06 February 2013

DXpediţii în imagini: 5A Libia, VP6 Ins. Pitcairn



Expediţia 5A7A s-a desfăşurat între 15 şi 29 noiembrie 2006 şi a fost realizată de o numeroasă echipă internaţională cu operatori din Germania, Italia, S.U.A., Olanda, Canada, Belgia, Japonia sub conducerea lui Andreas Lüer DJ7IK. Activitatea a suscitat un enorm interes, din cauză că regimul dictatorial al lui Ghadafi nu a încurajat dezvoltarea radioamatorismului şi nu a permis decât cu extrem de rare ocazii autorizarea unor radioamatori care lucrau în Libia, cum a fost de exemplu activitatea din 1987 a lui Hubert Trzaska SP6RT cu indicativul 5A0A. 

Toate încercările de a se organiza anterior activităţi ale unor grupuri de operatori străini au eşuat. Radioamatorii autohtoni se numărau pe degetele de la o mână şi cu excepţia lui Abubaker 5A1A erau inactivi. Cei 28 de expediţionari au înscris în loguri un număr de 112232 legături în CW, SSB, moduri digitale şi EME, doborând o serie întreagă de recorduri existente în acel moment. În banda de 160 de metri s-au realizat 7653 de legături. 160 de radioamatori YO au lucrat 5A7A cumulând un total de 1048 de QSO-uri pe diferite benzi şi moduri de lucru. În clasamentul DXpediţiilor de top alcătuit de OH2BU 5A7A s-a situat pe locul 10 în august 2011.




*   *   * 

Între 20 ianuarie şi 4 februarie 2012 s-a realizat cu indicativul VP6T activarea insulei Pitcairn, o entitate DXCC care s-a numărat mulţi ani printre cele mai dorite 100 de entităţi DXCC. Jacques F6BEE, Vincent F4BKV, Michel FM5CF, Gilles VE2TZT şi Nigel G3TXF au lucrat în CW, SSB şi RTTY şi au adunat în loguri 56991 de legături în condiţii de propagare dificile.
În articolul «DXpediţia VP6T pe insula Pitcairn» publicat pe această pagină web înaintea expediţiei sunt prezentate informaţii geografice, istorice şi culturale, precum şi trailerul filmului «Revolta de pe Bounty» cu Marlon Brando şi Trevor Howard în rolurile principale.
Videoul de 14:02 minute înfăţişează activitatea expediţionarilor, dar şi participarea lor la «Bounty Day», o comemorare marcată în fiecare an la 23 ianuarie, aniversarea incendierii vasului HMS Bounty în urma deciziei răsculaţilor stabiliţi pe insula Pitcairn în 1789. La ceremonie a fost prezent şi Tom Christian VP6TC, singurul radioamator rezident pe insulă, descendent direct al şefului răsculaţilor, ofiţerul Fletcher Christian.


 
 *   *   * 

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved