15 February 2013

Conectorul PL-259 şi instalarea lui
Conectorul UHF, cunoscut şi sub numele de conector coaxial Amphenol sau sub indicativul alocat în U.S. Army Signal Corps PL-259 îşi datorează denumirea perioadei în care domeniul de spectru UHF (ultra high frequencies) se referea la frecvenţele mai înalte de 30 MHz. 

Iniţial s-a intenţionat folosirea sa pe rol de conector video în aplicaţiile radar, dar ulterior a fost utilizat pentru aplicaţiile RF, având ca sursă de design conectorul tip «banană».
Conectoarele UHF pot fi folosite în general în gama de frecvenţe cunoscută sub numele de VHF (very high frequencies, undele ultrascurte) şi HF (high frequencies, undele scurte), fiind apte să suporte puteri de peste un kilowatt. Ele au fost înlocuite în numeroase aplicaţii de conectoare care au o impedanţă mai uniformă pe întreaga lungime a piesei, cum ar fi conectoarele N şi conectoarele BNC, dar continuă să fie folosite pe scară largă în radioamatorism, Citizen Band şi în aparatura de comunicaţii maritime VHF, domenii în care robusteţea şi simplitatea utilizării sunt mai importante decât eventuale mici dezadaptări. 

Conectorul tip "banană"

Conector tip N

Conector BNC

Explicaţia popularităţii conectoarelor PL-259 constă în uşurinţa montării lor. Deşi există conectoare sertizate, sunt preferate conectoarele care se montează prin lipire şi se aplică prin înfiletare pe conectorul-mamă SO-239 pentru că nu necesită unelte de sertizare costisitoare. Conectorul nu este destinat folosirii în aer liber, însă poate fi protejat de intemperii prin procedee de izolare pe bază de silicon.
Conectorul PL-259 poate fi folosit montat pe cabluri coaxiale cu diametru mare, cum ar fi RG-8/U şi RG-9/U, dar şi pe cabluri cu diametru mai mic ca RG-58/U şi RG-59/U cu ajutorul mufelor reductoare de tip UG-175/U şi UG-176/U.

Murray H. CutleW9EHQ, autorul videoului de mai jos de 14:03 minute, prezintă tehnica instalării unui conector PL-259 pe un cablu coaxial.
(Prezentare şi documentare de YO4PX. Surse: YouTube, Wikipedia, American Radio Supply)



*   *   *

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved