08 October 2012

Salt de la limita spaţiului cosmic
Un cunoscut atlet austriac plănuieşte să sară de la o înălţime de 120.000 picioare (36.576 metri). În cazul în care tentativa sa se va solda cu succes el va doborî un record de paraşutare de la înălţime care nu a fost depăşit de 52 de ani. Dacă totul se va desfăşura conform planului marţi 9 octombrie un balon stratosferic umplut cu heliu, cu o capacitate de 834.497 metri cubi, îl va ridica de la sol pe Felix Baumgartner din Roswell, New Mexico într-o capsulă construită special pentru această ocazie, din care paraşutistul va ţine legătura prin radio cu centrul de control al misiunii aflat la sol. În momentul în care capsula va atinge altitudinea planificată Baumgartner va părăsi capsula şi se va arunca spre Terra.
Recordul mondial actual de paraşutare de la înălţime este de 31.333 metri şi a fost stabilit în 1960 de căpitanul de aviaţie al SUA Joe Kittinger, care este actualmente consultant şi mentor în echipa lui Baumgartner de la Red Bull Stratos
Reuşita misiunii va constitui totodată şi prima depăşire de către un paraşutist a pragului sonic în cădere liberă. În timpul paraşutării de antrenament din 25 iulie 2012 viteza maximă de cădere atinsă a fost de 241,4 metri pe secundă, ceea ce corespunde aproximativ vitezei de zbor a unui avion comercial.
Conform echipei lui Baumgartner misiunea, care iniţial fusese plănuită pentru 8 octombrie şi a fost amânată din cauza vremii nefavorabile pentru 9 octombrie la orele 12.00 UTC, este mai mult decât o simplă tentativă de doborâre a unui record mondial. Ea va încerca viabilitatea următoarei generaţii de costume spaţiale, care vor putea fi purtate de astronauţii şi cosmonauţii care lucrează la înălţimi aflate la limita spaţiului cosmic.
Este posibil că Felix Baumgartner se va simţi cam singur atunci când îşi va părăsi capsula spaţială la înălţimea de 36.576 metri, dar aventurierul austriac va avea ochii lumii aţintiţi asupra sa. În cursul ascensiunii camere cinematografice HD vor transmite imagini pe viu din activităţile din capsulă ale lui Baumgartner şi vor furniza celor interesaţi o perspectivă directă a mediului spectaculos din exterior. Iar atunci când va sări el va purta cinci camere HD care să redea căderea sa spre Terra.
Saitul misiunii se află la www.redbullstratos.com.
Pe sait misiunea va putea fi urmărită live la http://www.youtube.com/user/redbull/stratos  Deasupra ecranului se dă clic pe caseta Subscribe (abonează-te) care se transformă în Subscribed (abonat) şi va permite vizionarea acţiunii. Deocamdată pe ecran este postat un contor care arată timpul rămas până la începutul misiunii – 19 ore şi 09 de minute în momentul publicării acestui material.
Mai jos pot fi vizionate trei videouri: primul cu saltul lui Kittinger de acum 52 de ani, al doilea cu imagini promoţionale ale misiunii realizate de compania Red Bull Stratos, iar al treilea cu saltul de antrenament al lui Baumgartner din 25 iulie 2012 de la înălţimea de 29260 metri.
(Surse: AR Newsline 5 octombrie 2012, saitul misiunii) 

 *   *   * 
 

ULTIMA ORĂ
Roswell, New Mexico
10.10.2012

Baumgartner a fost surprins şi dezamăgit că încercarea sa de a deveni primul om care va depăşi pragul sonic în cădere liberă a fost contramandată din cauza unor rafale de vânt în zona vârfului balonului său de 834.000 de metri cubi. În funcţie de starea vremii pilotul austriac va avea joi 12 octombrie o nouă şansă de a scrie istorie prin doborârea a patru recorduri mondiale.
Felix Baumgartner tocmai intrase în capsula sa şi îl mai despărţeau doar câteva minute de pornirea în călătoria spre limita spaţiului cosmic când o rafală puternică de vânt a obligat echipa de la Red Bull Stratos să contramandeze tentativa de marţi de paraşutare de la înălţimea de 36.576 metri.  Deşi în momentul în care Baumgartner a intrat în capsulă nu bătea vântul rafala de la înălţimea vârfului balonului a făcut imposibilă lansarea.
Don Day, meteorologul misiunii, care spera ca o periodă de calm va permite marţi lansarea după o aşteptare ucigătoare de cinci ore, va prezenta o nouă previziune meteo miercuri dimineaţa.
Bauamgartner s-a antrenat cinci ani pentru această misiune, care va contribui la o mai bună cunoaştere a stratosferei şi a felului în care se comportă corpul omenesc în condiţii extreme la limita spaţiului cosmic. Atletul sporturilor extreme în vârstă de 43 de ani a spus că a fost surprins de decizia de a se contramanda marţi lansarea, dar este optimist că va mai avea o şansă de a doborî recordul deţinut de 52 de ani de colonelul forţelor aeriene Joe Kittinger, cu care colaborează în calitatea acestuia de consultant al proiectului şi mentor.
«Când mi s-a spus că misiunea este contramandată am crezut că e o glumă. Nu-mi dădeam seama ce se întâmplă cu balonul, pentru că mă aflam în capsulă. Doresc să realizez zborul anul acesta, dacă am ajuns până în această fază. Nu mai există cale de întoarcere. Suntem aici, avem heliul şi suntem pregătiţi. Dacă acest lucru se va întâmpla mâine sau la începutul săptămânii viitoare nu prea îmi mai pasă» a declarat Baumgartner.


           Balonul sub rafelele de vânt cu câteva secunde înaintea 
tentativei de lansare


11 octombrie 2012
Următoarea tentativă de lansare este planificată pentru duminică 14 octombrie orele 12.00 UTC. Voi incerca sa preiau din nou imaginile live 


Roswell, New Mexico, 14 octombrie 2012
Felix Baumgartner este odihnit şi pregătit să pornească la o nouă tentativă de a doborî atât bariera sunetului în cădere liberă cât şi recordul vechi de 52 de ani în săritura de la înălţime după încercarea contramandată de marţi, care a fost urmărită în întreaga lume.
Austriacul a primit dezamăgit dar cu calm contramandarea lansării în ultimul minut şi îşi aşteaptă cu optimism noua şansă din această duminică.


Previziunile meteo sunt promiţătoare, într-o zi cu semnificaţii pentru istoria aviaţiei. Acum 65 de ani, la 14 octombrie 1947 Chuck Yeager a devenit primul om care a doborât bariera sunetului într-un avion experimental propulsat de rachete. Baumgartner va încerca să treacă acest prag sonor fără ajutorul vreunui avion şi să înscrie o nouă piatră de hotar în explorarea spaţiului aerian, în scopul de a face următoarele călătorii spaţiale mai sigure.


15 octombrie 2012


Misiune îndeplinită!


Austriacul Felix Baumgartner şi-a cucerit locul în cărţile de istorie. El a atins o viteză estimativă de 1137 km. pe oră sărind din stratosferă, ceea ce îl califică primul om care doboară bariera sunetului în cădere liberă, fixând totodată mai multe alte recorduri şi furnizând date inestimabile pentru viitoarele explorări ale spaţiului cosmic.
După ce s-a înălţat la o altitudine de 39044 metri în balonul umplut cu heliu Baumgartner a sărit de la limita spaţiului cosmic la exact 65 de ani după ce Chuck Zeager a doborât bariera sonică zburând într-un avion experimental. Austriacul de 43 de ani a doborât alte două recorduri mondiale – căderea liberă de la cea mai mare înălţime, cel mai înalt zbor cu balonul cu echipaj uman -  dar lăsând neatins recordul mentorului proiectului col. Joe Kittinger, acela al celei mai îndelungi căderi libere din spaţiu. La un moment al căderii sale libere Baumgartner părea să se răsucească rapid, dar a recâştigat imediat controlul şi după câteva momente şi-a deschis paraşuta, în timp ce membrii de la sol ai echipei aplaudau, iar spectatorii din întreaga lume au putut răsufla uşuraţi. Întreaga operaţiune a fost transmisă în direct de zeci de posturi de televiziune şi de asemenea prin internet.
(Sursă: saitul Red Bull Stratos)


 *   *   * 

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved