08 December 2013

Giganticul pilon de la OH8X s-a prăbuşit
de Jarmo Jaakola OH2BN

Celui care va călători cu maşina în regiunea arctică la nord de oraşul Oulu, situat la 65 de grade latitudine nordică, i se va părea peisajul mai arid decât înainte. Ceva lipseşte din decor - o consecinţă a provocărilor cărora trebuie să le facă faţă Nordul cel furtunos şi îngheţat. Tristeţea a cuprins populaţia comunei Arcala.
Recenta furtună Oskari, care s-a abătut asupra regiunii cu rafale de vânt de până la 68 de noduri (126 km./oră) a fost aceea care nu numai că a doborât masivul pilon de 100 de metri înălţime, cu o greutate de peste 40 tone, laolaltă cu întregul sistem de antene pentru benzile de 160 şi 80 de metri, dar a lăsat fără energie electrică şi 200000 de locuinţe din Finlanda. Structura-mamut s-a năruit «paşnic», fără să lovească vreunul dintre ceilalţi şase piloni, fără să rănească oameni şi fără să deterioreze clădirile din preajmă.
Dat fiind că până acum s-au depus eforturi inginereşti profesionale pentru a asigura supravieţuirea acestei structuri vechi de 5 ani, inspectorii încearcă să evalueze cauza acestui accident. Se presupune că automatizarea destinată a permite sistemului să-şi găsească cea mai propice poziţie în condiţii de vânt puternic s-a blocat şi a provocat o răsucire spiralată a acestuia. Drept rezultat gigantul s-a prăbuşit, exact cum s-a întâmplat cu clădirea World Trade Center din S.U.A. în acel an de tristă amintire.
Însă viaţa merge înainte la Radio Arcala OH8X şi în curând  îl veţi auzi din nordul Finlandei pe Moş Crăciun, care vă va aduce bucuria Crăciunului de la OF9X, radiind peste Polul Nord în 20 de metri şi profitând de vestita cale polară din timpul sărbătorilor lunii decembrie.
Vă mulţumim pentru interesul pe care l-aţi manifestat faţă de Radio Arcala şi pentru legăturile de neuitat cu OH8X. În încheiere am dori să ne împărtăşim cu dumneavoastră sentimentele prin această scurtă poezie şi cuvintele de consolare înţelepte ale regretatului nostru profesor Hugh Cassidy WA6AUD:
“The grief we feel we cannot tell. A sad day it was as our tower fell.”
(Mai presus de cuvinte ne e durerea, în trista zi când pilonul ni s-a prăbuşit)



(Prezentare de YO4PX. Surse: DX World Net 8.12.2013, OPDX 9.12.2013)

Articolul «Din înălţimea pilonului de la OH8X» publicat în septembrie 2011 se găseşte la această adresă.





About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved