04 March 2014

Radioamatorismul - poarta ta spre comunicarea fără fir
Ziua mondială a radioamatorismului (World Amateur Radio Day, WARD) este sărbătorită în fiecare an la 18 aprilie, pentru a marca aniversarea fondării Uniunii internationale a radioamatorilor (International Amateur Radio Union, IARU) în Paris în 1925. La şedinţa Consiliului administrativ al IARU din septembrie 2013 care a avut loc în Cancun, Mexic acesta a adoptat sloganul «Radioamatorismul – poarta ta spre comunicarea fără fir» ca temă a Zilei mondiale pentru anul 2014.
Scopul principal al Zilei mondiale a radioamatorismului este acela de a îndrepta atenţia publicului asupra radioamatorismului şi a beneficilor pe care acesta le poate aduce ţărilor şi comunităţilor. În acest an IARU va sărbători cea de a 88-a aniversare a organizaţiei. Adoptând filozofia puterii conferite de unitate pionierii radioamatorismului s-au întrunit la Paris şi au creat IARU pentru a-l promova global. După numai doi ani la Conferinţa internaţională a radiotelegrafiei din 1927 radioamatorismul a dobândit alocaţiile de benzi recunoscute şi în zilele noastre: 160, 80, 40, 20 şi 10 metri. De la mai puţin de 30000 de amatori autorizaţi în momentul fondării IARU organizaţia a ajuns să numere printre membrii săi peste 150 de societăţi-membre.
Radioamatorismul a păşit cu adevărat în secolul al XXI-lea. În mai puţin de 100 de ani comunicaţiile de radioamator au evoluat de la tehnologia pe scântei la procesarea digitală a semnalului şi la SDR (software-defined radio).
Opţiunea amatorului de unde scurte, limitată iniţial între fonie şi telegrafie, s-a diversificat, cuprinzând o gamă largă de posibilităţi de comunicare, de la televiziune şi până la spread spectrum.
Comunicaţiile digitale de amator au evoluat şi ele. De la sfârşitul celui de al doilea Război mondial până în 1980 RTTY (radioteletype) a fost singurul mod digital de unde scurte disponibil amatorilor. În 1980 şi-a făcut debutul AMTOR odată cu popularitatea crescândă a calculatoarelor personale şi cu accesul facil la acestea. AMTOR a fost primul mod de comunicare digital de amator care oferea transmisiuni fără erori. 
De la începutul anilor ’80 frecvenţa schimbărilor s-a mărit. A apărut Packet radio şi pentru o perioadă a fost cea mai răspândită formă de comunicare digitală printre amatori. Pe măsură ce tehnologia microprocesoarelor a devenit mai sofisticată s-au afirmat moduri ca Clover, Pactor şi G-Tor, capabile de schimburi de mesaje fără erori chiar şi în condiţii de propagare marginale. La sfârşitul anilor ’90 tehnologia PC-urilor a favorizat apariţia unui nou mod digital, PSK31.
În spectrul de frecvenţe VHF-UHF activitatea în Packet radio s-a diminuat în ultimii ani ai secolului XX comparativ cu aceea a anilor ’80 şi ’90. Cu toate acestea Packet radio a renăscut sub forma popularului Automatic Packet Reporting System (APRS), sistemul tradiţional Packet continuând să existe pentru a sprijini activităţile de serviciu public prin funcţionalitatea sa îmbunătăţită.
Mulţumită amatorilor individuali acum chiar şi staţii modest echipate pot realiza contacte digitale prin reflexia pe meteori (meteor scatter) şi chiar prin reflexia pe Lună pe frecvenţele VHF şi UHF. Pentru aceasta nu este necesar decât un calculator cu o obişnuită placă de sunet şi un program care poate fi descărcat gratuit de pe internet.
Asociaţia naţională a amatorilor japonezi Japan Amateur Radio League (JARL) a creat standardele digitale de fonie şi de date D-STAR, care au cunoscut o dezvoltare pe măsură ce amatorii au construit reţele de repetoare D-STAR în VHF, UHF şi în benzile decimetrice. Toate aceste progrese i-au inspirat de amatorii din întreaga lume să experimenteze cu propriile lor echipamente în comunicaţiile digitale în benzile de unde scurte şi ultrascurte.
Activităţile prilejuite de Ziua mondială a radioamatorismului pot constitui o minunată oportunitate pentru a prezenta publicului larg cu ce se îndeletnicesc «hamii» în secolul XXI.
În acest an 18 aprilie cade în timpul săptămânii. Dar acest lucru n-ar trebui să împiedice organizarea unor activităţi publice în weekendul anterior sau ulterior zilei de 18 aprilie. Important este să se obţină cât mai multă expunere şi publicitate posibilă pentru radioamatorism.
WARD 2014 oferă ocazia de a se face prezentări despre radioamatorism în faţa unor grupuri, cum ar fi organizaţiile civice, grupurile caritabile etc. De exemplu Rotary Clubs şi Lions Clubs sunt doar două dintre organizaţiile cu acoperire globală care au întâlniri săptămânale, iar aceste cluburi sunt mereu în căutarea unor programe interesante şi informative pe care să le prezinte membrilor lor. Există extrem de puţini radioamatori experimentaţi care să nu fie în stare să vorbească 15-20 de minute într-o manieră pozitivă despre radioamatorism. Nu folosiţi formulări prea tehnice. Scoateţi în evidenţă aspectele recreative ale radioamatorismului şi aptitudinea radioamatorilor de a oferi sprijin autorităţilor în timpul calamităţilor. Limitaţi expunerea la circa 20 de minute pentru a păstra timp răspunsurilor la întrebări.
Radioamatorii îşi pot demontra experienţa în faţa membrilor comunităţiilor locale care manifestă interes pentru comunicaţiile fără fir, dar nu au luat deocamdată în considerare asocierea lor cu radioamatorismul.
(Sursă: IARU, ARRL, Wikipedia)
 *   *   * 

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved