29 May 2014

Indicative secundare şi integrarea cu LoTW - noi facilităţi la QRZ.com
de Fred Lloyd, AA7BQ
Suntem în perioada anului în care ne gândim de obicei la îmbunătăţiri, de aceea suntem deosebit de încântaţi să anunţăm facilităţi noi şi semnificative pentru utilizatorii QRZ.com.

Am implementat două schimbări majore în baza de date a indicativelor noastre şi în logul online. În privinţa bazei de date putem anunţa că acum aceasta primeşte fără dificultăţi indicative secundare. Este vorba de indicativele care conţin o bară de fracţie (slash) şi o modificare fie a prefixului, fie a sufixului indicativului primar. Facilitatea este disponibilă tuturor utilizatorilor şi poate fi accesată prin simpla editare a indicativului dumneavoastră sau prin folosirea opţiunii My Account din meniul principal, aflată sub indicativul dumneavoastră în partea din dreapta sus a paginii. 

Cu indicativele secundare puteţi crea acum pagini de sine stătătoare, de pildă pentru activităţile dumneavoastră în QRP, sau o pagină specială pentru repetorul dumneavoastră, ori pentru alte operaţiuni distincte. Aceasta înseamnă că indicative ca AA7BQ/QRP, AA7BQ/R, AA7BQ/MM sunt acum pe deplin acceptate şi fiecare dintre ele poate primi o pagină proprie. Aceste indicative sunt «altoite» pe indicativul dumneavoastră primar, astfel că statutului dumneavoastră de abonat i se adaugă indicativul secundar. În plus pe subpagina Detail va apare sub titlul See Also (vezi şi) o listă a altor indicative înrudite cu acelaşi indicativ primar.


În esenţă, dacă aţi fost mulţumit cu pagina dv. de pe QRZ.com şi aţi dori să vă creaţi o a doua pagină o puteţi face chiar din acest moment. Aceste pagini speciale oferă aceeaşi funcţionalitate ca paginile de indicative obişnuite. De asemenea noi acceptăm şi prefixe sau sufixe de genul AA7BQ/VP2 sau YU3/AA7BQ. Orice combinaţie va funcţiona, serverul fiind capabil să vă găsească indicativul cu bară de fracţie chiar dacă prefixul respectiv sufixul sunt inversate! Spre deosebite de indicativele primare cele secundare pot fi şterse de deţinătorii lor în orice moment.
Accesul direct la aceste noi pagini de pe QRZ.com este şi el lipsit de dificultate. De exemplu pentru accesul paginii AA7BQ/QRP puteţi folosi acest link:
                                        http://www.qrz.com/db/aa7bq/qrp

Următorul anunţ important se referă la logul nostru online. Mulţi, extrem de mulţi colegi ne-au cerut să realizăm integrarea cu sistemul LoTW (Logbook of The World) al ARRL. Suntem bucuroşi să anunţăm că integrarea este acum disponibilă tuturor abonaţilor LoTW. Aceasta înseamnă că dacă sunteţi utilizator LoTW puteţi transporta logul dumneavoastră de pe QRZ.com direct pe LoTW cu ajutorul câtorva clicuri de maus. Logul oferă posibilitatea trimiteri câte-unui QSO, a unei liste de QSO-uri sau chiar conţinutul întregului log direct la LoTW. Am creat o pagină de setare care vă permite să importaţi certificatul dv. LoTW pe QRZ.com, prin aceasta noi având posibilitatea de a semna şi expedia logurile în numele dumneavastră. Din momentul în care QSO-urile dumneavoastră au fost încărcate pe LoTW ele vor apare în logul de pe QRZ.com umbrite cu un fundal verde, ca o indicaţie a faptului că au fost expediate.
Avem de asemenea un ghid Quick Start pentru operaţiuni QRZ LoTW disponibil la
Fred Lloyd, AA7BQ
Editor QRZ.com
aa7bq@qrz.com


Ultima oră
În 1 iunie 2014 Fred AA7BQ a postat pe forumul de la QRZ.com un nou anunţ despre o nouă facilitate oferită de popularul sait pe care îl administrează:

Dacă sunteţi un utilizator al brauserului Chrome produs de Google avem ceva care probabil că vă va interesa. Tocmai am publicat o extensie gratuită a Chrome care vă va permite să accesaţi pagina oricărui indicativ de pe QRZ, aflat pe orice pagină web a oricărui sait de internet prin selectarea indicativului respectiv, clic dreapta şi alegerea opţiunii «Search for callsign in QRZ». Desigur, e o simplă aplicaţie, dar care îl va scuti pe utilizator de o mulţime de tastări.
Aplicaţia este disponibilă în Chrome Web Store căutând Right Click QRZ sau folosind acest link direct. (prin clic pe dreptunghiul verde Add to Chrome din partea dreapta sus a paginii - nota mea, YO4PX)
Scrieţi-ne ce părere aveţi. Dacă încă nu aţi auzit, Google Chrome este un brauser grozav pe care toată lumea ar trebui să-l aibă în calculator.
73
Fred, AA7BQ
  
Alte articole despre QRZ.com publicate pe această pagină:


*   *   * 


About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved