09 January 2015

Rezultatele sondajului 2014 organizat de 
The DX Magazine
Comentarii, proiecte şi speranţe 
Sondajul anual organizat de publicaţia The DX Magazine editată de Carl Smith N4AA, care şi-a sărbătorit cu prilejul acestei ediţii 25 de ani de existenţă, s-a desfăşurat în lunile septembrie şi octombrie 2014 şi a stabilit care sunt cele mai dorite 100 de entităţi DXCC. Invitaţia de participare la sondaj a fost lansată şi pe această pagină la 13 septembrie 2014. Rezultatele obţinute sunt prezentate în paralel cu cele ale sondajului de anul trecut, pentru a se putea vedea evoluţia câte-unei entităţi în opţiunile respondenţilor.
Un desfăşurător complet al rezultatelor este disponibil în ediţia ianuarie-februarie a revistei, iar un desfăşurător pe benzi şi moduri de lucru va fi publicat în ediţia martie-aprilie 2015. Rezultatele sondajelor efectuate între 2001 şi 2010 se găsesc la această adresă. Iată entităţile plasate pe primele 100 de locuri:

La o primă vedere se poate observa ca în noul sondaj primele locuri sunt ocupate de aceleaşi trei entităţi dificile: Coreea de nord, ins. Navassa şi ins. Bouvet. Dintre acestea ocupanta locului 2 va părăsi cu siguranţă Top 10 sau chiar şi eşalonul Top 100 ca rezultat al mult-aşteptatei DXpediţii K1N pe insula Navassa (KP1) programată pentru sfârşitul lunii ianuarie şi începutul lunii februarie 2015. Ultima activare a Navassei a avut loc în 1993. Contactarea acestei entităţi este o şansă care apare o dată la câteva decenii, căci nu este probabil ca Serviciul de pescuit şi floră-faună naturală al Statelor Unite să elibereze prea curând o nouă autorizare, după ce obţinerea acestei permisiuni a necesitat eforturi timp de 12 ani. (detalii la această adresă.)  
Insula Bouvet (3Y/B) este un vechi vis al DX-manilor, care e pe cale să se realizeze, dacă e să dăm crezare planurilor ambiţioase ale lui Mark ON4WW, în căutare de sponsori, care ar urma să fie transportat pe insulă în primul trimestru al anului 2016 pentru o şedere solitară de trei luni şi ale unei echipe internaţionale de 12 operatori condusă de Alex UN7PCZ, care intenţionează să lucreze două săptămâni în decembrie 2015-ianuarie 2016 cu indicativul deja obţinut din partea autorităţilor de comunicaţii norvegiene 3Y0F. (detalii la această adresă). 
Insula Amsterdam (FT/Z) a fost activată cu ocazia senzaţionalei DXpediţii FT5ZM din ianuarie-februarie 2014, iar eficienţa operatorilor în a oferi celor doritori prilejul de a lucra această entitate rară a făcut ca ocupanta locului 4 de anul trecut să dispară din top 100. Expediţiei i s-a decernat titlul de «DXpediţia anului» în urma unui sondaj realizat de DX-World.net. (detalii la această adresă)
Locul insulei Amsterdam a fost luat de insula Crozet (FT/W) – o raritate aparţinând Teritoriilor australe şi antarctice franceze (TAAF) - care nu se regăseşte deocamdată în planurile niciunui grup de DXpediţionari - urmată de entitatea situată pe poziţia 5, insula Heard (VK0/H). Există speranţe din ce în ce mai întemeiate ca după ultima activare din 1997 cu indicativul VK0IR insula să fie din nou scoasă în eter de aceeaşi organizaţie Cordell Expeditions sub conducerea lui Bob Schmieder KK6EK, care a adunat în palmares în decursul anilor numeroase deplasări în locaţii exotice, situate pe primele locuri în sondajele celor mai dorite entităţi DXCC. Perioada menţionată recent 10-22 decembrie 2015 include plecarea şi reîntoarcerea din/în Freemantle, Australia. Activitatea cu indicativul VK0EK a fost anunţată în articolul de la această adresă publicat în decembrie 2013.
Reciful Scarborough (BS7) se menţine pe locul 6 şi situaţia geopolitică a zonei, disputarea ei de mai multe ţări ale Asiei de Sud-Est pune sub semnul întrebării şansele ca după ultima activare din mai 2007 ca BS7H să reauzim entitatea în eter în viitorul previzibil.
Cei care au nevoie de insulele Sandwich de sud (VP8/S), situate ca şi anul trecut pe locul 7 pot trage speranţe să le poată lucra în ianuarie-februarie 2016, dat fiind că Intrepid DX Group sub conducerea lui Paul N6PSE şi David K3LP a anunţat recent că pregăteşte o activare a lor împreună cu insulele Georgia de sud (VP8/G) - o altă veche doleanţă a DX-manilor, plasată acum pe poziţia a 19-a venind de pe locul 22.
Rezultatele sondajului plasează insula Tromelin (FT/T) pe locul 8 venind de pe locul 10 ocupat în 2013, dar numai pentru că DXpediţia majoră pe această entitate cu indicativul FT4TA s-a desfăşurat între 30 octombrie şi 10 noiembrie 2014, iar termenul de participare la sondajul The DX Magazine a fost 15 octombrie. (detalii despre expediţie la această adresăCu siguranţă că în rezultatele pe 2015 cererea pentru Tromelin va scădea considerabil din cauza numărului mare de legături realizate de amatorii francezi.
Pe poziţia 9 venind de pe locul 12 găsim acum Kingman Reef (KH5K). Veşti nu prea bune relatează că mica suprafaţă a recifului se micşorează din ce în ce mai mult, fiind acoperită aproape complet de apele Oceanului Pacific în momentele fluxului, ceea ce ar pune viaţa unor expediţionari în mare primejdie în cazul unei staţionări mai îndelungi şi ar determina ca şansele obţinerii unei permisiuni din partea autorităţilor americane să se apropie de zero. S-au făcut auzite deja voci din sânul comunităţii DX care cereau ARRL-ului eliminarea acestei entităţi de pe listă, pentru că imposibilitatea activării sale obstrucţionează ocuparea unor poziţii fruntaşe în clasamentele DXCC. Răspunsul se lasă însă aşteptat.  
Palmyra (KH5) a urcat de pe locul 14 pe locul 10 şi s-a vehiculat în presa DX o scrisoare primită în noiembrie 2014 din partea lui Laurie Moore, directorul programului Palmyra care în colaborare cu Serviciul de pescuit şi floră-faună naturală a S.U.A. a pus la punct un plan pentru a satisface cererile comunităţii oferind unor expediţionari interesaţi cazare şi întreţinere completă, precum şi asistenţă logistică şi tehnică pentru realizarea a două activări în cursul iernii anului 2016, după o lungă perioadă de timp în care entitatea nu a mai putut fi prezentă în eter. Rămâne de văzut dacă se va găsi un grup dispus să încerce colectarea unor sponsorizări pentru a putea achita preţul anunţat de ofertanţi. (detalii la această adresă)
În rest se poate remarca evoluţia insulelor Auckland şi Campbell (ZL9) , mutate de pe poziţia 13 pe 46 după activarea acestora cu indicativul ZL9HR în noiembrie-decembrie 2012. Insula Aves (YV0) a urcat de pe locul 35 pe 25 şi o activare recent anunţată de amatorii venezuelani a fost contramandată fără explicaţii. Venind de pe locul 56 insula Cocos (TI9) apare acum pe poziţia 27 şi trei expediţionari promit s-o activeze timp de 6 zile cu indicativul TI9/3Z9DX, pornind spre insulă din Costa Rica pe 14 februarie 2014. Liderul expediţiei este de părere că aceasta va fi «ultima activare a entităţii timp de o generaţie, sau chiar mai mult», dat fiind că autorităţile costaricane l-ar fi anunţat că nu intenţionează să mai acorde vreo autorizare în viitor. (detalii la această adresă). O altă activitate aşteptată de mulţi DX-mani, din entitatea care se află pe poziţia 28 este expediţia pe insula Kish, Iran (EP) cu indicativul EP6T programată pentru 14 zile în a doua jumătate a lunii ianuarie 2015. (detalii la această adresă)
În fine, o veste bună soseşte din partea Perseverance DX Group care prezintă deja un amănunţit plan de a lucra de pe insula Chesterfield (FK/CH) cu indicativul TX3X între 1 şi 12 octombrie 2015. Entitatea a ajuns într-un an pe poziţia 26 de pe pe locul 34, o dovadă a faptului că din ce în ce mai mulţi nou-veniţi în comunitatea DX-manilor aşteaptă s-o poată înscrie în log. 
Este interesant de remarcat că 14 entităţi marcate în coloana din dreapta cu asteriscuri nu s-au înscris între primele 100 de  poziţii în sondajul desfăşurat la sfârşitul anului 2013.
Pentru a încheia putem să spunem, la fel ca şi anul trecut, că planurile DXpediţionarilor nu sunt mereu previzibile, în vreme ce minunatele surprize pe care ei ni le pot oferi sunt întotdeauna posibile. De aceea este indicat să urmărim cu atenţie calendarele DX, ştirile furnizate de saiturile şi publicaţiile specializate, benzile de radioamator şi clusterele DX, - asumându-ne şi aplicând întotdeauna în pailapuri regulile Codului de comportament al DX-manului.
DXpediţiilor majore le voi dedica aici articole în limba română, completate ca de obicei cu informaţii istorice, geografice şi despre activităţi anterioare.
Succes tuturor DX-manilor YO în acest nou an, DX IS!
(Comentariu de YO4PX. Surse: The DX Magazine, informaţii de pe saiturile şi din buletinele DX, articole publicate pe această pagină. Bibliografie recomandată: Practici de operare de ON4WW şi Ghidul DX-manului începător de K7UA.)


About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved