07 August 2013

Ghidul de conversaţie pentru radioamatori într-un nou format
După ce timp de circa trei ani Ghidul a putut fi consultat în ediţia virtuală doar în format PDF, fiind «exilat» pe Google Documents, acum materialul este disponibil şi pe această pagină web prin clic pe noua casetă «Ghid de conversaţie pentru radioamatori» din meniu sau direct la această adresă. 
Fiecare dintre cele două formate are avantajele şi dezavantajele sale. În PDF un text poate fi tipărit uşor prin simpla comandă Print existentă în meniu, de asemenea poate fi descărcat (salvat) în memoria calculatorului sau pe un CD prin comanda Save as PDF din fereastra Print
În formatul web copierea sa se poate realiza prin selectarea textului integral sau pe fragmente cu ajutorul mausului, copierea prin comanda Copy (CTRL + C) şi transpunerea sa prin comanda Paste (CTRL + V) pe o pagină Word, de unde se poate eventual copia în continuare pe un CD. Selectarea integrală a textului se face prin comanda CTRL + A.
În PDF un text este dificil de modificat, în vreme ce acest lucru este extrem de simplu pe pagina web, un avantaj care nu e de neglijat atunci când se doreşte modificarea unui material ulterior publicării (corectare sau completare). De pildă în capitolul XVI «Unele entităţi DXCC în limba engleză» au fost operate acum adăugiri ale denumirilor unor entităţi DXCC noi, apărute de la data ediţiei precedente etc.
În PDF navigarea în susul şi în josul textului poate fi destul de lentă dacă nu beneficiem de o conexiune rapidă, ceea ce pe pagina web este mult mai simplu. Pe pagina web textul este fluent, nefiind fragmentat de paginaţia caracteristică documentelor în format PDF. În fine, pentru a tipări materialul de pe pagina web sau pentru a-l salva în calculator nu este necesară instalarea unui program cititor PDF (PDF Reader) (de exemplu Adobe Acrobat), aşa cum este cazul în versiunea de pe Google Documents.
Versiunea de pe Google Documents va continua să fie disponibilă din meniu prin clic pe caseta «Ghid de conversaţie pentru radioamatori», sau direct la vechea sa adresă. După cum am mai spus, pentru ca textul Ghidului să umple întreg ecranul se dă mai intâi clic pe iconul Print (PDF) din stânga sus (simbolul vizual al unei imprimante), apoi pe comanda Print using system dialog din partea stângă jos a ecranului şi clic pe Cancel în fereastra Print.
Din raţiuni de logistică web dar şi din raţiuni practice «Micul dicţionar român-englez» este plasat pe o pagină separată şi poate fi accesat prin link din Cuprinsul Ghidului aflat la începutul paginii sub titlu (capitolul XVIII) sau direct la această adresă.
Succes şi legături cât mai frumoase!



About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved