terrei – vor fi transmise pe frecvenţa de 145,800 MHz în modul de lucru SSTV PD180, cu o pauză de câte trei minute intercalată între transmisiuni.
Echipamentul care urmează a fi folosit se compune dintr-un transiver Kenwood D710 instalat în modulul de serviciu rusesc. Se presupune că echipamentul va produce circa 25 de waţi out, ceea ce ar trebui să furnizeze un semnal deosebit de puternic. D710 foloseşte o deviaţie de 5 kHz în FM. Dacă transiverul dumneavoastră dispune de filtre de FM selectabile (majoritatea transiverelor le au) asiguraţi-vă că aţi optat pentru setare de bandă largă desemnată de obicei prin FM sau FMW.
Se discută planuri pentru transmiterea de noi imagini de către entuziaştii spaţiului cosmic în lunile următoare. Detalii suplimentare vor fi date publicităţii în curând. (Ele vor fi anunţate şi în rubrica Ultima oră a acestui articol - nota mea, YO4PX)


Imagini recepţionate de radioamatori din întreaga lume în timpul transmisiunilor anterioare pot fi văzute la această adresă.
Sunteţi invitaţi să încărcaţi  orice imagini pe care le recepţionaţi în cursul următoarelor transmisiuni.
În publicaţia din Marea Britanie Daily Mail Jonathan O’Callaghan l-a prezentat pe Radek Karwacki, un membru al organizaţiei AMSAT-UK, care a recepţionat imagini de pe SSI folosind un dongle RTL-SDR şi o antenă dipol, care pot fi văzute aici.
Informaţii despre modalitatea de a recepţiona astfel de imagini sosite din spaţiu se găsesc la această adresă.
(Sursă: Southgate AR News, 12.02.2015)

Pagina AMSAT oferă radioamatorilor interesaţi de lucrul cu sateliţii de amator previziuni ale trecerilor sateliţilor deasupra diverselor regiuni geografice ale Pământului, inlcusiv ale Staţiei spaţiale internaţionale. Acestea se găsesc pe o pagină dedicată care se găseşte la această adresă. Din lista sateliţilor se selectează ISS, iar prin înscrierea longitudinii şi latitudinii locaţiei sau, în cazul în care acestea nu sunt cunoscute, a locatorului Maidenhead (cel folosit şi în traficul de unde ultrascurte) programul furnizează un tabel cu orele şi durata următoarelor 10 treceri (passes) deasupra zonei geografice respective, iar prin acţionarea comenzii «View the current location of the ISS» situată deasupra tabelului se afişează o hartă pe care se poate urmări evoluţia Staţiei în jurul planetei. 
Trecerile ISS (şi ale altor sateliţi) pot fi urmărite şi cu programul creat de N2YO care se găseşte la această adresă. (nota mea, YO4PX)

ULTIMA ORĂ
Conform unui material datat 11 februarie 2015 şi publicat pe saitul ARRL transmisiunile SSTV cu indicativul RS0ISS de pe Staţia spaţială internaţională vor fi reluate în data de 21 februarie 2015 şi vor continua până la orele 21:30 UTC ale zilei de 23 februarie 2015.

Cele mai populare programe pentru SSTV:
EZSSTV  
Tur al  Staţiei spaţiale internaţionale

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved