13 January 2013

Rezultatele sondajului organizat de 
THE DX MAGAZINE 
Sondajul organizat de peste 20 de ani de publicaţia THE DX MAGAZINE editată de Carl Smith N4AA s-a desfăşurat în lunile septembrie şi octombrie 2012 şi a stabilit care sunt cele mai dorite 100 de entităţi DXCC. Invitaţia de participare la sondaj a fost lansată la 3 septembrie 2012. Rezultatele obţinute sunt prezentate în paralel cu cele ale sondajului de anul trecut, pentru a se putea vedea evoluţia câte unei entităţi în opţiunile respondenţilor. 
Un desfăşurător complet al rezultatelor este disponibil în ediţia ianuarie-februarie a revistei, iar un desfăşurător pe moduri de lucru va fi publicat în ediţia martie-aprilie 2013.  
Rezultatele sondajelor efectuate între 2001 şi 2010 se găsesc la această adresă.

*   *   * 
O analiză sumară a rezultatelor relevă faptul că în eşalonul primelor zece entităţi clasate nu s-au produs modificări spectaculoase. Coreea de nord P5, Navassa KP1 şi Bouvet 3Y/B continuă să se situeze pe primele trei locuri, iar activarea lor se loveşte de dificultăţi aparent insurmontabile: regimul politic de la Phenian, administrarea Navassei de către Serviciul de pescuit şi faună naturală al S.U.A, care permite cu mare greutate accesul pe insulă (totuşi cu o sperată aprobare eliberată în viitor protagoniştilor expediţiei pe ins. Desecheo, în urma îndeplinirii unor criterii stricte de prezervare a mediului înconjurător) şi locaţia izolată şi ostilă prezenţei omului a insulei Bouvet, mult asemănătoare cu aceea a insulei Petru I. O expediţie pe Bouvet ar necesita fără îndoială concentrarea unor mari resurse financiare, logistice şi umane. 
Ins. Amsterdam FT/Z, ins. Crozet FT/W şi ins. Tromelin FT/T fac parte din Teritoriile australe şi antarctice franceze (Terres Australes et Antarctique Francaises), pe care Franţa asigură o permanentă prezenţă, logistică, ştiinţifică şi militară. Activitatea de pe aceste insule necesită aprobarea autorităţilor militare, care se eliberează de regulă radioamatorilor militari francezi.
Ins. Amsterdam FT/Z, ins. Heard VK0/H (pe care se va desfăşura o majoră DXpediţie în 2014 în organizarea Cordell Expeditions), ins. Crozet, Scarborough Reef BS7H, ins. South Sandwich VP8/S şi ins. Marion ZS8M (o altă entitate dificilă din zona Antarcticii) au mai urcat 1-2 locuri în listă schimbându-şi locurile între ele, iar pe poziţia 10 a pătruns venind de pe locul 13 ins. Tromelin FT/T. Cea mai spectaculoasă modificare a clasamentului o reprezintă cu siguranţă trecerea Yemenului de pe poziţia 6 pe poziţia 86, ca urmare a activităţii 7O6T din aprilie-mai 2012. Activităţile de pe ins. St. Peter şi St. Paul (PT0S, noiembrie 2012), ins. Auckland & Campbell (ZL9HR, noiembrie-decembrie 2012), ins. Swains (NH8S, septembrie 2012), Ordinul Suveran al Cavalerilor de Malta (1A0C, iulie 2012), ins. Spratly 9M0L, aprilie 2012) au influenţat mai mult sau mai puţin poziţia entităţilor respective, coborându-le în opţiunile DXmanilor. Merită evidenţiată activitatea de pe ins. Malpelo HK0NA (ianuarie-februarie 2012, 193.000 de legături, record mondial în categoria de expediţii "cort/generator", 'DXpediţia anului' anunţată la Dayton) care în 2010 se situa pe locul 12, iar în urma activării această entitate rară a părăsit clasamentul celor mai dorite 100 de entităţi!
Ce DXpediţii interesante ne pot aştepta în viitor? Ins. Lord Howe VK9L/indicative JA între 11 şi 18 ianuarie, activitatea TX5K de pe ins. Clipperton în februarie-martie, ins. Spratley 9M4SSL în martie, ins. Paştelui (Easter Is.) XR0ZHG şi ins. Chatham ZL7LC tot în martie, ins. Tokelau ZK3N în aprilie-mai, din nou ins. Lord Howe VK9LL în septembrie, din nou ins. Auckland & Campbell în noiembrie, ins. Heard în ianuarie 2014. Dar planurile DXpediţionarilor sunt imprevizibile, surprizele sunt întotdeauna posibile, de aceea este indicat să fie urmărite cu atenţie calendarele DXştirile furnizate de saiturile şi publicaţiile specializate şi clusterele DX. 
Succes tuturor DX-manilor YO în acest nou an, DX IS! 
(Comentariu de YO4PX, surse The DX Magazine, saitul NG3K)


*   *   * 
                         

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved