14 January 2014

E-Elmer, o aplicaţie educaţională gratuită
de Charlie Young KY5U
(Articol publicat pe saitul autorului la 10 ianuarie 2014)


Colegi radioamatori, vă anunţ crearea unei noi aplicaţii pentru telefoane şi tablete,  disponibilă gratuit pe internet,  numită E-Elmer. Ea poate fi descărcată ca o aplicaţie Android sau «salvată pe home screen» ca o aplicaţie iOS. Vedeţi informaţiile la sfârşitul articolului.

Prezentare generală
E-Elmer este un instrument educaţional pentru radioamatori creat cu scopul de a transmite noţiuni fundamentale noilor amatori prin intermediul unor dispozitive mobile, cum ar fi telefoanele inteligente, tabletele etc. Programul E-Elmer este o aplicaţie web mobilă care încurajează radioamatorii să înveţe «din mers» fără să fie nevoiţi să se complice cu parcurgerea unor cărţi sau să se bazeze pe calculatoare. Aplicaţia conţine materiale originale şi adaptate, originare de pe internet şi prezentate într-o manieră uniformizată pe dispozitivele mobile.
(Aplicaţia nu funcţionează exclusiv pe tablete şi telefoane inteligente, ci şi folosind un simplu calculator. Este suficient să se meargă la această adresă şi să se dea clic pe oricare dintre careurile rulante ale caruselului – nota mea, YO4PX)

E-Elmer se adresează în primul rând tuturor noilor amatori şi celor care şi-au obţinut autorizaţia de curând, deşi aplicaţia îi poate fi utilă oricărui amator care doreşte să-şi împrospăteze cunoştinţele despre subiectele prezentate. Scopul principal este acela de a-i înzestra pe toţi radioamatorii cu înţelegerea noţiunilor de bază a temelor legate de hobby. E-Elmer acoperă o arie largă, începând cu informaţii despre procedurile de operare în benzi şi până la explicaţii lesne inteligibile despre chestiuni tehnice complexe. Programul evită să adopte un ton de superioritate faţă de amatorul novice, ci dimpotrivă, porneşte de la presupunerea că acesta nu deţine niciun fel de cunoştinţe sau puţine cunoştinţe, şi începe să-l iniţieze pornind de la nivelul acestuia. Fiecărui radioamator i s-a întâmplat să întâlnească în eter colegi care par să deţină cunoştinţe mult mai multe şi mai solide despre subiecte legate de radioamatorism, ceea ce îi poate face pe unii amatori să se simtă insuficient de pregătiţi. Aplicaţia E-Elmer îşi propune să elimine acest sentiment de inadecvare, ridicându-l pe fiecare la un nivel de bază superior al înţelegerii noţiunilor.

Ce domenii acoperă E-Elmer?
Subiectele de bază includ microfoanele şi felul în care acestea funcţionează, informaţii despre îmbunătăţirea calităţii lor audio, comenzile principale ale unui transiver SSB şi ce fac ele, cablul coaxial (informaţii despre conectoare şi pierderi), teoria de bază a amplificatoarelor liniare şi instrucţiuni privind acordarea lor, construcţia de antene dipol, filozofia radioamatorismului şi o discuţie simplă despre radio şi electronică intitulată «Teorie pentru cei plictisiţi».

Cum se înfăţişează aplicaţia?
Ecranul principal de start este o grafică a unui telefon inteligent sau a unei tablete cu un carusel rulant, în care elementele individuale sunt imagini ale subiectelor ce urmează a fi discutate. Fiecare imagine rotativă este înzestrată cu o etichetă pentru a face mai uşoară identificarea subiectului tratat. Iată ecranul de start cu o reprezentare a caruselului aplicaţiei.

Prin atingerea unei imagini caruselul de opreşte şi se măreşte atunci când se selectează subiectul dorit. După cum spune sigla aplicaţiei E-Elmer, tot ceea ce trebuie să faceţi este «să alegeţi un subiect şi să-l exploraţi!». Prin alegerea unui subiect sunteţi direcţionat spre un ecran conţinând explicaţia de bază a materialului în cuvinte lesne inteligibile. Nu se apelează la exprimări pretenţioase, ci la un limbaj simplu, descriptiv. Numeroase pagini conţin trimiteri (linkuri) spre informaţii suplimentare care, odată selectate, vă vor prezenta datele rezultate pe dispozitivul dumneavoastră mobil într-un format suprapus tuturor celorlalte subiecte.

Navigarea
Navigarea în interiorul aplicaţiei este uşoară şi logică. Ori de câte ori atingeţi sigla E-Elmer vă reîntoarceţi la ecranul principal al caruselului. De asemenea, fiecare pagină are un buton back în josul paginii, astfel că nu sunteţi nevoit să culisaţi îndărăt în susul paginii pentru a naviga. Linkurile pentru «informaţii suplimentare» sunt prezentate într-un cadru de forma unui ecran, ceea ce permite ca acest format de navigare să fie utilizat pe întreaga întindere a aplicaţiei.

Aplicaţia funcţionează pe toate dispozitivele mobile?
Cam pe toate. E-Elmer a fost testat pe telefoane şi tablete Android, pe iPhone şi pe iPad şi ar trebui să funcţioneze pe oricare telefon care are un  browser web. Programul este disponibil atât ca o aplicaţie Android cât şi ca o aplicaţie web. Aceasta din urmă se conformează convenţiei formatului Apple Web App, astfel că salvându-l pe ecranul dumneavoastră de pornire va afişa sigla «E» şi cuvântul «e-elmer». Este suficient să se selecteze OK şi va arăta şi se va comporta la fel ca aplicaţia de origine. Aplicaţia a fost testată şi pe telefoane care folosesc Symbian, Pre şi WebOS care utilizează browserul web.

De unde pot descărca aplicaţia? 
Pentru alte mărci de telefoane mergeţi la http://elmer.ky5u.com Este atât de simplu! Deşi puteţi accede la E-Elmer cu browserul calculatorului dumneavoastră, este posibil ca formatarea să difere şi fonturile folosite să pară extrem de mari, din cauză că au fost optimizate să lucreze pe numeroase tipuri diferite de telefoane şi tablete. De exemplu, aplicaţia arată şi funcţionează grozav pe tableta mea HP Touchpad de 10 inchi folosind WebOS al HP, pe tableta mea Android de 7 inchi şi pe iPad-urile mele.

Informaţii suplimentare se pot găsi pe saitul meu la http://www.ky5u.com şi http://www.ky5u.com/Info/eelmer.html, iar pentru informaţii privind instalarea aplicaţiei vizitaţi http://www.ky5u.com/Info/install.html

Opinii
Opiniile dumneavoastră sunt întotdeauna binevenite la adresa de mail ky5u@bellsouth.net, dar mă aştept ca aceste opinii să fie constructive. Aplicaţia este absolut gratuită şi nu conţine reclame de niciun fel. Paginile spre care conduc trimiterile (linkurile) s-ar putea să conţină reclame, însă eu nu realizez niciun venit de pe urma lor. Nu memorez informaţii personale şi nici nu folosesc cookies. Atunci când recomand materiale pentru lecturi suplimentare nu primesc niciun fel de «atenţii» sau plăţi din partea vreunui editor menţionat. Unicul meu scop este acela de a furniza ceva util radioamatorilor aflaţi la început de drum.
Vă mulţumesc pentru lecturarea acestei prezentări şi sper ca aplicaţia să vă fie de folos!
K5YU
Charlie Young


About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved