22 December 2013

DXpediţia VK0EK pe insula Heard - ştiinţă şi radioamatorism
În urma vizitei sale la oficiul Secţiunii antarctice australiene din Hobart, Tasmania organizatorul dr. Robert Schmieder KK6EK a anunţat că decizia finală privind expediţia pe insula Heard a fost luată. Aceasta este programată pentru ianuarie 2015. Va fi folosit pentru transport vasul belgian Cmdr. Fourcault, iar echipa va fi formată din 25 de persoane. 
Vasul va ridica ancora în Capetown, Africa de sud şi se va îndrepta direct spre insula Heard. După debarcarea echipei şi a echipamentului cu ajutorul elicopterului se va staţiona pe insulă 30 de zile, asigurându-se membrilor expediţiei sprijin, posibilităţi de asistenţă în situaţii de urgenţă, aprovizionarea şi deplasarea pe insulă în diferite locaţii. După recuperarea echipei şi a echipamentului echipa se va întoarce la Capetown. Întreaga călătorie va dura circa 50 de zile.
Scopul principal al expediţiei este descoperirea de specii necunoscute până acum, colonii de viaţă existente cu ajutorul căldurii vulcanului, organisme dotate cu o capacitate deosebită de a rezista la schimbări mari de temperatură pe o perioadă lungă de timp. Expediţia va contribui la înţelegerea limitelor organismelor vii situate în medii extreme şi la dinamica biodiversităţii din regiunea antarctică, ca parte a efortului global de a cartografia şi de a descrie biosfera, în special viaţa în condiţii extreme.
Echipa se va împărţi în mai multe grupuri, fiecare urmărindu-şi propriile planuri şi scopuri: un grup de alpinişti va realiza prima traversare a vulcanului înalt de 2743 metri, cartografiind şi cercetând forme de viaţă necunoscute care beneficiază de căldura din adâncurile muntelui şi de emisiunile acestuia. Echipa criptobiologilor va căuta specii deja cunoscute în stânci, pietriş, sol, gheaţă, pe plante şi oase animale. Echipa de ştiinţe naturale marine va explora lagunele şi zonele nisipoase şi va căuta dovezi despre existenţa unor noi specii ale balenei ucigaşe. Echipa de comunicaţii va folosi radioamatorismul pentru a realiza până la 150000 de legături individuale cu amatori din întreaga lume folosind indicativul VK0EK, transmiţând raportări de date şi imagini prin internet în timp real, inclusiv ştiri actualizate automat care înfăţişează activitatea echipei. Echipa de documentare va înregistra loguri şi informaţii, va realiza imagini fixe şi video şi va încerca să observe fenomene atmosferice şi optice planetare şi meteorologice neobişnuite. Aceste cinci activităţi vor fi prezentate în timp real pe saituri interactive separate.
Expediţia se va desfăşura sub auspiciile Cordell Expeditions, un grup de cercetări non-profit, care realizează de peste 30 de ani expediţii pe insule izolate. Pentru informaţii suplimentare cei interesaţi sunt rugaţi să-l contacteze pe fondatorul grupului dr. Robert Schmieder la această adresă şi să viziteze saitul expediţiei care se găseşte la www.heardisland.org
(Sursă: saitul expediţiei VK0EK)
Articol în curs de actualizare, în aşteptarea unor noi informaţii publicate de organizator.
…………………………………………………………………………………………...............

Sub egida aceleiaşi Cordell Expeditions condusă de dr. Schmieder a avut loc în ianuarie 1997 o expediţie multidisciplinară şi multinaţională de cinci săptămâni pe insula Heard cu indicativul VK0IR, la care a participat o echipă de 20 de radioamatori. Pe insulă s-a staţionat efectiv 18 zile şi s-a repurtat un mare succes prin realizarea a 80673 de legături în 13 zile de operare. În mai 1997 cu ocazia marii întâlniri de la Dayton Southwest Ohio DX Association a acordat activităţii VK0IR titlul de "DXpediţia anului". În septembrie-octombrie 2005 organizaţia a întreprins o ambiţioasă deplasare pe atolul Kure de unde lucrând cu indicativul K7C a realizat în 10 zile 50059 de QSO-uri. În februarie-martie 2013 sub auspiciile Cordell Expeditions a fost organizată activitatea TX5K de pe insula Clipperton, care a înscris în loguri 11.601 legături, iar echipa ştiinţifică a făcut mai multe descoperiri. Robert KK6EK a făcut parte şi din echipa care în februarie 1994 a lucrat pentru a doua oară din istorie de pe insula Petru I cu indicativul 3Y0PI.


1997, operatori: EA8AFJ, HB9AFI, HB9AHL, HB9BHW, KØIR, K3VN (WA3YVN), K4UEE, K9AJ , KK6EK, N6EK, N6MZ, OE9AMJ, ON5NT, ON6TT, PA3DUU, RA3AUU, VK2JDM (VK2TQM), W3WL (W8FMG), WØGJ (WAØPUJ), 9V1YC



.....................................................................................................................


Insula Heard şi insulele McDonald (prescurtat HIMI) sunt componente ale teritoriului extern al Australiei, fiind unele dintre cele mai sălbatice şi izolate locuri de pe Terra, dominate de un vulcan fumegând acoperit de zăpadă şi gheaţă, care se înalţă deasupra celor mai furtunoase ape din lume. HIMI este unicul grup insular subantarctic cu un ecosistem intact, în care niciuna dintre speciile cunoscute nu a fost introdusă de om şi în care evoluţia plantelor şi animalelor are loc în stare naturală. Imaginea marelui număr de pinguini şi de foci care ocupă plajele este considerată ca fiind una dintre cele mai superbe prezenţe a faunei terestre. Teritoriul australian al insulei Heard şi al insulelor McDonald a fost înscris în 1997 pe lista Patrimoniului mondial UNESCO.

Suprafaţa totală a grupului de insule este de 372 km pătraţi. A fost descoperită la jumătatea secolului XIX, până în 1929 fiind folosită de vânătorii de foci, iar din 1947 a devenit teritoriu australian, pe care se află singurii doi vulcani activi ai Australiei. Vârful unuia dintre ei, Mawson Peak situat la 2745 de metri, este mai înalt decât orice munte al Australiei continentale. Membrii primei expediţie de cercetări antarctice australiene întreprinsă în 1947 au construit o bază de cercetări şi au realizat prima inspectare ştiinţifică a insulei. Staţia a fost închisă în 1955 şi se află acum în stare de ruină. Până în 1994 insula a fost vizitată doar de două mici grupuri de turişti şi de câţiva radioamatori. Pe o mare parte a insulei Heard nu a călcat încă picior de om, iar actualmente ea este total nelocuită.

În sondajul realizat anual de publicaţia The DX Magazine pentru aflarea celor mai dorite entităţi DXCC insula Heard s-a situat în 2010 pe poziţia 5, în 2011 pe poziţia 4, pentru a reveni în 2012 pe poziţia 5. În afara de menţionata activitate VK0IR a Cordell Expeditions din 1997 de pe insula Heard au avut loc doar activităţi sporadice. Iată câteva dintre acestea:


1969, operatori W7ZFY, WB4HWP

1970, operator WA6EAM



Ianuarie-februarie 1983, operatori VK3DHF şi K8CW, circa 30000 de legături


1983, operator VK7ZSJ


 1983, operatori VK9NS, VK9NL, VK0SJ, WA8MOA, OE1LO


VI0CC, noiembrie 1985, operator VK2BCC

1986, operator tehnicianul radio şi meteoroligul Frank O’Rourke


1987, operator Dave Shaw


 


(Surse: Cordell Expeditions, DX World Net, Wikipedia, The DX Magazine, K8CX QSL Gallery, colecţia de QSL-uri YO4PX, YouTube) 

*   *   * 
 

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved