06 July 2014

Construirea unei antene verticale pentru banda de 2 metri
Cunoscutul videograf Randy Hall K7AGE a produs un video cu o durată de 16:37 minute care demonstrează construirea unei antene ground plane în sfert de undă (λ/4) pentru banda de amatori de 2 metri.
«V-a dezamăgit antena dumneavoastră scurtă cauciucată pe care aţi primit-o împreună cu portabila? Aţi vrea să transmiteţi un semnal mai puternic spre repetoare atunci când vă aflaţi la o depărtare mai mare de acestea? În acest caz vă voi arăta cum să construiţi o antenă verticală în sfert de lungime de undă. Este simplu, economicos şi rapid. Încercaţi, construiţi-o.»
Calculul lungimii în picioare (un feet, unitate de măsură pentru lungime, folosită încă în unele ţări anglo-saxone, echivalent cu 12 ţoli, iar în sistemul internaţional cu 304,8 mm sau 30,48 cm) se conformează formulei 234/frecvenţa în MHz.
Pentru a converti picioarele în inchi se înmulţeşte lungimea în picioare cu 12. Un inch  = 2,54 cm.
Lungimea antenei în cazul frecvenţei de 147 MHz este de 1,59 picioare (19,1 inchi) sau 0,485 metri. Cele patru radiale (contragreutăţi) cu care va fi prevăzută antena au aceeaşi lungime. Se foloseşte un conector de şasiu tip SO-239.
Experimentul desfăşurat prin contactarea unei staţii cu antena originală a portabilei şi apoi cu antena home made tocmai construită de Randy demonstrează eficienţa acesteia din urmă: corespondentul raportează recepţionarea unui semnal slab atunci când Randy foloseşte antena originală, iar prin trecerea pe antena λ/4 un semnal mult mai puternic.
«Desigur că pentru o antenă montată pentru o folosinţă mai îndelungată se recomandă întrebuinţarea unor materiale mai rezistente», îşi încheie Randy videoul.



(Traducere de YO4PX. Sursă: canalul YouTube K7AGE)

*   *   * 

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved