26 June 2014

Preţuirea radioamatorilor
În iunie 2012 am publicat sub titlul Proclamaţie două documente: primul emis de Christine O. Gregoire, guvernatoarea statului Washington, cel de al doilea de Susana Martinez, guvernatoarea statului New Mexico. Ambele documente proclamă şapte zile ale lunii iunie Săptămâna radioamatorismului, exprimând aprecierea şi gratitudinea statelor S.U.A. pe care le guvernează pentru numeroasele servicii pe care radioamatorii le furnizează concetăţenilor lor pe bază de voluntariat. 
Astfel de proclamaţii au fost emise la vremea respectivă şi în alte state americane şi îndărătul lor putem intui munca neprecupeţită a factorilor de decizie din radioamatorismul nord-american - şi mai cu seamă a liderilor asociaţiei naţionale ARRL - pentru informarea publicului, pentru promovarea hobby-ului în rândul tinerilor sau a celor mai vârstnici, pentru protejarea intereselor radioamatorilor, pentru conştientizarea autorităţilor, pentru îmbunătăţirea condiţiilor la nivel legislativ statal şi federal care să permită desfăşurarea activităţii de radioamator în situaţiile când «nimic nu mai funcţionează». 
Aş putea cita în aceeaşi ordine de idei şi mesajul adresat radioamatorilor în ianuarie 2007 de preşedintele Statelor Unite George W. Bush cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la prima transmisiune a vocii umane pe calea undelor realizată de Reginald Fessenden şi în care se spune: «Îi stimez pe toţi cei care lucrează în domeniul radioului şi sunt recunoscător radioamatorilor care furnizează comunicaţii de urgenţă, pentru a face ţara noastră un loc mai sigur. Munca voastră preţioasă întăreşte societatea noastră şi reprezintă spiritul american.» (vezi mesajul complet în finalul articolului Un geniu uitat: Reginald Fessenden, inventatorul canadian al radiotelefoniei.)
Acum sub titlul State, comitate şi comunităţi recunosc valoarea radioamatorismului saitul ARRL publică un consistent material rezumativ despre unele dintre acţiunile desfăşurate pentru a acorda preţuire meritată radioamatorilor şi serviciilor pe care aceştia le aduc comunităţilor şi ţării lor. Parcurg, traduc şi public relatarea cu justificată admiraţie amestecată cu un dram de invidie, visând la momentul în care înaltele autorităţi ale statului român vor ajunge cândva să ne preţuiască şi vor considera, la fel ca autorităţile din Statele Unite, că valenţele pe care le avem şi le putem oferi ar putea deveni o reală şi valoroasă resursă naţională. Desigur că pentru aceasta este necesară alegerea unor lideri vizionari, care preferă acţiunea avizată, onestitatea şi respectul în locul populismului, a demagogiei ieftine şi a formelor fără fond – pe scurt: prezenţa unor Radioamatori adevăraţi. (nota mea, YO4PX)

Mai multe state, comitate şi municipalităţi au emis proclamaţii prin care recunosc valoarea pe care o reprezintă radioamatorismului pentru comunitate. Astfel de proclamaţii se îmbină deseori cu activitatea Field Day a ARRL care va avea loc în zilele de 28-29 iunie.
- În New Hampshire guvernatoarea Maggie Hassan a proclamat luna iunie Luna radioamatorismului. În proclamaţia sa guvernatoarea a evidenţiat valoarea radioamatorismului ca «un serviciu public organizat cu caracter voluntar» şi a menţionat că secţiunea New Hampshire a ARRL a încheiat un Memorandum de înţelegere cu Homeland Security and Emergency Management. Guvernatoarea a evocat rolul radioamatorismului în timpul atacului cu bombă din timpul Maratonului de la Boston în 2013 şi în momentele ulterioare acestuia şi după uraganul Sandy din 2012. Maggie Hassan a caracterizat activitatea Field Day organizată de ARRL ca fiind «un exerciţiu de 24 de ore a evaluării gradului de pregătire în situaţii de urgenţă şi o demonstraţie a abilităţilor şi disponibilităţii radioamatorilor de a furniza comunicaţii independente care nu necesită infrastructuri suplimentare.» În 3 iunie la citirea Proclamaţiei a fost prezent Peter Stohrer K1PJS, managerul secţiunii New Hampshire a ARRL.
- În Pennsylvania guvernatorul Tom Corbett a declarat şi el luna iunie Luna radioamatorismului. «Chiar din primii ani ai radioului fără fir aceşti bărbaţi şi aceste femei au muncit sârguincios pentru a asigura comunicaţii vitale suplimentare comunităţilor lor în timpul unor situaţii de urgenţă, a unor dezastre naturale şi cu ocazia evenimentelor publice», a spus Corbett, apreciind valoarea timpului, a talentului şi a eforturilor dedicate de radioamatorii din statul său şi dorindu-le succes în continuare.
- Robert Bentley, guvernatorul statului Alabama i-a îndemnat pe concetăţenii său să onoreze radioamatorii, numindu-i «ambasadori altruişti ai buneivoinţe» şi declarând perioada 23-29 iunie Săptămâna radioamatorismului în statul său. Bentley a menţionat că peste 28000 de amatori «au demonstrat în mod repetat imensa valoare pentru cetăţeni prin furnizarea comunicaţiilor de urgenţă în timpul calamităţilor naturale şi chiar şi a celor independente de starea vremii.»
- Bobby Jindai, guvernatorul Louisianei a declarat perioada 23-29 iunie Săptămâna radioamatorismului în statul său. El a exprimat opinia că radioamatorii «şi-au donat serviciile şi sunt în alertă pentru orice situaţii de urgenţă locale, naţionale sau internaţionale, exersându-şi abilităţile lor de comunicare» în activitatea Field Day.
- În Tennessee managerul secţiunii ARRL Keith Miller Sr., N9DGK i-a dăruit guvernatorului Bill Haslam moneda comemorativă cu ocazia celor 100 de ani ai asociaţiei naţionale. Acesta a declarat perioada 23-29 iunie Săptămâna radioamatorismului.
- În Minnesota guvernatorul Mark Dayton a proclamat zilele de 28 şi 29 iunie Zilele aprecierii radioamatorilor. El a spus că operatorii radio au asigurat resurse de comunicaţii în situaţii de urgenţă şi cu ocazia unor evenimente de servicii publice şi a evidenţiat rolul radioamatorismului în semnalarea furtunilor prin SKYWARN. Dayton a adăugat că cluburile radioamatorilor din Minnesota oferă cursuri de instruire pentru operaţiuni radio, «trezind interesul cursanţilor pentru ştiinţe, geografie şi fizică» şi dându-le ocazia de a deveni radioamatori autorizaţi.
- Camera Reprezentanţilor statului Missouri a adoptat o rezoluţie «pentru a elogia istoria, scopurile şi realizările» secţiunii ARRL. Rezoluţia a exprimat opinia că radioamatorismul a fost recunoscut ca fiind «o resursă inestimabilă de către organizaţiile de asistenţă şi de Departamentul Siguranţei naţionale a Statelor Unite.» Înaltul for a evidenţiat de asemenea rolul asumat de radioamatori de a furniza comunicaţii de urgenţă şi de alertare în cazul unor evenimente meteo grave şi disponibilitatea de a oferi asistenţă în cazul unor comunicaţii legate de evenimente publice.
- Oraşul Ashburn din statul Georgia a declarat zilele de 28 şi 29 iunie Zilele radioamatorismului. Proclamaţia municipalităţii menţionează că radioamatorismul sărbătoreşte peste un secol al «miracolului transmiterii vocii omeneşti pe calea undelor radio» şi puterea radioamatorismului de a clădi «punţi între oameni, societăţi şi ţări», precum şi rolul pe care pasionaţii hobby-ului şi l-au asumat de a asigura comunicaţii de urgenţă şi servicii de semnalare a furtunilor. 
- În Iowa guvernatorul Terry Branstad a evocat activitatea Field Day a ARRL, declarând perioada 23-29 iunie 2014 Săptămâna radioamatorismului, pentru a celebra eforturile radioamatorilor pe întinderea statului şi pe întreg teritoriul S.U.A. Guvernatorul a spus că statul «apreciază asistenţa pe care operatorii radio o asigură numeroaselor noastre organizaţii de reacţie în situaţii de urgenţă, inclusiv FEMA (Federal Emergency Management Agency) şi DHS (Department of Homeland Security). Branstadt a spus că «hamii şi-au demonstrat valoarea prin sprijinirea comunicaţiilor în timpul urgenţelor şi calamităţilor şi cu ocazia evenimentelor de servicii publice. El a elogiat şi munca voluntarilor SKYWARN.
- În comitatul Polk, statul Iowa radioamatorilor li s-a decernat Diploma de voluntar emisă de guvernatorul statului, Lt. Kim Reynolds, care a spus: «Hamii şi-au dedicat eforturile comunităţilor lor prin furnizarea gratuită de sprijin în comunicaţii cu ocazia unor evenimente publice şi agenţiilor, în cadrul ARES (Amateur Radio Emergency Service) a ARRL. Vechea colaborare dintre agenţiile comitatului şi ARES constă în antrenarea şi pregătirea acordării de asistenţă în situaţii de dezastre, atunci când toate sistemele de comunicaţii încetează să mai funcţioneze.» […]
Guvernatorul statului Alabama Robert Bentley semnând Proclamaţia

Guvernatoarea din New Hampshire Maggie Hassan proclamă luna iunie 
Luna radioamatorilor

Guvernatorul statului Tennessee Bill Haslam cu Keith Miller Sr. N9DGK 
şi Ingrid Klose KD4F


(Traducere, documentare şi prezentare de YO4PX. Sursă: saitul ARRL)

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved