31 March 2013

Antena gresată

-----------------------------------------------------------------------------------
Rochester, NY Craigslist >Vânzări, Cumpărări > Electronice
Unsoare de antenă, ocazie rară, $250
-----------------------------------------------------------------------------------
1 martie 2013, 3:37 EDT a.m.
Răspuns la sale-kebcm-1761777850@craigslist.org
-----------------------------------------------------------------------------------
Păcăleli de 1 aprilie!

De vânzare un tub de unsoare de antenă, ocazie rară. Acest material a apărut în anii ’60. A fost produs de Departamentul Apărării pentru Forţele armate şi folosit mai ales pentru aparatele portabile, triplându-le raza de acţiune. Este un secret păstrat cu străşnicie de tehnicieni şi de radioamatori! Atunci când Comisia federală pentru comunicaţii (Federal Commission of Communications, FCC) a aflat că anumite magazine au achiziţionat o cantitate însemnată de unsoare RF cu ocazia licitaţiilor pentru materiale de surplus ale Armatei terestre şi  ale Marinei S.U.A., a interzis vânzarea ei în Statele Unite. Unsoarea RF face ca semnalul să se despartă mai rapid şi cu mai puţină fricţiune de antena dv. Astfel procentul de pierderi cauzate de fricţiune este diminuat (hysteresis). Rezultatele sunt următoarele: valori mai bune ale raportului de unde staţionare (SWR) şi o utilizare mai eficientă a semnalului emis; mişcarea mai rapidă a semnalului de radiofrecvenţă formează o inerţie RF puternică, din care se obţine un câştig în dB mai mare al semnalului dv. (asemănător efectului de praştie, prin care se aruncă un semnal mai rapid şi mai puternic, câştig tipic 3,8-4,7 dB şi o capacitate de utilizare a semnalului de 4 ori mai mare); SSB-ul beneficiază de un câştig impresionant de 6 dB comparativ cu o antenă dipol izotropică netratată.
Efectul persistă circa 6 luni, apoi unsoarea veche se şterge şi se aplică un strat nou. Radioamatorii de succes nu vă vor împărtăşi acest secret! Triplează puterea de ieşire a unui emiţător de 200 de waţi la 600 ERP (effective radiated power). De asemenea unsoarea RF produce un frumos efect colateral: dacă veţi emite noaptea cu 100 de waţi într-o antenă bine unsă veţi vedea un superb halou grena-rozaliu în jurul antenei, pulsând în ritmul modulaţiei sau al manipulaţiei dv.! (Un efect nu prea dezirabil în armată, tocmai de aceea s-a renunţat la folosirea sa!)
Deocamdată nu am decât un singur tub de 500 g. Preţ fix $250.
(Mulţumiri lui VE3GNO şi N2YO care au reuşit să-şi procure produsul şi au confirmat eficacitatea sa.)

WETI acum cu aplicaţie Android
Echipa WETI (Wait for Extraterrestrial IntelligenceÎn aşteptarea inteligenţei extraterestre) este încântată să anunţe lansarea primei aplicaţii WETI pentru Android. Această unealtă revoluţionară vă permite să vă monitorizaţi în timp real progresele aşteptării în timp ce sunteţi în mişcare – indiferent pe ce planetă v-aţi afla. Nu veţi mai zăbovi aiurea, fără rost, lipsit de informaţii despre ceea ce se întâmplă, de acum puteţi avea controlul total asupra  evenimentelor.
Veţi putea afla fără întârziere depre orice întâmplare legată de apariţia fiinţelor extraterestre, oriunde în univers. În plus, aplicaţia versatilă Wetilicious vă va ţine la curent cu ştiri actualizate din partea WETI pe Twitter. Nu-i aşa că e grozav? Acest program extraordinar (vezi mai jos capturi de pe ecran) a fost creat de programatorul Johannes Jander şi poate rula pe toate versiunile Android. 
Ce mai aşteptaţi? Descărcaţi-l de aici.
Succes!

....................................................................................................................

Detalii despre WETI şi modalitatea de a deveni membru în articolul de la această adresă.

Noi entităţi DXCC?
Pe saitul The DXCC Sleuth (Detectivul DXCC) al lui Rich M. Holoch KY6R sunt prezentate nişte informaţii deocamdată neconfirmate (preluate cu aprobarea sa) provenind din partea unor cercuri apropiate Biroului DXCC, potrivit cărora entitatea BS7H Scarborough Reef, care constă dintr-un număr de stânci cu puţin înălţate deasupra nivelului oceanului, disputate de mai multe ţări, va fi divizată în patru entităţi separate: o stâncă pentru China, una pentru Vietnam, una pentru Coreea de sud şi una pentru Filipine. Ele ar urma să se numească:
BS7C – China Rock
BS7V – Vietnam Rock
BS7K – Korea Rock şi
BS7F – Philippines Rock
Fiecare stâncă va fi marcată cu o umbrelă specială cu imaginea drapelului ţării pe care o reprezintă.
Cea mai mare dintre stânci va fi semnalizată cu un mare X şi toate ţările vor putea lucra de pe ea simultan, fără însă ca această stâncă să fie considerată o entitate de sine stătătoare. Indicativul ei va fi BS7FFA (Free For All) şi drapelul ei va arăta astfel:
Entitatea Scarborough Reef va fi trecută pe lista inactivă (deleted) a DXCC. Nu este exclusă nici apariţia unei a cincea entităţi noi, pentru a da satisfacţie Taivanului, nemulţumit că a fost exclus de la împărţeala stâncilor. Într-un adevărat spirit de cooperare internaţională Naţiunile Unite, Serviciul de Pescuit şi Faună naturală al Statelor Unite şi echipa de bob din Jamaica conlucrează intens pentru a găsi o stâncă şi pentru Taivan.
QSL-managerul tuturor activităţilor din noile entităţi va fi Roger Beep P5QRX, dar legăturile vor fi încărcate instantaneu şi pe NOQRS şi NoTW.
Succes în pailapuri! DX IS!


OH2BH şi BA4RF pe stânca nr. 3 în timpul DXpediţiei BS7H din 2007


 *   *   * 



About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved