22 November 2013

La mulţi ani AO-7!
Satelitul de radioamator AO-7 a împlinit la 15 noiembrie 2013 39 de ani. Lansat în 1974 de la Baza aeriană Vandenberg din California ca cel de al doilea satelit de radioamator din seria AMSAT Phase 2, AO-7 continuă să uimească comunitatea radioamatorilor.

După ce bateriile sale au încetat să mai funcţioneze din cauza vechimii lor AO-7 a amuţit în 1981, pentru a reveni la viaţă în 2002, deşi unii sunt de părere că această revenire a avut loc chiar cu un an mai devreme. AMSAT descrie satelitul care lucrează în modul A/B ca fiind «semioperaţional» şi funcţionând «aproape cu siguranţă» exclusiv cu ajutorul panourilor sale solare.
Organizaţia dedicată sateliţilor de amator presupune că bateriile lui AO-7 au făcut scurtcircuit atunci când au încetat să mai funcţioneze, dar scurtcircuitul s-a autoremediat permiţând satelitului să-şi reia funcţionarea. Aceasta înseamnă că AO-7 lucrează numai atunci când se află direct sub bătaia razelor solare şi îşi întrerupe funcţionarea când se află în poziţie de eclipsă. Din momentul în care satelitul a devenit din nou accesibil utilizatorii tereştri au avut parte de numeroase legături prin intermediul său.

Săptămâna aceasta AMSAT-NA a adresat felicitări tuturor celor care au participat la proiectarea, construirea, lansarea şi operarea satelitului, adăugând că «este o realizare uimitoare faptul că, cu excepţia bateriilor, majoritatea circuitelor satelitului continuă să funcţioneze în mod normal după 36 de ani de la lansare.»

Buletinele informative din anii ’70 şi de la începutul anilor ’80 sunt disponibile mulţumită lui KA9Q. N4HY oferă o colecţie de fotografii care înfăţişează construirea şi lansarea lui AO-7. (Mulţumiri lui Paul Stoetzer N9HM prin intermediul AMSAT News Service).
Preşedintele AMSAT Perry Klein W3PK inspectează în 1974
satelitul Oscar 7 în timpul testelor finale

Parametrii tehnici ai satelitului AO-7 se găsesc la această adresă, iar traiectoria sa si predicţiile trecerilor sale, împreună cu traiectoriile celorlalţi sateliţi, pot fi vizualizate pe cunoscutul sait de urmărire a sateliţilor creat şi întreţinut de Ciprian Sufiţchi N2YO Real Time Satellite Tracking.
O istorie în imagini a sateliţilor lansaţi de AMSAT, începând de la OSCAR 1 şi până în zilele noastre, poate fi văzută la această adresă.
(Surse: saiturile AMSAT, ARRL, buletine DX)

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved