12 February 2014

DXpediţii în date, cifre şi imagini: XZ1J şi 706T
În cursul anului 2013 s-au desfăşurat trei runde ale unei DXpediţii în Myanmar (fosta Birmania) sub conducerea lui Zorro JH1AJT. Cea de a treia rundă care a lucrat cu indicativul XZ1J din localitatea Nay Pyi Taw a avut loc între 15 şi 26 noiembrie 2013, având ca participanţi expediţionari din 6 ţări: JH1AJT (Zorro) DJ9ZB (Franz), E20NKB (JC), E21EIC (Champ), JA1DXA (Katsu),  JA1TRC (Jay),  K3LP (David),  N6PSE (Paul), PP5XX (Peter),  PY2NDX (Rafael) şi VR2KF (Kazu). Echipa a adunat în loguri 53653 de legături în CW, SSB şi RTTY din care 17854 de QSO-uri cu indicative unice. 
Filmul realizat de Paul Ewing N6PSE, cu o durată de 12:10 minute, oferă ocazia de a vedea la lucru reputaţi expediţionari, cu un palmares bogat în activităţi din entităţi rare, cum ar fi Franz Langner DJ9ZB, David Collingham K3LP şi însuşi autorul filmului.
În 2013 Myanmar s-a situat în sondajul celor mai dorite entităţi DXCC pe poziţia 26, după ce în anul anterior se afla pe poziţia 28. Fără îndoială că în urma celor trei runde ale activităţii cererea pentru această entitate rară se va diminua simţitor. 

Logul online este încărcat pe ClubLog şi se găseşte la această adresă. După înscrierea indicativului propriu şi vizualizarea spoturilor lucrate se poate opta pentru calea de solicitare a QSL-ului prin înscrierea datelor legăturilor în formular şi prin acţionarea comenzii Request QSL. Opţiunea +Bureau este gratuită şi, ca la orice întrebuinţare a OQRS (Online QSL Request System) nu presupune expedierea vreunei cărţi de confirmare proprii. Opţiunea +Direct necesită expedierea unei mici donaţii prin PayPal. Este disponibilă şi calea clasică de expediere prin poştă la adresa managerului Zorro Y. Miyazawa, JH1AJT, P. O. Box 8, Oiso, Naka-gun, KANAGAWA 259-0111, Japan. 
Legăturile au fost încărcate pe LoTW, QSL-urile pe hârtie sunt aşteptate să sosească de la tipar:





Yemenul a figurat timp de mulţi ani în eşalonul Top Ten al sondajului The DX Magazine. În momentul realizării expediţiei 7O6T entitatea se situa pe poziţia 6, pentru ca în urma activităţii să coboare pe poziţia 86. Entitatea contează pentru diplomele DXCC eliberate pentru legături cu ţări active cu începere din 22 mai 1990, fostele teritorii componente ale Yemenului actual (VS9A,P,S, VS9H, VS9K) fiind trecute pe lista ţărilor «dilite», valabile doar pentru diplomele şi clasamentele all time.
Între 17 şi 26 aprilie 2000 patru amatori germani (Dom DL5EBE, Hans DK9KX, Bernd DJ7MG [SK] şi iniţiatorul activităţii Franz DK1II) au lucrat pe baza unei «aprobări verbaleۚ» din Sanaa, capitala ţării cu indicativul 7O1YGF (Yemen-German Friendship). Însă aprobarea verbală nu a fost urmată de autorizarea scrisă promisă de autorităţi şi activitatea a fost stopată înainte de termenul prevăzut, după ce s-au realizat 34460 de legături în CW, SSB şi RTTY. În lipsa documentaţiei satisfăcătoare biroul DXCC a refuzat iniţial validarea legăturilor şi le-a aprobat ca fiind valabile pentru diplomele DXCC abia după trecerea a 9 ani, timp în care amatorii germani implicaţi, asociaţia lor naţională DARC, Northern California DX Foundation şi comunitatea DX-manilor au depus eforturi considerabile în acest scop. 


La senzaţionala activare a entităţii cu indicativul 706T de pe insula Socotra între 30 aprilie şi 15 mai 2012 au participat expediţionari din 5 ţări: RA9USU, K3LP, RA3AUU, WD5COV, UA3AB, N6PSE, R3FA, K1ZM, RM2M, JT1CO, UA4HOX, YT1AD, R7LV, LZ2HM, RL3FT, care au lucrat pe benzile de la 10 la 160 de metri în CW, SSB şi RTTY cu 6 staţii simultane pe diferite benzi şi moduri. Autorităţile au limitat la 10 numărul operatorilor activi la un moment dat. O altă condiţionare surprinzătoare a fost regretabila imixtiune a politicii statului emitent al autorizaţiei în activitatea radioamatorilor: operatorilor nu le-a fost permisă contactarea staţiilor israeliene, interdicţie concretizată prin repetarea insistentă a cererii «no 4X, no 4Z» în timpul traficului, fapt care a atras unele critici justificate din partea comunităţii internaţionale a DX-manilor, care însă nu se adresau operatorilor, ci autorităţilor yemenite.
S-au realizat 162029 QSO-uri, dintre care 37863 cu indicative unice. Întregul log online a fost încărcat pe ClubLog şi poate fi consultat la această adresă. Condiţiile şi procedura de obţinere a QSL-urilor prin sistemul OQRS sunt similare celor descrise în materialul despre DXpediţia XZ1J. Din august 2012 legăturile pot fi validate pentru diplomele DXCC şi pe baza logului de pe LoTW. Pentru cei care doresc să apeleze la metoda clasică a expedierii prin poştă informaţia QSL este Nick Averyanov UA3DX, P.O. Box 39, Vlasikha, Moskovskaya obl. 143010, Russia
Realizatorii filmului expediţiei 7O6T de mai jos, cu o durată de 10:52 minute, sunt Paul Ewing N6PSE şi David Jorgensen WD5COV, membri ai echipei de operatori.

(Surse: DX World Net, N6PSE/Vimeo, saiturile expediţiilor, ClubLog, colecţia de QSL-uri YO4PX, QRZ.com, ARRL Country List and Prefixes)

Stiri de ultima oră despre DXpediţia FT5ZM, încheiată la 12 februarie 2014 şi numeroase fotografii transmise de pe insula Amsterdam se găsesc în articolul «Gânduri înaintea DXpediţiei FT5ZM» de la această adresă.


  *   *   * 

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved