23 January 2013

Radioamatori celebri: M.D. Moran, 9N1MM
Marshall Denis Moran (S.J.) s-a născut în Chicago în 1906 şi a murit în Delhi, India în 1992. A fost un preot iezuit american, misionar în India şi Nepal, unde a fondat mai multe şcoli, printre care St. Xavier’s High School din Patna şi Godavari St. Xavier’s School din Kathmandu.
A fost activ ca radioamator cu indicativul 9N1MM, fiind considerat pionierul activităţii de radioamatorism în Nepal. Datorită locaţiei şi personalităţii sale a devenit unul dintre cei mai cunoscuţi radioamatori din lume, casa şi şcoala sa fiind vizitate şi descrise în numeroase rânduri de jurnaliştii marilor reviste de radioamator europene şi americane.
S-a alăturat Ordinului iezuiţilor în 1924 şi peste cinci ani a plecat în misionariat în India, fiind hirotonisit ca preot în 1935. Atunci când proaspăt înfiinţatul liceu St. Xavier din Patna şi-a deschis porţile tânărul Moran a fost primul său director ca fondator al şcolii. Înzestrat cu o memorie excelentă cunoştea numele tuturor elevilor şi ale părinţilor acestora şi întreţinea relaţii bune cu autorităţile statului Bihar. Curând St. Xavier cu cei 700 de elevi ai săi, dintre care 150 locuiau în internatul-anexă, a devenit o şcoală-model în India, găzduind vizitatori din statele învecinate Bengalul de vest, Calcutta şi Nepal.
L-a cunoscut bine pe Mahatma Gandhi, chiar l-a transportat cu jeep-ul său atunci când marele militant pentru independenţa Indiei făcea eforturi pentru a restaura pacea în timpul unor confruntări dintre hinduşi şi musulmani. Ca membru al senatului Universităţii din Patna părintele Moran a vizitat regulat Kathmandu, capitala Nepalului, pentru supervizarea examenelor colegiului Trichandra. Din primul moment în care a zărit munţii Himalayei s-a simţit puternic atras de misteriosul regat al Nepalului, astfel că la 20 de ani după sosirea sa în India, cu şcoala de la Patna funcţionând deja cu succes, Moran şi-a cerut transferul în Nepal. La începutul anilor ’50 Nepalul era o societate închisă, o ţară muntoasă aproape impenetrabilă. Nu existau curse aeriene, călătoria lui Moran cu trenul, autobuzul şi chiar cu căruţa trasă de cai prin munţii plini de primejdii a durat zile-ntregi .
Odată stabilit în noua ţară a misionariatului său autorităţile din Nepal i-au cerut să înfiinţeze o şcoală şi în ţara lor, oferindu-i o casă şi un teren situate la circa 10 mile de capitală. Şcoala Godavari St. Xavier s-a deschis în 1951, fiind prima instituţie creştină din regatul hindus, iar Moran primul iezuit care a intrat în Nepal din 1721.
Father Moran – numele sub care ajunsese cunoscut nu numai în India şi Nepal, dar şi în eter – a fost autorizat pentru prima dată în India cu indicativul VU2SX.  
După înfiinţarea şcolii din Kathmandu şi-a instalat o staţie de radioamator cu indicativul 9N1MM, devenind astfel primul radioamator din Nepal. Nu peste multă vreme el avea deja circa 90000 de legături radio cu operatori din întreaga lume. Nu e surprinzător faptul că, fiind radioamator, s-a implicat în mai multe acţiuni de comunicaţii în situaţii de urgenţă, inclusiv în eforturi de asistenţă şi salvare în timpul cutremurelor şi inundaţiilor, prilej cu care a salvat vieţile unor alpinişti pe Everest şi viaţa unui băiat într-un alt incident. Pentru munca sa i s-a decernat o decoraţie de către regele Birendra al Nepalului şi International Humanitarian Award din partea asociaţiei radioamatorilor din Statele Unite Amateur Radio Relay League (ARRL). Diploma se acordă radioamatorilor sau unor grupuri de radioamatori care folosindu-şi abilităţile de operatori au adus servicii deosebite în beneficiul semenilor în vremuri de crize sau dezastre.
Fiind timp de decenii singurul radioamator din Nepal un QSO cu el era dorit de mii de operatori de pe toate meridianele. Indicativul său 9N1MM («nine en one Mickey Mouse»), locaţia sa exotică, amabilitatea sa în eter au făcut din Father Moran unul dintre cei mai faimoşi radioamatori din lume. Când călătorea în Occident era solicitat insistent să fie invitatul-oaspete de onoare al întrunirilor. Deşi se pare că iniţial Moran nu deţinea o autorizaţie guvernamentală pentru că încă nu exista cadrul legal de eliberare al acesteia, el s-a bucurat de permisiunea verbală şi probabil scrisă a regelui Nepalului de a realiza transmisiuni radio, ca o recunoaştere a muncii sale pentru salvarea alpiniştilor de pe Everest. Dar Moran s-a implicat şi în criza tibetanilor care s-au refugiat în Kathmandu după ocuparea Tibetului de către armata chineză, înfiinţând imediat un comitet de asistenţă pentru ajutorarea lor, iar când eforturile sale erau împiedicate de birocraţia locală Moran se adresa direct regelui, al cărui apropiat şi confident devenise, astfel că, fireşte, problemele erau rezolvate fără întârziere.
Moran a fost extrem de cunoscut şi iubit de comunitatea radioamatorilor. De la staţia sa au avut privilegiul să opereze numeroşi operatori care l-au vizitat şi care s-au bucurat de ospitalitatea sa.
În aprilie 1983 o echipă de alpinişti iugoslavi a încercat să cucerească vârful Manaslu din Himalaya cu o înălţime de 8156 de metri. Din echipă au făcut parte YU2SOF şi YU2DX în calitate de operatori radio. Din nefericire expediţia s-a încheiat tragic, doi dintre alpinişti au fost ucişi de o avalanşă în ziua de 24 aprilie. În timpul liber Tomislav (Tom) Dugec YU2DX a fost operator-oaspete la staţia lui Moran 9N1MM. El a realizat 13100 de legături cu 114 entităţi DXCC, dintre care peste 90% în telegrafie. Am avut bucuria de a-l lucra în banda de 15 metri CW şi de a primi QSL-ul (nr.3), dar prima mea legătură cu 9N1MM a avut loc în 1981 în banda de 10 metri SSB, avându-l ca operator pe Father Moran în persoană. Îmi amintesc  şi acum de curtoazia deosebită care se degaja din maniera sa de lucru cu pailapul. Din păcate QSL-ul primit prin intermediul managerului său de atunci N7EB (SK) s-a pierdut pe drumul între DXCC şi YO, împreună cu alte 140 de QSL-uri, majoritatea pentru legături în 10 metri realizate în timpul unei fenomenale deschideri spre toate regiunile globului.


Thomas W. Brooks KE1R îşi aminteşte astfel de vizita sa în Nepal:
«L-am întâlnit pe Father Moran 9N1MM, unul dintre cei mai cunoscuţi radioamatori din lume în octombrie 1990 în şcoala sa de băieţi din Godavari, la sud de Kathmandu. M-a invitat să revin a doua zi pentru a opera de la staţia sa, aşa că în dimineaţa următoare la ora fixată 6.00 eram prezent. (vezi foto) Staţia sa consta dintr-o linie emiţător-receptor Drake şi un liniar Drake. (După unele surse folosise la un moment dat şi un liniar Heathkit SB200 - nota mea, YO4PX) Avea şi un transiver nou Yaesu pe care învăţa să-l opereze, dar prefera să folosească echipamentul Drake. Avea tuburi şi piese de rezervă şi se pricepea să repare aproape orice, era nevoit, dat fiind că nu exista niciun atelier de service în apropierea capitalei. (Din anii adolescenţei se pricepea să repare aparatele  de radio ale vecinilor ca să-şi mai completeze banii de buzunar - nota mea, YO4PX) Avea un beam TH6 pe acoperiş, însă rotorul era stricat, aşa că era nevoit să-l mişte manual.
L-am lucrat apoi pe Moran de mai multe ori din Vermont, o dată din mobil cu 100 de waţi. Şi-a amintit de fiecare dată de mine şi era bucuros să ne salutăm, chiar şi în toiul unui pailap, dat fiind că era singurul radioamator activ în eter din Nepal în acei ani.
Mulţi copii, băieţi şi fete, elevi ai celor două şcoli înfiinţate de el îşi datorează educaţia părintelui Moran. Regele Nepalului cunoaştea activitatea sa educaţională din India şi l-a invitat în Nepal, atunci când ţara a început să-şi deschidă graniţele străinilor. Se preda etică, dar nu şi religie. Şi-a dedicat viaţa educării copiilor, care fără el nu ar fi avut această şansă.»
În aprilie 1992 părintele Moran a fost internat într-un spital din Kathmandu. Diagnosticat cu leucemie, a fost transferat în New Delhi, India, unde a decedat în 14 aprilie 1992. Decesul său a fost menţionat în publicaţiile de radioamator din întreaga lume.

Scriitorul şi antropologul Donald A. Messerschmidt i-a dedicat în 1997 o carte, «Moran of Kathmandu» cu subtitlul «Priest, Educator & Ham Radio Voice of the Himalayas». Cartea a apărut în mai multe ediţii, în unele dintre acestea cu titlul «Fr. Moran of Kathmandu». Cea mai recentă ediţie a fost publicată în 2012 la editura Orchid Press din Tailanda şi rememorează parcursul vieţii şi al realizărilor sale începând din tinereţe şi în timpul celor 40 de ani în care a trăit în India şi Nepal. Într-o recenzie a cărţii publicată în The Kathmandu Post în 1998 K. Pandey scria:
«Puţini sunt cei capabili să creeze oportunităţi şi să persevereze spre succes în faţa unor piedici inimaginabile. Şi mai puţini sunt cei care lasă în urma lor o moştenire durabilă, de care generaţiile viitoare să-şi amintească şi pe care s-o preţuiască. Nu sunt mulţi care să întrupeze într-o singură persoană atâtea ipostaze diverse: preot, educator, operator radio, lucrător social, practicant al sporturilor etc. Părintele Moran a fost binecuvântat cu toate aceste însuşiri şi abilităţi, iar viaţa sa închinată semenilor este una care se cuvine amintită şi preţuită.»





(Documentare, redactare şi prezentare de YO4PX. Surse: Wikipedia, saiturile Himal Southasian, ARRL, Digitalcommons.macalester.edu, International Familymag.com, The Kathmandu Post, AbeBooks.com, International Family Magazine, K8CX QSL Gallery, QRZ.com, colecţia de QSL-uri YO4PX. Fotografia de sub titlu îl reprezintă pe Marshall Moran operând în Germania în 1990 de la staţia lui Ulrich Bihlmayer DJ9KR.)

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved