13 April 2013

Radioamatorism modern în Canada
«Radioamatorismul modern» este titlul noului video bilingv produs în Canada de Donald Boucher VE2XT, care a realizat filmul în HD, incluzând în acesta câteva superbe imagini aeriene ale peisajului canadian. Donald deţine o companie producătoare de videouri în Montreal şi a făcut filmul în timpul său liber. Postarea pe YouTube i se datorează editorului rubricii de propagare a revistei CQ Magazine Thomas Hood NW7US.
Radioamatorismul este unic printre celelalte hobby-uri datorită caracterului său internaţional. Deşi textul este narat în limba engleză, comunicaţiile au loc în franceză. Originalul filmului a fost publicat în 28 februarie 2013 pe saitul clubului VE2CWQ.
Iată şi transcrierea textului:
Radioamatorismul este un hobby fascinant, practicat de milioane de oameni din toată lumea. Prietenia şi ajutorul acordat altora sunt unele dintre principalele însuşiri ale acestui grup de persoane pasionate. Instalarea de antene şi de piloni este adeseori o ocazie de a întâlni alţi operatori radio.
Comunicaţiile globale sunt posibile prin intermediul folosirii tuturor modurilor: fonie, codul Morse sau modurile digitale. Între radioamatori se înfiripă deseori legături de prietenie cu colegi aflaţi în alte ţări.
De la bordul unui avion radioamatorii pot realiza legături între ei datorită numeroaselor sisteme de repetoare instalate pe munţi.
Când este necesar se întreprind expediţii, indiferent de vreme, pentru repararea unor echipamente defecte sau pentru instalarea altora noi.
Serviciul public, care este în subordinea autorităţilor civile, este doar una dintre faţetele acestui hobby extraordinar. În situaţii de dezastre, fie ele accidente sau fenomene naturale, radioamatorii pot fi trimişi rapid la faţa locului, pe bază de voluntariat, pentru a furniza un serviciu de comunicaţii, care e funcţional şi eficient.
În timpul unor evenimente speciale, cum ar fi de pildă festivalul baloanelor cu aer cald organizatorii apelează deseori la radioamatori pentru a beneficia de servicii de siguranţă publică. Acestea sunt de cea mai mare importanţă în şi în jurul zonelor de lansare.
Activităţile Field Day sunt o bună ocazie pentru a testa operaţiunile de comunicaţii de urgenţă. Ele sunt organizate anual de asociaţia americană ARRL, dar toate aceste exerciţii implică totodată intenţia de a se asigura că în cazul unor dezastre majore radioamatorii se pot deplasa rapid pentru a furniza linii de comunicaţii sigure cu ajutorul unor resurse de urgenţă. Ei demonstrează această abilitate prin realizarea unui număr cât mai mare de legături cu alte staţii.
Când starea vremii şi a vântului sunt ideale radioamatorii lansează baloane, care pot purta un repetor, un aparat de filmat şi o cameră video. Apoi aceste baloane sunt recuperate folosindu-se cele mai propice metode posibile, prin echipamente montate în vehicule aflate la sol.
În timpul unor evenimente meteorologice anormale sau violente reţeaua Canworn Quebec invită toţi radioamatorii să le raporteze. Informaţiile sunt folosite de sistemul naţional Environment Canada, care la rândul său emite avertizări destinate regiunilor expuse unor riscuri. Chiar dacă dispun de cele mai sofisticate instrumente serviciile meteorologice nu pot prevedea toate evenimentele.
Întâlnirile Hamfest, organizate anual, sunt ocazii cu care radioamatorii din toate regiunile Canadei se pot întâlni, cu speranţa de a vinde sau de a schimba piese şi aparate. Este totodată o oportunitate de a lega noi prietenii, de a se întâlni faţă în faţă cu colegi cu care au comunicat doar în eter. În plus, cluburile de radioamator şi asociaţiile provinciale sunt şi ele prezente. Distribuitorii de echipamente sunt şi ei nelipsiţi de la aceste întâlniri.

 

*   *   * 

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved