17 May 2013

Dayton Hamvention 2013
Articolul de mai jos a fost publicat joi 16 mai 2013 în Dayton Daily News sub semnătura lui Dave Larsen.
Aproape 25000 de radioamatori din toată lumea vor vizita Dayton în acest weekend pentru al 62-lea Hamvention, cea mai mare întrunire dedicată tehnologiei radioului, potrivit declaraţiilor oficiale.
Evenimentul, care se va desfăşura de vineri 17 până duminică 19 mai în Complexul Hara din Trotwood are un impact anual de 6,5 milioane USD, spune Jacquelyn Y. Powell, preşedinte şi director executiv al Biroului de întruniri şi vizitatori al comitatului Dayton/Montgomery.
Circa 800 dintre radioamatorii participanţi vor fi din afara Statelor Unite, ceea ce reflectă popularitatea crescândă a hobby-ului în ţări ca Quatar, Japonia, Elveţia, China, Brazilia şi India, spune Michael Kalter (W8CI, nota mea, YO4PX), purtător de cuvânt al Hamvention-ului.
Kalter, consultant administrativ şi fost preşedinte al asociaţiei manufacturierilor regiunii Dayton, a prezentat un referat anul trecut la o conferinţă de ştiinţă şi tehnologie în Doha, Quatar. «Ei văd în radioamatorism o oportunitate de a implica mai mult tineretul şi populaţia ţării lor în domeniul tehnologiei. India depune asemenea eforturi pentru a mări numărul amatorilor autorizaţi, care să poată furniza comunicaţii de urgenţă în timpul fenomenelor meterorologice extreme, cum ar fi musonii. Furtunile puternice se abat deseori asupra ţării şi câteodată comunicaţiile lor sunt scoase din uz pentru perioade lungi de timp, pentru că acea parte a lumii este deosebit de dependentă de telefonia celulară. Ea ajunge să fie supraîncărcată sau pur şi simplu eliminată în timpul calamităţilor.
Radioamatorismul rămâne şi în Statele Unite un hobby care se bucură de popularitate, în pofida dezvoltării instrumentelor media sociale şi a altor mijloace de comunicaţii online. Există în S.U.A. aproape 713.000 de radioamatori, dintre care peste 28.500 în Ohio, conform American Radio Relay League, asociaţia radioamatorilor americani.
«Vorbind în general, radioamatorii au capacitatea de înţelege cu uşurinţă manifestările altor culturi, pentru că noi vorbim cu oameni de pe întreg globul prin intermediul diferitelor noastre forme de comunicare. Aceasta ne oferă prilejul de a ne înţelege între noi şi de a ne cunoaşte ca oameni, nu ca membri ai unor grupări religioase sau politice», a mai adăugat Kalter.


Foto Tim Smith W8TLS, Dayton 2012

Videouri despre Dayton Hamvention 2012 postate pe YouTube de Glen Batson KB4RSM, Jeff Brown N8UEJ şi Norman Schrein, KA8PGJ:


About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved