06 June 2013

Când nimic nu mai funcţionează ... San Francisco1989
Phil Brunson AA0PB a postat pe YouTube un video produs în 2003 despre cutremurul care a lovit San Francisco în 1989. În rezumatul de pe YouTube Phil precizează: În 2003 mi s-a dat ca temă un proiect şcolar despre comunicaţiile eficiente. Acesta este videoul pe care l-am făcut. Filmul demonstrează unele dintre motivele pentru care noi radioamatorii ne implicăm în timpul unor situaţii de urgenţă.
Din textul genericului:
Epicentrul cutremurului s-a situat în munţii Santa Cruz, California, la 50 de mile sud de San Francisco şi a început în data 17 octombrie 1989 la orele 20.04. A avut magnitudinea de 6,9 pe scara Richter şi o intensitate catalogată la nivelul IX, fiind cel mai puternic cutremur al faliei San Andreas din aprilie 1906. Bilanţul cutremurului a fost de 63 de decese şi 3757 răniri. Pagubele au fost estimate la 6 miliarde USD. În timpul următoarelor trei săptămâni s-au înregistrat 87 de replici cu magnitudinea de 3,0 sau mai mari.
Radioamatorii au început să raporteze pagubele la 5-10 minute de la declanşarea seismului. În decurs de 30 de minute majoritatea coordonatorilor de urgenţă (emergency coordinators, EC’s) se aflau deja la posturile prevăzute şi erau activi în eter. Cordonatorul de reţea (net-control) a fost desemnat în 10 minute. Majoritatea participanţilor la traficul de urgenţă lucrau cu ajutorul bateriilor sau al generatoarelor, dat fiind că alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă timp de trei zile după declanşarea seismului. Înregistrarea de faţă a început după circa 10 minute de la primele trepidaţii ale solului.



About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved