18 June 2013

Google lansează Proiectul Loon
Project Loon este un demers de cercetare şi dezvoltare iniţiat de Google, care şi-a fixat ca misiune furnizarea accesului la internet zonelor rurale şi izolate din lume prin folosirea unor baloane lansate la mare altitudine (High-Altitude Balloons, HAB), plasate în stratosferă la o înălţime de circa 20 de kilometri, cu scopul de a crea o reţea wireless aeriană cu o rată de transfer de până la 3G. 
Se preconizează ca baloanele, alimentate cu energie solară, să stea fiecare în înălţimi peste 100 de zile şi să furnizeze nu numai comunicaţii de internet aer-sol, dar şi comunicaţii balon-balon, permiţând astfel retransmiterea semnalului prin intermediul mai multor baloane spre o staţie terestră, care apoi să le conecteze la reţeaua globală.
Google plănuieşte să lanseze circa 300 de baloane, care vor transmite pe frecvenţele de 2400 şi 5800 MHz în zonele aflate de-a lungul paralelei 40 a emisferei sudice, ceea ce ar asigura o acoperire pentru locuitorii din Noua Zeelandă, Australia, Uruguay, Paraguay şi Argentina.
Compania speră să aibă în viitor mii de baloane zburând în stratosferă la altitudinea de 20 de kilometri.
Primele 30 de baloane au fost lansate din Noua Zeelandă. Publicaţia online The New Zealand Herald relatează în numărul din 15 iunie 2013 (aici în extras):
«Lansarea, rezultat a 18 luni de muncă depusă în mare secret, este doar primul pas experimental al unui proiect care intenţionează să lanseze mii de baloane, pentru a umple golul care îi desparte pe cei 4,8 miliarde de pământeni conectaţi la internet de cei 2,3 miliarde care sunt lipsiţi această facilitate. Baloanele zboară liber şi în afara vizibilităţii locuitorilor Terrei, fiind alimentate de panouri solare atârnate de ele, care pot înmagazina în patru ore suficientă energie pentru o funcţionare de o zi, în vreme ce baloanele zboară în jurul lumii purtate de vânt. Pe sol staţii terestre cu conexiune de internet, aflate la circa 100 de kilometri distanţă transmit semnalele în direcţia baloanelor. Fiecare balon ar urma să furnizeze servicii de internet unei regiuni de două ori mai mari ca suprafaţa oraşului New York, adică pentru circa 1250 de kilometri pătraţi, iar denivelările terenului nu vor constitui niciun impediment.
Există însă şi unele aspecte mai problematice, inclusiv cerinţa ca cel care foloseşte internetul prin baloanele Google să deţină un receptor conectat la calculatorul său pentru a putea recepţiona semnalele. În acest moment Google nu face vreo referire la costuri, dar spune că se depun eforturi pentru a se ajunge ca baloanele şi receptoarele să fie cât mai economice cu putinţă – presupunând cheltuieli care în orice caz ar fi cu mult inferioare întinderii de cabluri de-a lungul a mii de kilometri de teren.
Alegerea regiunii Christchurch nu a fost întâmplătoare. Mulţi rezidenţi au fost privaţi de informaţiile online timp de săptămâni după teribilul cutremur din 2011 care a ucis 185 de oameni. Google crede că accesul la internet prin intermediul baloanelor ar putea ajuta zonele lovite de calamităţi naturale să redobândească rapid accesul necesar.»


                                                                                                                      (Foto AP)

Printre cei implicaţi în proiect se numără şi Erin King AK4JG, studentă la vestita universitate Massachusetts Institute of Technology (MIT). Ea a fost câştigătoarea diplomei decernate în 2012 de Amateur Radio Newsline «The Young Ham of the Year» pentru proiectul ei şi prezentarea video a acesteia «Lansarea de radiouri şi alte lucruri drăguţe în stratosferă» în perioada în care încă mai era pe băncile liceului.
Saitul Google Project Loon se află la această adresă.
Iată un scurt film promoţional al proiectului (Internet pentru toţi) şi filmul primei lansării realizat de Associated Press.
(Surse: Southgate AR News, The New Zealand Herald, Associated Press, YouTube)






*   *   *

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved