21 September 2014

DXpediţie pe insula Lord Howe VK9L
13-29 octombrie 2014







Comunicat de presă de DL1MGB
17 septembrie 2014
În mai puţin de patru săptămâni VK9DLX va fi QRV. Toate planurile sunt la zi şi echipa aşteaptă cu nerăbdare să-şi înceapă activitatea. Încărcătura noastră cu o greutate de peste trei tone a trecut cu bine de vama australiană şi se află acum în drum spre Port Macquarie. În 25 septembrie vasul Island Trader o va lua la bord în cadrul voiajului său uzual în jurul insulei Lord Howe.
Echipa principală va sosi pe insulă în 12 octombrie. Unii dintre membrii echipei noastre vor sosi cu câteva zile mai devreme. Robert (SP6XVY) va ajunge pe 5 octombrie, Joe (DF7TH) în 9 octombrie, iar Gerd (DJ9IW) şi Matthias (DJ2HD) cu o zi mai târziu. Deci nu vă miraţi dacă veţi auzi VK9DLX cu câteva zile mai repede decât v-aţi aşteptat, dar aceasta nu simultan pe toate benzile ... HI! Accentul principal în această activitate timpurie va fi pus pe RTTY.
Amatorii sunt invitaţi să viziteze pagina de internet a DXpediţiei care se află la http://www.lordhowe2014.org şi să se aboneze la buletinul nostru de informaţii pentru a fi constant informaţi.
Nu ştiţi ce este Lagunaria DX Group? Vizitaţi http://www.lagunaria-dx-group.org/ pentru a afla mai multe despre grupul nostru, despre persoanele care îl compun şi despre intenţiile lor. (Un articol publicat în septembrie 2013 despre înfiinţarea noului grup de expediţii DX poate fi citit în limba română la această adresă – nota mea, YO4PX)
..................................................................................................................................................

Insula Lord Howe (31°33S 159°05E) este o reminiscenţă de natură vulcanică de formă neregulată situată în Marea Tasmaniei, între Australia şi Noua Zeelandă, la 600 de km est de Port Macquarie din Australia continentală şi la circa 900 de km de insula Norfolk. Insula are circa 10 km lungime şi între 2 şi 0,3 km lăţime, cu o suprafaţă totală de 14,55 km². În lungul coastei vestice se întinde o lagună coralieră nisipoasă semiînchisă. Cea mai mare parte a populaţiei trăieşte în nord, în vreme ce partea sudică este dominată de dealuri împădurite care se înalţă până la cel mai înalt punct al insulei, muntele Gower (875 metri). Grupul insulelor Lord Howe cuprinde 28 de insule, insuliţe şi recifuri. Cea mai importantă dintre acestea, Piramida lui Ball, se află la circa 23 de km spre sud-est. La nord este situat grupul Admiralty format din şapte insule nelocuite. 
Prima descoperire a insulei Lord Howe a avut loc în 17 februarie 1788, când locotenentul Henry Lidgbird Ball, comandantul vasului Supply, aflat în drum spre insula Norfolk în căutarea unei colonii de deţinuţi, a trimis un echipaj pe Lord Howe pentru a revendica insula ca posesiune britanică. Ulterior ea a devenit un port de aprovizionare pentru industria vânătorii de balene şi a fost colonizată permanent în iunie 1834. 
Grupul de insule Lord Howe este o parte a statului australian New South Wales, considerat din punct de vedere administrativ ca un «teritoriu neincorporat». Ora standard a insulei este UTC +10.30. Moneda este dolarul australian. Curse aeriene regulate leagă grupul de Sydney, Brisbane, Port Macquarie şi insula Norfolk. În 2011 populaţia insulei se cifra la 360 de persoane, iar numărul turiştilor la un moment dat este restricţionat la 400.
Grupul figurează pe lista UNESCO ca sit aparţinând Patrimoniului universal (World Heritage Site). Cea mai mare parte a insulei este acoperită de o pădure practic virgină, în care cresc şi trăiesc numeroase plante şi animale care nu există nicăieri în altă parte în lume (endemice). «Legea insulei Lord Howe» promulgată în 1981 declară un teritoriu care acoperă circa 70% din suprafaţa insulei «parc-rezervaţie permanentă». Apele care o mărginesc sunt regiuni protejate sub numele de Lord Howe Island Marine Park.




Din punct de vedere radioamatoricesc insula Lord Howe (situată în Oceania în zona ITU 60, zona CQ 30, IOTA OC-004, entitate separată DXCC) nu se numără printre cele mai dorite 100 de entităţi DXCC determinate pe baza sondajului anual organizat de publicaţia The DX Magazine, deşi ea figurează pe poziţia 59 în clasamentul ClubLog cu un procent de 88,57% dintre utilizatori având nevoie de această entitate. Cu toate acestea activităţile desfăşurate de-a lungul anilor au suscitat mereu interesul comunităţii DX, ceea ce a dus la realizarea unui mare număr de legături.







(Surse: saitul expediţiei, Wikipedia, Google Images, YouTube, Hillman Wonders of the World/Maps, K8CX QSL Gallery, colecţia de QSL-uri YO4PX)

Ultima oră
Înaintea participării lor în DXpediţia VK9DLX pe insula Lord Howe operatorii Mathias DJ2HD şi Gerd DJ5IW vor fi activi ca E51HDJ respectiv E51XIW de pe insula Rarotonga, arhipelagul Cook de sud (OC-013) între 31 septembrie şi 6 octombrie. Activitatea va fi în stil «concediu» şi se va realiza de la staţia de radioamator a unui prieten pe unde scurte în CW, SSB şi RTTY. QSL via home call.
(Sursă: OPDX 21.09.2014)


Mathias DJ2HD, membru al echipei Lagunaria DX Group care urmează să lucreze de pe insula Lord Howe cu indicativul VK9DLX, a anunţat că a primit autorizaţia respectiv indicativul VK9DJ pentru a fi folosit pe Lord Howe între 10 şi 12 octombrie 2014, înainte ca echipa să-şi înceapă activitatea intensă. Mathias va putea fi găsit în CW, SSB şi RTTY. QSL via DJ2HD, direct sau prin birou.

(Traducere, documentare şi prezentare de YO4PX. Sursă: OPDX 29 septembrie 2014 – buletin expediat anticipat în 26 septembrie 2014 pentru a include informaţii despre staţiile DX care vor participa în CQ WW RTTY)

Iată şi un scurt film de prezentare al insulei Lord Howe realizat de Selmes Films:



*   *   * 
 

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved