03 May 2013

Skimmer, regulamentele şi tu
de Peter Smith, N4ZR

Atunci când Jeff N1SNB mi-a cerut să scriu pentru renăscutul Radio-Sport.net ceva despre CW Skimmer şi evoluţia regulamentelor de concurs mi-am zis: «toată lumea cunoaşte aceste lucruri». Apoi mi-am dat seama că după cinci ani de la apariţia Skimmerului şi a RBN-ului încă mai întâlnesc oameni care mă întreabă: «ce e cu acest RBN?»
Era pe la sfârşitul anului 2007 când Alex VE3NEA a prezentat public primul CW Skimmer pentru testare beta şi era primăvara lui 2008 când Felipe PY1NB şi cu mine am ajuns la ideea de bază a Reverse Beacon Network. Entuziasmul din acea primăvară şi vara care i-a urmat a fost intens. Competitorii s-au împărţit rapid în trei tabere: cei care se opuneau cu înverşunare oricărei utilizări a Skimmerului, cei care au văzut în acesta doar o nouă tehnologie, cum sunt DSP şi programele de logare şi, în fine, cei care s-au situat la mijloc. Situaţia nu suporta amânare, sezonul de concursuri din toamnă bătea la uşă.


Din fericire, acţionând mai mult sau mai puţin independent unul faţă de celălalt, Comitetul consultativ de concurs al ARRL şi Comitetul de concurs CQWW au ajuns la una şi aceeaşi soluţie: adăugarea CW Skimmer-lui şi a altor programe de decodare a telegrafiei multi-stream (deşi nu a mai apărut vreun altul de atunci), la celelalte forme de asistenţă care depăşesc abilităţile mentale şi anduranţa psihică a concurentului «un singur operator», şi anume în categoria Single Op Assisted.

Deşi a fost oarecum întâmplător, noul consens la care s-a ajuns s-a armonizat cu succes cu evoluţia sistemului Reverse Beacon Network. Se intenţionase iniţial ca acesta să fie o entitate total separată de reţeaua tradiţională de semnalări DX Cluster, căci eram îngrijoraţi de posibila avalanşă de semnalări RBN – circa 100 pentru fiecare semnalare convenţională – ceea ce i-ar fi îndepărtat pe radioamatorii lumii. Din fericire temerile noastre s-au dovedit neîntemeiate. Autorii programului DX Cluster au luat rapid măsuri pentru asimilarea semnalărilor CW Skimmer, permiţând utilizatorilor să decidă dacă doresc să le folosească şi cum să le filtreze. Între timp autorii de frunte ai programelor de logare s-au adaptat şi ei cu repeziciune. Am avut plăcerea de a asista cum Tom N1MM şi ceilalţi programatori din echipa sa au modificat fără întârziere cel mai popular program de concurs din lume pentru a putea face faţă la volumul previzibil de informaţii provenind din marile concursuri, clădind astfel un fundament care în esenţă a rămas neschimbat până în ziua de astăzi. Sunt sigur că programatorii de la Win-Test şi Writelog au aplicat proceduri similare.

Deci, care e acum situaţia? Puteţi fi siguri că periodic pe forumul CQ-Contest erup reacţii vehemente împotriva folosirii lui CW Skimmer şi RBN, dar ambele au devenit deja unelte ale tuturor operatorilor din categoria Assisted. Recent amatorii au început să sugereze că tehnologia a devenit într-atât de accesibilă, iar utilizarea sa atât de dificil de detectat încât sponsorii concursurilor ar trebui să renunţe la menţinerea unor categorii separate pentru operatorii single asistaţi şi neasistaţi, imitând astfel decizia organizatorilor concursului Worked All Europe (WAE), luată cu mult înainte de apariţia Skimmerului. Orice ne-ar aduce viitorul eu cred că distincţia ar trebui menţinută, iar operatorii care aleg să nu se folosească de nicio formă de asistare prin intermediul semnalărilor ar trebui să aibă propria lor categorie.

Este aceasta oare chiar atât de diferit de cursa de veliere? Scepticii argumentează că nu există vreo metodă reală de a supraveghea folosirea frauduloasă a asistenţei prin semnalări sau prin alte modalităţi mai elaborate de şmenărie, astfel că, mergând pe firul logic al metaforei, motoarele ataşate velierelor vor ajunge să facă parte în cele din urmă din instrumentarul fiecărui navigator. Sunt pe deplin convins că lucrurile nu trebuie să se întâmple aşa; cea mai eficientă pedeapsă pentru fraudă este retragerea respectului semenilor faţă de cel care fraudează. Tehnologia poate ajuta şi ea la prinderea şmenarilor, dar asta e deja o altă poveste, pentru o altă ocazie.
(Traducere şi prezentare de YO4PX cu permisiunea autorului. Sursă: Radio-Sport.net. Continuarea articolului, cu informaţii despre Reverse Beacon Network şi ViewProp se poate citi în articolul de la această adresă.)

Articol introductiv despre Skimmer:
*   *   * 
Înapoi la pagina principală  

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved