22 August 2014

XiOne, un SDR portabil în căutarea sprijinului public
Este vorba de primul Software Defined Radio uşor de folosit cu telefoanele inteligente şi total deschis pentru comunitatea makerilor. La originea acestei idei pe cale de realizare se află trei tineri germani: Stephan Hotto, Sebastian Krempel şi Lars Inger.

Proiectul lor ambiţios este prezentat pe o pagină a saitului de finanţare publică (crowdfunding) Indiegogo. Autorii explică de ce am avea nevoie de un SDR, în ce constă caracterul special al lui XiOne, evidenţiază deschiderea proiectului spre aplicaţii create de comunitatea utilizatorilor şi a dezvoltatorilor (open source) şi înfăţişează stadiul în care se află realizarea şi finalizarea proiectul SDR-ului portabil. Iată rezumativ argumentaţia lor menită să atragă sponsorizarea din rândul publicului:
Vreţi să recepţionaţi şi să decodaţi orice fel de semnale radio în gama de la 100 kHz la 1,7 GHz? Vreţi să urmăriţi vapoare şi avioane aflate în apropierea şi deasupra voastră? Vreţi să vă dezvoltaţi propriile aplicaţii legate de radiofrecvenţă? Prin versatibilitatea şi flexibilitatea sa XiOne este soluţia care poate satisface aceste cerinţe datorită magiei incorporate totalmente în soft.

SDR-ul XiOne a fost proiectat cu gândul la mobilitate, şi aceasta nu numai din punct de vedere al hardware-ului, ci şi prin multitudinea aplicaţiilor sale. Prin simpla pornire a lui XiOne se păşeşte într-o nouă lume de aplicaţii ale radiofrecvenţei, fără a fi nevoie de cunoştinţe speciale şi de perioade îndelungi de învăţare. O gamă largă de la 100 kHz la 1,7 GHz deschide în faţa utilizatorului un câmp larg de operaţiuni - de pildă, recepţionarea transmisiunilor globale în unde scurte, sau detectarea poziţiei vapoarelor sau ale avioanelor la distanţe de până la 200 de km prin recepţionarea emisiunilor AIS şi ADS-B.

Nu este necesară instalarea unor drivere speciale, dat fiind că toate interfeţele se bazează pe protocoale standard, astfel că aparatul poate fi operat fără efort în orice împrejurări. XiOne are propriul său alimentator care permite o utilizare de peste două ore în mobil, o durată lesne extensibilă cu ajutorul unei baterii USB externe. În combinaţie cu un telefon inteligent dedicat sau cu o tabletă dispozitivul devine mobil, permiţând utilizarea în zone cu interferenţe radio extrem de slabe.

În afara pachetului de programe deja inclus am dori să încurajăm comunitatea constructorilor să-şi dezvolte propriile lor aplicaţii pentru a extinde în permanenţă capabilităţile lui XiOne. O interfaţă de programare a aplicaţiilor, bine documentată şi lipsită de obligaţia vreunei licenţe, bazată pe TCP şi un kit de dezvoltare şi care include exemple de coduri, ajută la integrarea unor noi aplicaţii. Dezvoltaţi-vă propriile aplicaţii open source sau chiar comerciale pentru a fi implementate în diferite domenii ale comunicaţiilor mobile.



Vom oferi aplicaţii Java gratuite care să ruleze pe platforme Windows, Mac OSX şi Linux pentru cele mai uzuale utilizări. Prin atingerea ţintelor pe care ni le-am fixat noi aplicaţii mobile vor fi incluse în pachetul produsului. De asemenea intenţionăm să cooperăm cu dezvoltatorii de programe SDR pentru a face soluţiile lor compatabile cu XiOne.
(A se vedea alte detalii şi specificaţiile tehnice ale lui XiOne pe pagina Indiegogo - nota mea, YO4PX)

După 12 luni de muncă creativă pasionantă avem în sfârşit în mână prototipul produsului. Fiind entuziaşti ai tehnologiei am decis să înfiinţăm XiVero GmbH, o firmă care să pună pe picioare dezvoltarea produsului XiOne. Prototipul este funcţional şi necesită doar mărunte modificări pentru a se putea trece la producţia de serie. (Vezi pagina firmei XiVero pentru informaţii adiţionale - nota mea, YO4PX)

Acum avem nevoie de sprijinul vostru pentru a finaliza forma hardware-ului, şasiul, achitarea cheltuielilor de certificare (de ex. FCC, CE). În plus am dori să continuăm dezvoltarea aplicaţiilor Java pentru ADS-B, AIS şi analiza spectrului larg (Wide Spectrum Analysis), pentru a dispune de un set valoros de softuri în momentul lansării produsului.

Ce fel de antene pot fi folosite? Antena telescopică inclusă acoperă cele mai uzuale utilizări: receptor de bandă largă, analizor de spectru, AIS şi ADS-B. În cazul unor utilizări speciale puteţi consulta pagina noastră web pe care vă oferim scheme de construcţie simple pentru antenele voastre DIY (do it yourself, fă-ţi singur).

Preţul: pentru clienţii din UE a trebuit să includem TVA, la care se adaugă şi cheltuielile de expediere, în vreme ce clienţii din afara UE nu plătesc TVA, în schimb expedierea la distanţe mai mari este mai costisitoare. De aceea am decis să stabilim o schemă de preţuri unică pentru toţi clienţii. Dorim să menţinem preţul la un nivel rezonabil, dar credem că nu vom putea coborî sub 199 USD. De aceea încercaţi să sprijiniţi campania prin contribuţii pentru a putea obţine in XiOne la un preţ special.
În privinţa chestiunilor vamale şi a taxelor de import, precum şi în aspectul legalităţii utilizării unui SDR XiOne este necesară studierea reglementărilor în domeniu specifice fiecărei ţări.

Campania de strângere a fondurilor a început la 8 august şi se va încheia la 22 septembrie 2014. Cei care doresc să contribuie la realizarea proiectului o pot face , cu începere de la suma de 10 USD, acţionând butonul
Cei interesaţi de acest proiect sunt invitati să posteze comentarii pe marginea sa, de asemenea să difuzeze informaţiile prin intermediul Facebook, Twitter şi Google+.









Mesaj pe saitul XiVero:
Stimati contribuitori,
Din nefericire nu am fost în stare să obţinem fondurile de care aveam nevoie pentru a continua proiectul în acest moment.
Cu toate acestea noi nu renunţăm!
Vă rugăm să aveţi răbdare, vă vom ţine la curent cu următorii noştri paşi.
Cu cele mai bune urări,
Echipa XiVero Team

(Traducere şi prezentare de YO4PX. Sursă: Indiegogo)

*   *   * 

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved